Kürkçü: Erdoğan Yargısı İşte Bu

HDP'li Kürkçü Yargıtay'ın köşe yazarı Kütahyalı'nın kendisine yönelik "alçak, utanmaz" sözlerini ifade özgürlüğü saymasını AİHM kararını istismar olarak yorumladı.

Kürkçü: Erdoğan Yargısı İşte Bu
 "AİHM'in politikacılara karşı eleştiriyi koruyan hükmünü istismar ediyorlar. İlgili hüküm gazetecinin bir politikacının eylemi üzerine, tepkisinin meşruluğu üzerine ama burada bu hakaretlere sebep olacak bir eylem yok."

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'nin yorumcu Rasim Ozan Kütahyalı’yı kendisine  yönelik “utanmaz, alçak” ifadesi nedeniyle 3 bin TL ödenmesi kararını bozmasını böyle değerlendirdi..

"Yargıtay'ın  bu kararı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM)politikacılara yönelik eleştiride ifade özgürlüğünün daha geniş yorumlanmasına ilişkin hükmünü istismar ediyor."

Kürkçü’nün avukatı Mustafa Bayram Mısır da kararın düzeltilmesi için Yargıtay Başsavcılığı’na başvurdu.

Mısır: Yargıtay kendisiyle çelişiyor

Avukat Mısır, bianet'e,  Kütahyalı’nın hiç sarf etmediği ifadeleri Kürkçü’ye malederek yorum yaptığını söylüyor.

“Yargıtay da buna rağmen kendi içtihatlarıyla çelişerek, hakaret olmadığı sonucuna varmış, AİHM içtihatlarının gerekçelerini gözetmeksizin görünür gerçekliğe uygunluk ve ölçülülük olmadığı halde, davalı gazeteci-yorumcunun ‘utanmaz, alçak, manyak’ şeklindeki hakaretlerini ifade özgürlüğü kapsamında saymıştır."

Yargıtay kararından

Yargıtay kararında Kürkçü’nün de bir siyasi kişilik olduğunu hatırlatılıyor ve "Ülkede çok tartışılan, artık kamusal bir tartışma konusu olan demokratik çözüm süreci ve hükümetin uygulamaları hakkında açıklamalardan bulunmuştur," deniyor.

."Davalı ise gazeteci olup canlı yayınlanan bir yorum programında, kendisine gelen bir bilgi üzerine davacının açıklamalarıyla ilgili açıklamalarda bulunmuştur. Davacının bu eleştiri sırasında kullandığı ‘alçak, utanmaz, manyak’ şeklindeki ifadelerin kamusal tartışmanın bütünü içerisinde ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerekir.

“Ayrıca davaya konu sözler ülke gündemiyle ilgili yaptığı açıklamalar üzerine söylenmiştir. Davacı siyasi bir kişilik olarak bu açıklamaları yaparken kendisini tartışma ortamına çekmiştir. Bu tartışma üzerinden yapılan eleştirilere de katlanma yükümlülüğü vardır.”

Kürkçü: Erdoğan yargısı bu

Kürkçü, bianet'e, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ilişkin benzer bir davada aynı Yargıtay dairesinin söylemi “hakaret” saydığını söyledi.

“Erdoğan yargısının mantığı ‘bize yapılınca hakaret, biz yaparsak eleştiri’.  Tümüyle hukuk dışı olan bu karara göre ben de bu terimlerle herkesi eleştirebilirim, Yargıtay bunun önünü açtı.”

Ne olmuştu?

Kürkçü, 2011’de 13 askerin öldüğü Silvan’daki çatışmanın ardından Mersin’de yapılması beklenen mitingi ertelediklerini “Yasa katılıyoruz, Türk, Kürt, asker, gerilla hiçbir gencimizin ölmesini istemiyoruz” sözleriyle açıklamıştı.

Kütahyalı da Kanaltürk’teki Ters Cephe programında Kürkçü’nün sözlerini “Gerillalar ölürse barış olmaz’ şeklinde  aktarmış, bunun üzerine vekile yönelik “utanmaz, alçak, manyak” ifadelerini kullanmıştı.

Eylül 2011’de Ankara 8. Asliye Hukuk Mahkemesi davayı kısmen kabul etmiş, 2012’nin Aralık ayında Kütahyalı’nın 3 bin TL  manevi tazminat ödemesine karar vermişti.

Yargıtay’sa AİHM’in “siyasetçilere yönelik kabul edilebilir eleştiri sınırlarının daha geniş olduğuna” ilişkin Oberschlig davasına atıf yaparak Kütahyalı’nın sözlerini ifade özgürlüğü kapsamında saymıştı.  / Bianet

Güncelleme Tarihi: 16 Temmuz 2014, 20:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER