PYD Kongresi sonuç bildirgesi açıklandı

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Cizîr Kantonu 1. Kongresinin sonuç bildirgesi açıklandı

PYD Kongresi sonuç bildirgesi açıklandı
Demokratik Birlik Partisi (PYD) 8 Mayıs’ta Cizir Kantonunda düzenlediği 1. Kongresinin sonuç bildirgesini yayınladı. 450 delegenin katılımı ile “Özgür Rojava ile Demokratik Suriye’ye” şiarı ile düzenlenen kongreye Rojava Kürdistanı’ndan gelen 150 misafir de katıldı.


Girkê Legê kentine bağlı Rimelan ilçesinde iki gün süren kongreden sonra sonuç bildirgesi açıklandı.

Bildirgede Suriye krizinin, Suriye halkları üzerinde sürdürülen inkar politikalarından kaynaklandığı belirtilerek, bölge devletlerine bağlı ajandaları olan, işgalci rejim, terör örgütleri ve muhalefete bağlı bazı taburların bu durumdan sorumlu oldukları ifade edildi. Bildirgede ayrıca partinin bütün bu nedenlerden ötürü politik ahlaki bir toplumun yaratılması için kurumsallaşmaya dönük çalışmalar yürütmesi gerektiği belirtildi.

Bildirge şöyle:

“Konferansta konuşan PYD Eş Başkanı Asya Ebdullah Rojava devriminin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın demokratik ulus felsefesinden kaynağını aldığını belirterek Demokratik Özerk Yönetim projesine dayandığını kaydetti. Bununda demokratik yaşam ilkesinin stratejik bir uygulaması olduğunu belirten Ebdullah Suriye krizinin çözümü için siyasi bir bakış açısı ve kendileri tarafından 2013 yılında ilan edilen demokratik özerklik projesi gibi bir projeye ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Konferansta ayrıca Cizir Kantonu Demokratik Özerk Yönetimi Eş Başkan Yardımcısı Efram Ishaq da bir konuşma yaptı. Ishaq PYD’nin düzenlenen 1. Kongresinin bölgede çok hassas bir dönemin yaşandığı bir dönemde düzenlendiğini dile getirerek, ulusal ve demokratik kazanımların ortadan kaldırılması için çeteler eli ile saldırıların yaşandığı ve bu kazanımların YPG/YPJ safaşçıları tarafından korunduğunu söyledi. PYD’nin Şîlan, Osman ve Bavê Cûdî gibi şehitlerden oluşan bir şehitler kervanına sahip olduğunu söyleyen Ishaq şehitlerin canlarını özgürlük için feda ettiklerini vurguladı.

Cizir Kantonu Yürütme Meclisi Başkanı Ekrem Hiso da kongrede bir konuşma yaparak PYD’in bütün imkanlarını toplumun hizmetine soktuğunu belirterek, partinin yürüttüğü siyaset ile bu güne gelindiğini dile getirdi. Hiso ayrınca kongrenin bölge halkları için ortak bir yaşamın kurulmasına vesile olmasını diledi.

Konferansta ayrıca TEV DEM Yürütme Meclisi Üyesi Şahoz Hesen de bir konuşma yaparak PYD’nin Rojava ve Suriye üzerinde çok önemli bir rol oynadığını belirterek proje ve programlarının çok yapıcı olduğunu söyledi.

Konferansta yine onlarca şahsiyet ve örgütün gönderdiği mesajlarda okundu.

Kongrede ayrıca geçmiş dönemin siyasi raporu okundu. Daha sonra rapor üzerinde tartışmalar yürütüldü. Bildirgede Suriye krizinin yeni bir şey olmadığı ve kaynağını Ortadoğu’yu dizayn eden güçlerden aldığı belirtildi. Yine bu güçlerin temsilciliklerini yapan gerici egemen sistemlerinde bu rollerini çok iyi oynadığı belirterek, bölge devletlerinin kendileri kuran sistemin ajandalarını savunmak için hareket ettikleri ifade edildi.

“Suriye krizi özünde kaynağını Suriye halklarını inkar eden anlayıştan almaktadır” denilen bildirgede, “Bu sisteme karşı yapılan başkaldırı, doğal bir başkaldırıdır. İşgalci rejim, terörist guruplar ve muhalefetin bazı taburları bölge güçlerine bağlı bir şekilde hareket ediyorlar. Suriye krizinin sorumlusu bu güçlerdir! Dendi.

Kongrede ayrıca Kürt Siyasi Danışma Kuruluna göre bütün Kürt siyasi partilerinin ortak çalışma yürütülmesinin önemine dikkat çekildiği belirtildi.

Yine kongrede PYD’nin ulusal bir projeye sahip olduğu belirtilerek, özgür insan ve demokratik toplum yaratma hedefi için çalıştığı belirtilerek, özgür toplum bilincinin yükseltilmesi için toplumun örgütlenmesi gerektiği belirtildi.

Halkın iradesinin temsil edilebilmesi için çalışma düzeyinin yükseltilmesi gerektiği vurgulanarak partinin öncü bir konuma getirilmesi gerektiği belirtildi. Kongrede ayrıca demokratik özerk yönetiminden bölgenin içinden geçtiği hassas duruma göre bir ekonomi politikası yürütmesini isteyerek, bölgede değişik projelerin hayata geçirilmesi çağrısı yapıldı. Göç sorununa da dikkat çeken kongre göçün önüne geçilebilmesi için Rojava üzerindeki tehlikesinin açıklanması için çalışmaların yürütülmesi gerektiği kaydedildi.

Rojava Kürdistan halkının ve özellikle YPG/YPJ savaşçılarının Kobanê direnişinin selamlandığı bildirgede ayrıca direnişin büyütülmesi için destek verilmesi gerektiği söylendi. Rojava Meşru savunma ilkesine dikkat çekilen bildirgenin devamında bu konuda Rojava Kürdistan’ın durumu ve YPG/YPJ savaşçılarının direnişine dikkat çekildi. Direnişin güçlendirilmesi gerektiğinin vurgulandığı bildirgede ayrıca bütün ulusal güçler ve siyasi partiler arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi gerektiğinin altının çizildiği açıklamada halkın Kobanê, Til Temir, Hesekê ve Serêkaniyê direnişlerinde oynadığı rolün çok önemli olduğu kaydedildi.

Partinin kurumlaşma çalışmalarının güçlendirilmesi gerektiği ve bunun için kongreye bir program taslağının sunulduğu belirtilen bildirgede yapılan tartışmalardan sonra programın kabul edildiği ifade edildi. Partin örgütsel durumuna ilişkin yapılan tartışmalarda kabul edilen programın bürokratik yaklaşımları ortan kaldırdığı belirterek, örgütsel sorunları da çözdüğü kaydedildi. Ayrıca kongre katılımcıları kadın ve gençlik çalışmalarının daha da artırılacağın belirterek, PYD’nin oluşturulacak bütün komitelerinin politik ahlaki toplum yaratma esasına göre çalışacağı belirtildi.

Kongrenin sonucunda PYD’nin 35 kişiden oluşan yeni yönetimi belirlendi. Ayrıca parti koordinasyonu için de 5+2 kişilik bir koordinasyon seçilecek. Cins ve gençlik kotaları tekrar gözden geçirildi.

Kongre sonunda YPG/YPJ şehitleri olmak üzere bütün özgürlük şehitleri anılarak şehitlerin anılarına bağlılık sözü verildi. Ayrıca Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın selamlandığı kongrede onun demokratik ulus felsefesine göre çok kültürlü çok merkezli demokratik bir Suriye ve demokratik bir Ortadoğu yaratıncaya kadar mücadelenin sürdürüleceği belirtildi.

Güncelleme Tarihi: 11 Mayıs 2015, 20:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER