Newroz şehitleri için görkemli tören

Hasekê’de Newroz kutlamaları sırasında barbar DAİŞ çetelerinin bombalı saldırılarında şehit düşenler görkemli bir törenle toprağa verildi.

Newroz şehitleri için görkemli tören
 Hasekê’de Newroz kutlamaları sırasında barbar DAİŞ çetelerinin bombalı saldırılarında  şehit düşenler görkemli bir törenle toprağa verildi.

20 Mart’ta Cizîrê Kantonu Hasekê kentine bağlı Mitfti mahallesinde Newroz kutlaması yapan sivillere yönelik DAİŞ barbar çeteleri tarafından bombalı saldırılar gerçekleştirilmiş ve yaşan katliam sonucunda 29  kişi yaşamını yitirmişti. Rojava’daki bütün siyasi guruplar tarafından alınan ortak kararla Newroz Şehitleri olarak kabul edilenler için bir tören düzenlendi. Hasekê Şehit Aileleri Kurumu önünde bir araya gelen binlerce kişi oluşturulan araç konvoyu ile cenazeleri buradan alarak Dawudiye köyünde bulunan Şehit Dijwar Mezarlığına doğru yola çıktı. Mezarlık yakınında omuzlara alınan cenazeler düzenlenen bir yürüyüş ile mezarlığa getirildi.

Cizirê Kantonu Eş Başkanı Hediye Yusuf, Cizirê Kantonu Demokratik Özerk Yönetimi’nin tüm üyeleri, Kürt Siyasi Mutabakat (Lêveger) Meclisi üyeleri, TEV DEM üyeleri, ENKS üyeleri ile Rojava da bulunan siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri törende hazır bulundu.

Burada tören için hazırlanan sahneye Newroz şehitlerinin resimleri asıldı. Mezarlığa alınan cenazeler katafalktaki yerlerine konulduktan sonra savunma güçleri tarafından askeri tören düzenlendi. Askeri törenden sonra şehitler için saygı duruşunda bulunuldu. Ardından Şehit Aileleri Kurumu adına Mehemed Dawê bir konuşma yaptı. Şehitlerin ailelerine ve Kürt halkına başsağlığı dileyen Dawê, yaralılar içinde acil şifalar diledi.

HİSO: BU KAN KÜRT HALKININ BİRLİĞİNE VESİLE OLMALI

Daha sonra Cizirê Kantonu Yürütme Meclisi Başkanı Ekrem Hiso, özerk yönetim adına yaptığı konuşmada şehitlerin ailelerine ve Kürt halkına baş sağlığı dileğinde bulundu. “Her üç kanton adına YPG/YPJ, Pêşmerge ve ortak direniş güçlerinin kahramanca direnişini selamlıyorum” diye sözlerini sürdüren Hiso, “Halkımız bu gün demokratik bir ülke kurmak için kan döküyor. Rojava halkımız bu gün çok büyük kazanımlar elde etmiş bulunuyor. Bundan dolayı da DAİŞ çetelerinin hedefi haline geliyor. DAİŞ halkımızın direnişi karşısında bütün cephelerde ağır yenilgiler alıyor. Bundan dolayı insanlık dışı yollara başvurarak sivil halka yönelik katliamlara girişiyor. Bu saldırılar halkımızın iradesini geriletemeyecektir. Rojava’daki bütün halklarımız saldırılara karşı omuz omuza savaşmaktadır. Terör sadece bir partiyi hedef almıyor, herkesi hedef alıyor. Bu vesile ile Mutabakat Meclisine sesleniyorum. Şehitlerin kanlarının izinden giderek birlik oluştursun. Bu kan Kürt halkının birliğine vesile olmalıdır. Şehitlerin önünde saygı ile eğiliyorum” diye konuştu.

ÎBRAHÎM: HİÇ KİMSE BİRLİĞİMİZİ BOZAMAZ

Kürt Siyasi Mutabakat (Lêveger) Meclisi adına konuşan Nesrendîn Îbrahîm de aynı şekilde Kürt halkı ve şehit ailelerine başsağlığı dileklerinde bulunarak başladığı konuşmasında, bölge halkının bütün gücü ile saldırılara karşı direndiğini belirterek şunları söyledi: “ Halkımız teröre karşı savaşmaktadır. Mutabakat Meclisi adına ailelerimize ve halkımıza başsağlığı diliyoruz. Şehitlerimiz birer gül fidesi gibi Rojava ve Suriye de birer özgürlük ve barış çiçeği olarak açacaklardır. Hiç kimse birliğimizi bozamaz. Şehitler ölmez.”

XELİL: HİÇ KİMSE HALKIMIZIN İRADESİNİ KIRAMAZ

TEV DEM Yürütme Meclisi Üyesi Aldar Xelil, ise törende yaptığı konuşmada bu gün 29 şehidin toprağa verildiğini hatırlatarak, bütün şehitlerin önünde saygı ile eğildiğini belirtti. İnsanlıktan nasibini almamış barbar DAİŞ çetelerinin halkın iradesini kıramayacağının altını çizen Xelil, “Çeteler bilmeli ki, bu korkakça ve alçakça saldırıları asla halkımızın iradesini kıramayacaktır. Halkımız bu gün adım adım özgürlüğe doğru yorüyür. Demokratik Yönetim, YPJ/YPJ, Asayiş Güçleri ve direnen herkesin, direnişini selamlıyorum” ifadelerini kullandı.

Konuşmasının devamında Ekrem Hison’nun Kürt birliğine yönelik konuşmasına değinen Xelil, şunları belirtti: “Arkadaşmız Ekrem Hiso, Kürt halkının birliği için bir çağrı yaptı. Bende diyorum ki acaba bu birlikten daha büyük bir birlik varm ıdır? Biz bu gün kan üzerinden birlik olduk. Bu şehitlerin dökülen kanlarından sonra artık kimse dar ve parti hesapları yapmasın. Şehitlerin ve sizlerin huzurunda bir kez daha, Kürt birliği için her şeyi yapmaya hazırız diyoruz.  Siyasi Mutabakat Meclisi’nin bütün üyelerine sesleniyorum. Ayın 26’sında düzenlenecek olan Siyasi Mutabakat toplantısına katılın. Terörden kurtulmanın tek yolu birliktir. Bir kez daha bütün halkımıza ve şehitlerin ailelerine başsağlığında bulunuyoruz.”

Konuşmalardan sonra Cizirê Kantonu Demokratik Özerk Yönetimi’nin merasim için gönderdiği mesajda okundu. Di merasîmê de peyama Rêveberiya Xweseriya Demokratîk a Kanotna Kobanê jî hate xwendin.

Yapılan törenle beraber 29 şehidin cenazeleri toprağa verildi.

Newroz Şehitleri için yarın Şehid Dijwar Mezarlığında taziye çadırı kurulacağı bildirildi.

Bazı şehitlerin cenazeleri ise ailelerinin isteği üzere kentte ve köylerde bulunan değişik mezarlıklarda toprağa verildi.  / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 24 Mart 2015, 11:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER