Kadınlar Şemdinli'de Özgecan için yürüdü

Özgecan Aslan'ın yakılarak katledilmesine karşı kadınların öfkesi sürüyor. Şemdinli'de bir araya gelen çok sayıda kadın ve erkek Aslan'ın katledilmesini protesto etti, "Özgecan'ın hesabı sorulacak" dedi.

Kadınlar Şemdinli'de Özgecan için yürüdü

Azer DEMİR / ŞEMDİNLİ HABER

Üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın yakılarak katledilmesine karşı kadınların eylemleri sürüyor. Bir çok şehirde kadın katliamlarına karşı protestolar gerçekleştirilirken Şemdinli'de de çok sayıda kadın Özgecan Aslan için bir araya geldi.

Eyleme Şemdinli Belediye Eşbaşkanı Nahide Yıldız, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanı Şirin Kaya ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Azade Arıcı da katıldı.

Şemdinli Nujin Kadın Yaşam Evi ile liseli öğrencilerin organizasyonu ile Şemdinli Demokratik Bölgeler Partisi binası önünde bir araya gelen kadınlar Derecik yol ayırımına yürüyüş gerçekleştirdikten sonra tekrar DBP ilçe binası önüne geldi.  Erkeklerin de katılımı ile gerçekleşen yürüyüşte, sık sık "Özgecan Aslan ölümsüzdür", "Özgecan'ın hesabı sorulacak", "Erkek vuruyor devlet koruyor" sloganları atıldı.

DBP ilçe binası önüne gelen kadınlar burada basın açıklaması gerçekleştirdi. Kitle adına açıklamayı okuyan Şemdinli Belediye Meclis Üyesi Hilal Kaya, "Kadın cinayetlerinin hızla artmasına neden olan erkek-yargı-devlet işbirliğine karşı hesap sormak için buradayız" diye konuştu.

'KADIN CİNAYETLERİNE KARŞI İSYANDAYIZ'

Kadına yönelik şiddetin her geçen gün arttığına dikkat çeken Kaya, "neredeyse her gün kadına yönelik şiddet, cinayet ve tecavüz haberleriyle sarsılıyoruz. Sadece 2014’te 247 kadın öldürüldü. 2015’in başından beri 50 günde 41 kadın katledildi. En son yaşadığımız Özgecan cinayeti adeta vahşetin sınırlarını zorlayan, insanım demeye utandıran, kan donduran niteliktedir " diyen Kaya, "Özgecan için ağlarken daha dün Manisa’da 18 yaşında yakılarak öldürülen bir genç kız cesedi bulundu. Özge ve onun gibiler için isyandayız. Kadına şiddet artık o kadar ileri bir boyuta ulaşmıştır ki; çok aleni bir biçimde bir ülkenin en üst düzeyde yönetim mekanizmasına kadar varmıştır. En son HDP milletvekillerimize karşı gece yarısında gerçekleştirilen saldırıda bütün bu politikaların bir sonucu olarak açığa çıkmaktadır. Bizler eril erkek sistemine karşı mücadele eden kadınlar olarak mecliste yaşanan bu durumu asla ve asla kabul edemeyiz, etmemeliyiz.


' SAVAŞ GANİMETİ OLARAK TİCARETE DÖKÜLÜYOR'

"Kadın bedenine kaç çocuk doğuracağına dönük fikir beyan eden hükümet diğer yandan da kadına dönük geri politikalarını çıkarttığı yasalarla uyguladığı tahrik rızası var. İyi hal indirimi çeşitli hafifletici gerekçelerle kadınların yaşadığı bu vahşete hukuki bir değer biçilmemekle beraber indirimlerle somutlaştırmaktadır. Peki bu erkek egemen toplumunda kadın olmak neden bu kadar zordur? Çünkü kadın olmak daha doğarken suratların ekşitildiği istenmeyen çocuk olmaktır. Daha çocuk yaşında evlendirilir. Hem de babası yaşında adamla ve zorla. Kadın satılır. Savaş ganimeti olarak ticarete dökülür. Okutulmaz, bunun gibi birçok hakkı elinden alınır " dedi.

'KADIN ERKEĞİN MÜLKÜ DEĞİL ŞİARIYLA TEK YÜREK OLMAYA DEVAM EDCEĞİZ'

Bizler artık doğurduklarımız tarafından katledilmek istemiyoruz diye konuşan Kaya, Özgecan'ı ve bu sömürüye mahruz kalmış bütün kadınlarımız için sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. Burada bulunan bütün Şemdinli halkıyla birlikte bu katliamları lanetleyip, kadın erkeğin mülkü değil, şiarıyla tek yürek olmaya devam edeceğiz" dedi.

Basın açıklamasına Şemdinli Belediye Eşbaşkanı Nahide Yıldız, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanı Davut Evin, Şirin Kaya,  Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Azade Arıcı, Kongreya Jınên Azad (KJA) bileşenleri, Kadın Yaşam Evi çalışanları, öğrenciler, kadınlar ve çok sayıda halk katıldı.





Güncelleme Tarihi: 24 Şubat 2015, 20:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER