Kobani'de ilk duvar örüldü

Oluşturulan komisyonların hasar tespitleri için çalışmalarını sürdürdüğü Kobanê’de, Asayiş Merkezi’nin taşındığı Mekteba Cela’da yapımına başlanan mutfak, kentte örülen ilk duvar.

Kobani'de ilk duvar örüldü
Oluşturulan komisyonların hasar tespitleri için çalışmalarını sürdürdüğü Kobanê’de, Asayiş Merkezi’nin taşındığı Mekteba Cela’da yapımına başlanan mutfak, kentte örülen ilk duvar. Hem asayiş biriminde yer alan hem de yapılan inşaatın işçisi olan Mislim Çelo, “Bu duvarın harcı, Kobanê’deki yeni yaşamın ilk harcıdır ve özgürlük kokuyor” dedi.


Kent merkezinden kilometrelerce öteye taşınan cephelerde savaş sürerken, savaşın ağır iz bıraktığı Kobanê sokakları, topraklarına dönen her aile ile birlikte daha da hareketlilik kazanıyor. Binaların tümünün yıkıldığı kentin doğu tarafında araçların rahat geçişleri için bazı yollar açılırken, sivillerin yerleştiği kentin batı kısmında ise evlerde temizlik yapılıyor. Kobanê’yi Yeniden İnşa Komitesi hasar tespit çalışmalarını sürdürürken, kenti ve direnişi tümden koordine eden çalışmalar için sağlam kalan binalarda merkezler oluşturuluyor. Bu kapsamda kurşun ve bombalardan zarar gören Mekteba Cela ise Asayiş Merkezi’ne dönüştürülüyor. Mekteba Cela’nın bahçesinde mutfak yapımı için taşınan briket ve yapılan harc ile duvar inşasına başlanırken, savaştan büyük hasar alan Kobanê Kanton Yönetimi Binası’nda ise onarım öncesi temizlik yapılıyor.  

‘KENTİN SON HARCINA KADAR EMEK KATACAĞIZ’

Rojava devrimiyle yaşam bulan komünal örgütlenmenin ruhuna bir kez daha can katan işçiler ise aynı zamanda inşa ettikleri asayiş biriminden. DAİŞ çetelerinin yoğun saldırıları ile kent merkezinde yaşanan savaş sonucunda Kobanê’nin ağır bir hasar aldığını hatırlatan asayiş biriminden Mislim Çelo, “Aylarca süren savaşla kent viran oldu. Büyük zaferin ardından acil olarak yapılması gerekenler için kolları sıvadık. Zaten kentin yeniden inşası gündemimizde, kentin her tarafında çalışmalar sürüyor. Asayiş Merkezi’nin yeri için Mekteba Cela üzerinde karar alındı” ifadelerini kullandı. Onarım çalışmalarıyla birlikte mutfak yapımı için örmeye başladıkları duvarın Kobanê’nin ilk örülen duvarı olduğunu belirten Çelo, “Onarım çalışmalarımıza başladık ve ihtiyacımız olan mutfağının yapımına başladık. Bu duvarın harcı, Kobanê’deki yeni yaşamın ilk harcıdır ve özgürlük kokuyor. Kentin son harcına kadar emek katacağız” dedi.

 ‘EVİMİZİ YENİDEN İNŞA EDECEĞİZ’

Onarımın işçiliğini üstlenenlerden biri de aynı birimden Muhammed Omer Silêman. Yaşadıkları toprakların özgürlüğü için sergilenen kararlı direnişin iradesi ile eline malayı alan 50 yaşındaki Sileman da, “Kobanê bizim evimiz ve evimizi hep birlikte yeniden inşa edeceğiz. Bunun için elimizden ne geliyorsa yapacağız” şeklinde konuştu. 

Güncelleme Tarihi: 12 Şubat 2015, 16:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER