Van vekili Aktaş'ı onbinler bağrına bastı

Hayatının 27 yılını cezaevinde geçiren Kürt siyasetçi ve Van Milletvekili Kemal Aktaş’ı Van’da on binlerce kişi karşıladı. Aktaş Van halkına "Mücadeleyi yükseltelim, zindanlar boşalsın" diye seslendi.

Van vekili Aktaş'ı onbinler bağrına bastı
Hayatının 27 yılını cezaevinde geçiren Kürt siyasetçi ve Van Milletvekili Kemal Aktaş’ı Van’da on binlerce kişi karşıladı. Aktaş Van halkına "Mücadeleyi yükseltelim,  zindanlar boşalsın" diye seslendi.


BDP Van Milletvekili Kemal Aktaş dün tahliye edilmesinin ardından bugün Van’a geldi. Van girişinde BDP Van Milletvekilleri Özdal Üçer,  Nazmi Gür, Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya, BDP PM Üyesi Ramazan Yıldız ve binlerce araçlık konvoy tarafından karşılanan Aktaş’ın şehre girişi nedeniyle hayat adeta durdu.  On binlerce kişi Musa Anter Parkı’nın önünde toplandı.  Kitle sık sık, “Be serok jiyan nabe” ve “Bijî Serok Apo” sloganları atarak PKK lideri Abdullah Öcalan’ın posterleri ve PKK bayraklarını açtı.

Özgürlük ve Demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından halka seslenen BDP Van İl Başkanı Musa İtah, cezaevlerinde hala on binlerce Kürt siyasetçinin tutulduğunu belirterek, “kimse ben milletvekillerini serbest bıraktım ve bir adım attım diye kendine paye çıkarmasın.  Arkadaşlarımız zaten haksız, hukuksuz bir şekilde cezaevinde tutuluyordu ve sizin mücadelenizle bugün milletvekillerimiz serbest kaldı. Artık Kürt halkı esir alınamaz. Bugün yaşadığımız bu manzara daha bir başlangıç ve 30 Mart seçimlerinde Van’da 14 belediyeyi de kazanarak daha özgür yarınlara kavuşacağız ve on bin arkadaşımızı da yine bu meydanda karşılayacağız” dedi.

İtah’ın ardından söz alan Aktaş ise şöyle konuştu: “Sizler verdiğiniz büyük mücadele ve direnişinizle bugün dışarı çıkmamızı sağladınız. Şimdi bu direnişi yükseltme zamanıdır. Sizler emeğinizle mücadelenizle bizi parlamentoya seçtiniz. Bugünde sayenizde özgürüz ve karşınızdayız. Bazıları bizi içeri atarak siyasi soykırım operasyonlarıyla Kürt direnişini tasfiye etmek istediler. Ama büyük mücadelenizle, direnişinizle bunu da boşa çıkarmayı başardınız. Ancak bizler dışarıda olmamıza rağmen yüreğimiz içeride kaldı. Çünkü hala on binlerce arkadaşımız cezaevlerinde tutuluyor. İnanıyorum ki sizin mücadelenizle onları da bu meydanlarda karşılayacağız. Özellikle 2014 seçimlerinde bunu pekiştireceğiz. 2014 seçimlerinde kazanacağımız yeni bir zaferle bunu sağlayacağız. Hala on binlerce arkadaşımız uydurma gerekçelerle içeride tutuluyor. Beynimin, yüreğimin yarısı içeride kaldı. İşte onlar da bırakıldığı gün hep birlikte halaya duracağız“ diye konuştu.

Aktaş ve beraberindekiler mitingin ardından BDP Van İl binasına geçti. Burada da bir basın toplantısı düzenleyen Aktaş,  çözüm sürecinin olumlu bir biçimde ilerlemesinin PKK lideri Abdullah Öcalan’ın sürece daha fazla katkı sunacağı koşulların oluşturulmasıyla mümkün olabileceğini kaydetti. 14 Nisan 2009’da başlayan siyasi soykırım operasyonlarıyla on binlerce insanın haksız bir biçimde cezaevlerine atıldığına dikkat çeken Aktaş,  Türkiye’de yargının bağımsız olmadığını ve tamamen siyasallaştığını belirtti. Halk tarafından milletvekili seçilmelerine rağmen 3,5 yıldır antidemokratik ve hukuksuz bir şekilde çalışmalarının engellendiğini ifade eden Aktaş, “ancak halkın demokratik direnişiyle bu şu anda aşılmıştır. Kürt sorununda kalıcı bir çözüm için Sayın Öcalan’ın da tarafı olduğu çözüm süreci çok ciddi ve esaslı bir biçimde değerlendirilmelidir. Ben 27 yıl cezaevinde kaldım. Diyarbakır zindanında Mazlum Doğan’ın, Kemal Pir’in direnişine tanık oldum. O işkenceleri yaşadım. Bana yapılanları unutmadım ama bunu kin ve öfkeye dönüştürmedim. Şimdi bu birikimlerimi parlamentoya taşımak istiyorum” diye konuştu. / anf

Güncelleme Tarihi: 06 Ocak 2014, 10:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER