Roboski ve Maraş katliamları Avrupa'da protesto edildi

Roboski katliamında yaşamını yitiren 34 Kürt genci ve Maraş katliamında yaşamını yitirenler Avrupa’da birçok merkezde düzenlenen eylemlerle anıldı.

Roboski ve Maraş katliamları Avrupa'da protesto edildi
Roboski katliamında yaşamını yitiren 34 Kürt genci ve Maraş katliamında yaşamını yitirenler Avrupa’da birçok merkezde düzenlenen eylemlerle anıldı.


DUISBOURG

Almanya’nın Duisburg kentinde “Maraş’tan Roboski’ye Türk devletinin katliamları” ve İran’da Kürt siyasi tutsaklara verilen idam cezaları protesto edildi.

Duisburg’daki Demokratik Kürt Toplum Merkezi tarafından Duisburg Merkez Tren İstasyonu önünde yüzlerce kişinin katılımı ile bir miting düzenlendi.

Mitingde Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına yapılan konuşmada Roboski katliamının üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen sorumlularının hala ortaya çıkarılıp yargılanmadığına dikkat çekildi.

Türkiye’de Kürtlere adalet olmadığı, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanının bu katliamı savunduğu belirtildi. Bugün Kobanê ve Şengal’e saldıran çeteler ile Roboski ve Maraş’ta Kürtleri katleden zihniyet arasında hiçbir fark olmadığı da vurgulandı.

Mitingde ayrıca Êzîdîler Federasyonu ve ATİK başkanları da birer konuşma yaparak, katliamı kınadı.

Mitinge ATİK, MLKP, Avrupa Kürecik Halk İnisiyatifi, Moers Alevi Derneği üyeleri de katıldı.

MANNHEIM

Almanya’nın Mannheim kentinde ise Demokratik Güç Birliği ve Kürt toplum Merkezi ATİK lokalinde bir panel düzenledi.

NAV-DEM, AGİF, ATİK ve ADHK’den temsilcilerin katıldığı panel saygı duruşu ile başladı. Katliamların konu edinildiği sinevizyon gösterimi ardından panelde kurum temsilcileri birer konuşma yaptı.

DORTMUND

Dortmund kentinde ise Dortmund ve çevresi Alevi Kültür Merkezi Dergah Dakme’de Maraş ve Roboski anması yapıldı.

Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan etkinlikte, belgesel izlenildi. Belgesel gösteriminin ardından bir konuşma yapan Gazeteci Hüseyin Narlı, Maraş katliamın tahribatlarını giderme yolunda epey ilerleme olduğunu söyledi. Katliamın yeniden mahkemelere taşınıp, sorgulanması konusunda her zaman girişimler olduğunu ve devam edeceğini de sözlerine ekledi.

Maraş katliamının başrol oyuncularının Ecevit, generaller ve ABD olduğunu da söyleyen Narlı, katliamlardan sonra her zaman katliamı yapan zihniyetlerin iktidar olduğunu da belirtti. Roboski katliamının da 3. yılına girdiğini söyleyen Narlı, “Roboski’de mevcut iktidarın bir katliamıydı ve sorgulanmadan üstü kapatılmaya çalışıldı” dedi.

Kobanê ve Şengal’i örnek gösteren Narlı, “Bu tarihimizi nasıl değiştireceğimizi düşünmemiz gerek” diye konuştu.

Anmada bir konuşma yapan Senem Ana, bu tür katliamların örgülü bir biçimde aşılacağını belirtti. Katliamların asla unutulmayacağını vurgulayan Senem Ana, şu anda DAİŞ çetelerinin yaptığı katliamlara da dikkat çekti.

TOULOUSE

Fransa’nın Toulouse kentinde de Roboski ve Maraş katliamında yaşamını yitirenler bir toplantı ile anıldı. Toulouse Demokratik Alevi Derneği Lokali’nde yapılan halk toplantısı, saygı duruşu ile başladı. Sinevizyon gösterimi ardından konuşmalara geçildi.

Toulouse Demokratik Alevi Derneği adına bir konuşma yapan Ahmet Alim, Maraş’tan önce Pazarcık ve Malatya’da da katliam denemesinin yapıldığını, ama tutmayınca Maraş’ta daha organizeli olan faşistler ve derin güçlerin katliamı gerçekleştirdiğini söyledi.

KCD-E adına söz alan Felat Marinos ise, devletin asimilasyon politikalarıyla sindiremediği azınlığa katliam yapmaktan çekinmediğini söyledi. Maraş ve Roboski’de bunu çok açık bir şekilde yaptığını kaydetti.

“Asıl önemli olanın nasıl hesap sorulacağıdır” diyen Marinos, Maraş’ta, Roboski’de 19 Aralık cezaevleri ve Paris katliamlarına karşı örgütlenerek cevap olunması gerektiğini belirtti. Katliamlara karşı en iyi cevabın bugün Kobanê’de verildiğini de sözlerine ekleyen Marinos, “Dün Maraş’a saldıran zihniyetle bugün Kobanê’ye saldıran zihniyet aynıdır” diye konuştu.

DEN HAAG

Hollanda’nın Den Haag kentinde de Roboski katliamında yaşamını yitirenler bir toplantı ile anıldı. Sinevizyonun da gösterildiği yapılan konuşmalarda Türk medyasının katliama ortak olup 3 Maymunu oynamaya devam ettiği belirtildi. Katliamın yıl dönümünde de benzer tavrın sürdüğü vurgulanan konuşmalarda AKP’nin yolsuzlukta sınır tanımadığı, sınır ticaretine mecbur bıraktığı çocukları da dünyanın gözü önünde bombaladığı kaydedildi.

KOPENHAG

Danimarka Kürt Toplum Merkezi Roboski Maraş katliamlarında yaşamını yitirenleri anmak ve son siyasal süreci değerlendirmek için Danimarka Kürt Toplum Merkezi’nin Kopenhag’daki lokalinde bir araya geldi.

Toplantıda bir konuşma yapan FEY-KURD Eşbaşkanı Şoreş Bilikan, Roboski’nin tarihte ne ilk ne de son katliam olduğunu söyledi. Roboski katliamının üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen, faillerin bulunmamasını da kınayan Bilikan, Şengal ve Kobanê’de DAİŞ çetelerinin izlediği yok etme politikalarının, Türk devletinin soykırım politikalarının bir parçası oldruğunu söyledi.

Güncelleme Tarihi: 29 Aralık 2014, 14:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER