Kadınlardan üç merkezde Kobanê eylemi

Ankara, Adana ve İstanbul’da kadınlar Kobanê direnişini sahiplenme eylemleri yaptı.

Kadınlardan üç merkezde Kobanê eylemi
Ankara, Adana ve İstanbul’da kadınlar Kobanê direnişini sahiplenme eylemleri yaptı. Onlarca kadın örgütünün üç merkezde düzenlediği yürüyüş ve mitinglerde, DAİŞ çetelerinin Kobanê’ye yönelik saldırılarını destekleyen AKP de protesto edildi.


İSTANBUL

DAİŞ çetelerinin Rojava’nın Kobanê kantonuna yönelik saldırıları ve AKP’nin Rojava politikasını Kadıköy AKP ilçe binasına yürüyerek protesto etti. Barış İçin Kadın Girişimi (BİKG), HDP ve HDK Kadın Meclisleri, Sosyalist-Feminist Kolektif, Anarşist Kadınlar'ın da aralarında bulunduğu 40'ı aşkın kadın örgütü üyesi kadınlar, DAİŞ çetelerinin Kobanê'ye dönük saldırılarını ve saldırılara destek veren AKP hükümetini protesto etmek amacıyla Kadıköy'de yürüyüş düzenledi.

Kadıköy İskele Meydanı'nda başlayan yürüyüşe katılmak için Beşiktaş'tan vapurla Kadıköy'e gelen kadınlar bindikleri vapura Kürtçe ve Türkçe, "Kadınların öfkesi sınırları aşıyor, barış için ısrar ediyoruz" yazılı pankartı asarak yolculara Kobanê'ye dönük saldırılara karşı duyarlılık çağrısı yaptı. AKP Kadıköy ilçe binası önünde sonlandırılan yürüyüşün ardından Kürtçe ve Türkçe basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasının Türkçesini okuyan Ayşe Toksöz kadınların yine savaşın ortasında kaldığını ve bedenlerinin yine savaş alanına döndüğünü söyledi. Toksöz, "Kadınlar her zaman olduğu gibi savaşın yükünü yine en ağır şekilde omuzlarında hissetmekle kalmıyor, bir IŞİD vahşetiyle, diğer yandan kadınların özgürlüğünü ve güçlenmesini hedef alan erkek egemen zihniyetle de mücadele ediyor" dedi. Uluslararası örgütlerin ve kamuoyuna yaşananlara karşı tavır alması ve uluslararası hukukun gereklerini yerine getirmesi çağrısında bulunan Toksöz, AKP hükümetine de IŞİD üyelerinin ve çeteye gönderilen malzemelerin Türkiye sınırlarından serbestçe geçmesine izin vermemesi konusunda uyarılarda bulundu. Toksöz, Kobanê'den göç etmek zorunda kalanların da başta sağlık ve barınma olmak üzere ihtiyaçlarını karşılanması gerektiğinin altını çizdi. 

ANKARA

Ankara'da bulunan ve aralarında Barış İçin Kadın Girişimi, Anarşist Kadınlar, HDP-HDK Kadın Meclisleri ile LGBT kurumlarının da bulunduğu 38 kadın örgütü, DAİŞ çetelerinin Kobanê'ye dönük saldırılarını lanetledi. Yüksel Caddesi'nde bulunan İnsan Hakkı Anıtı önünde bir araya gelen yüzlerce kadın sloganları eşliğinde AKP il binasına kadar yürüdü. Polis ablukası altında gerçekleşen yürüyüş AKP il binası önünde sona erdi. Burada bir açıklama yapan Ankara Feminist Kadın Kolektifi üyesi Gülsen Ülker, DAİŞ’in ve DAİŞ’i besleyen iktidarın kadın bedenini doğrudan tehdit altına aldığını belirtti.

Kobanê'de bulunan kadınların çağrılarını duyduklarını söyleyen Ülker, saldırıların aynı zamanda barışı ve Türkiye'deki çözüm sürecini hedef aldığını vurguladı. Ülker, "IŞİD'e Türkiye üzerinden iktidarın sağladığı gözlemlenen ve Kobanê'ye vahşet olarak, ölüm olarak dönen destek, çözüm süreciyle birlikte yürütülemez" dedi. Açıklama kadınların zılgıt ve sloganlaryla son buldu. 

ADANA

Adana Kadın Girişimi, Kobanê'de 15 Eylülden bu yana devam eden DAİŞ saldırılarını protesto etmek amacıyla 5 Ocak Meydanı'nından İnönü Parkı'na kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Yapılan yürüyüşte “IŞİD'e destek Rojava'da savaş demektir”, “Barış böyle olmaz”, “Piştgirî dayîna DAİŞ'ê li Rojavayê tê wateya şer” pankartlarının açıldığı yürüyüşte “Kobanê'den Gazze'ye kadınlar direniyor”, “Kadınlar barış için birleşiyor”, “Şengal halkı yalnız değildir” dövizleri taşındı.

Yürüyüş boyunca sıklıkla “Biji Berxwedana Kobanê”, “Her yer Rojava her yer direniş”, “Gerilla kadınlar onurumuzdur” sloganları atıldı. İnönü parkına gelindiğinde Adana Kadın Girişimi adına açıklamayı yapan Meral Tatar, kadınların savaşın yükünü en ağır şekilde çektiğini söyledi.

Kobanê'ye dönük DAİŞ saldırılarında kadınların bir yandan DAİŞ vahşetiyle mücadele ettiğini, diğer yandan da kadının özgürlüğünü ve güçlenmesini hedef alan erkek egemen zihniyetle mücadele ettiğini aktaran Tatar, DAİŞ’in ve onu besleyenleri tüm halklar için tehdit unsuru olarak gördüklerini kaydetti. AKP'nin DAİŞ’e verdiği desteği çekmesini isteyen Tatar IŞİD katliamından kaçıp Türkiye'ye sığının halkın ihtiyaçlarını eksiksiz yerine getirmesi gerektiğini vurguladı. / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 28 Eylül 2014, 17:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER