Mustafa Geylani'nin 'Güzel Tanrıça' romanı okuyucuyla buluştu

Şemdinlili siyasi tutsak Mustafa Geylani tarafından kaleme alınan 'Güzel Tanrıça' adlı roman Sitav Yayın Evinden çıktı.

Mustafa Geylani'nin 'Güzel Tanrıça' romanı okuyucuyla buluştu
Azer DEMİR / ŞEMDİNLİ HABER


Şemdinlili siyasi tutsak Mustafa Geylani tarafından kaleme alınan 'Güzel Tanrıça' adlı roman Sitav Yayın Evinden çıktı.

Şemdinli Belediyesi'ne bağlı Guldexwîn Kültür Merkezi'nde düzenlenen imza günü ile okuyucuyla buluşan 'Güzel Tanrıça' büyük ilgi gördü.

Sîtav Yayın Evi sahibi Qahır Batayi; “ yaklaşık bir yıl içinde tutsakların kaleme aldığı 13 kitabı basarak okuyucuyla buluşturduk. Bu 13 tutsak arkadaşlar da müebbet hapis cezasını alan 36 yıl hapis cezası alan arkadaşlardır. Sizlerinde bildiği gibi cezaevinde bulunan arkadaşlar özellikle bu son 15 yıl için de çok güzel eserleri kaleme aldılar. Cezaevinde yazılan kitaplar binleri geçiyor. Sitav Yayın Evi olarak yaklaşık 1 yıldır cezaevinde bulunan tutsakların kitaplarını basıyoruz. Buda bize mutluluk veriyor. Çünkü onlardan her biri büyük bedeller verdi ve bu bedellerin üzerinde cezaevlerinde de roman, hikaye ve araştırmalar yapıyorlar. Geylani’nin kaleme aldığı Güzel Tanırça isimli romanı da onlardan bir tanesidir. Bu roman tarihi bir romandır” dedi.

Bateyî’nin ardından müebbet hapis cezası alan ve Gümüşhane cezaevinde bulunan Güzel Tanrıça eserinin sahibi Mustafa Geylani tarafından gönderilen mektup Felem Aker tarafından okundu. Geylani yazdığı mektubunda; “ 26 yıl önce o topraklardan ayrıldım. Toplumun dinamik yapısının genç olduğunu hesaba katarsam ben ayrıldığımda bir çoğunuz ben oradan ayrıldıktan sonra doğmuşsunuz. Şemzînan toprağına ve toplumun aşk düzeyi bağlılığım nedeni hak yoluna sevk eden ilk bağlılığımda hiç eksilmediği, aksine hatalarımı da bilinçle yorarak pekiştirdim. Kürdistan toprağına ve toplumuna hala 20’lik bir delikanlının aşk düzeyinin bağlılığı gibidir” dedi.

Geylani mektubunda kaleme aldığı ‘Güzel Tanrıça’ romanından da bahsederek, “Önder Apo’nun Sümer Rahip Devleti’nden Halk Demokrasisi’ne doğru adlı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) sunduğu iki ciltlik savunmasından çok etkilendim. Bir dönemde Önder Apo’nun emeğine saygımın gereği olarak bir şeyleri yazma cesaretini gösterdim. O günkü bilimsel verileri esas alarak insanın toplumsallaşmasından dolayısıyla insanlaşmasıyla kadının rolünü roman diliyle işlemeye çalıştım. Neolatik döneme geçişte  ‘Ana Tanrıça’yı yazmaya çabaladım. Feodalizmin ve bir bütün olarak erkek egemen sistemin kadına yok edici çarkına rağmen toplumun özünde hala kadının rengi hakimdir” dedi.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Şemdinli İlçe Eşbaşkanı Davut Evin de Geylani tarafından kaleme alınan Güzel Tanrıça’nın çok iyi bir eser olduğunu, Şemdinli halkının bu esere sahip çıkacağını kaydetti.

Son olarak söz alan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Disiplin Kurulu Başkanı Hamit Geylani ise; “ Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan’ın dediği gibi Zindan ve Savaş Cehennem ise Barış Cennettir” İnşallah tüm cezaevlerinin kilitleri kırılacak ve özgürlük tutsakları özgür olacaktır. Rahmetli Mala Mustafa Barzani 1964 yılında gazetecilere verdiği bir demeçte, Vallahi biz savaş istemiyoruz. Savaşı da sevmiyorum. Herhangi bir durumun halledilmesi için hiçbir şey savaştan kötü değildir. Ama ne yapalım Baas rejimi yada Saddam rejimi biz hiçbir yol bırakmamış. Temennimiz ve umudumuz odur ki, barışa ve özgürlüğe giden tüm yollar açılır. Halkımız daha nice güzel eserler kaleme alır” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından müebbet hapis cezası alan ve Gümüşhane cezaevinde bulunan ‘Güzel Tanrıça’ romanının yazarı Mustafa Geylani adına Halkların Demokratik Partisi (HDP) Disiplin Kurulu Başkanı Hamit Geylani tarafından kitaplar imzalanarak kitap severlere sunuldu.

İmza gününe Halkların Demokratik Partisi (HDP) Disiplin Kurulu Başkanı Hamit Geylani, Sîtav Yayın Evi sahibi Qahır Bateyî, Demokratik Beölgeler Partisi (DBP) Şemdinli İlçe Eşbaşkanı Davut Evin. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şemdinli İlçe Eşbaşkanı Galip Geylani, Şemdinli Belediyesi Eşbaşkanı Seferi Yılmaz, Kürt Dil Bilimci Çeto Özel, Şemdinli eski belediye başkanı Selahattin Çiftçi, ‘Güzel Tanrıça’ romanının sahibi Mustafa Geylani’nin ailesi, barış anneleri inisiyatifi, STK temsilcileri, partililer, ilçe esnafı ve çok sayıda halk katıldı.  

Mustafa Geylani Kimdir?

1969 yılında Şemdinli'ye bağlı Çatalca (Deman) köyünde doğan Geylani, ilk ve orta öğretimini Şemdinli'de tamamladı.1990 yılında üniversiteden Kürt özgürlük hareketine katıldı.1999 Newroz'unda Gürcistan devleti tarafından gözaltına alınarak Türkiye'ye teslim edildi. Müebbet hapis cezası alan Geylani çeşitli cezaevlerinde kaldı ve halen Gümüşhane Cezaevi'nde tutukludur.



Güncelleme Tarihi: 22 Mayıs 2015, 13:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER