YPG, Komutan Rubar Hamlesi'nin sonuçlarını açıkladı

YPG, Komutan Rubar Hamlesi'nin birinci aşamasının 21 Mayıs'ta başarıyla tamamlandığını belirterek 15 günlük bilançoyu açıkladı

YPG, Komutan Rubar Hamlesi'nin sonuçlarını açıkladı

YPG, Komutan Rubar Hamlesi'nin birinci aşamasının 21 Mayıs'ta başarıyla tamamlandığını belirterek 15 günlük bilançoyu açıkladı. Buna göre; bu süreçte 532 çete üyesi öldürüldü. 146 cenaze YPG’nin eline geçti. 2 çete üyesi sağ olarak yakalandı.

YPG Genel Komutanlığı, Komutan Rubar Qamişlo Hamlesi'nin bugüne kadarki sonuçlarını, Xêbiş köyünde düzenlediği bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu.

Çok sayıda yerli ve yabancı basın mensubunun izlediği toplantıya YPG Sözcüsü Redur Xelil ile Süryani Askeri Meclisi adına Hevro Kino Gabrial katıldı.

BİRİNCİ AŞAMA 21 MAYIS'TA TAMAMLANDI

YPG Genel Komutanlığı Sözcüsü Redur Xelil yaptığı açıklamada, “DAIŞ çetelerinin ana üssü konumunda bulunan Kezwan dağı ve stratejik Alya bölgesi ile Asurî halkımıza yönelik katliam hedefiyle işgal edilen Xabur nehri kıyısındaki köylerin özgürleştirilmesini hedefleyen hamlemiz büyük bir başarıyla sonuçlanmıştır. 6 Mayıs'ta başlayan ve DAIŞ çetelerinin tüm engelleme çabalarına rağmen büyük bir kararlılıkla yürütülen hamlemizin birinci aşaması 21 Mayıs tarihi itibarıyla sonuçlanmıştır” dedi.

Xelil, Dün gece çetelerin merkezi üs notlarından biri olan Mebruka’nın da YPG güçleri tarafından özgürleştirdiklerini ifade etti.  

DAIŞ çetelerinin YPG karşısında büyük bir yenilgi yaşadığına dikkat çeken Xelil, çetelerin köy ve alanlarda bıraktıkları mayınların temizlenmesi için de uluslararası kurumlara mayın temizleme faaliyetlerine katılmaları çağrısı yaptı.

Süryani Askeri Meclisi adına basın toplantısına katılan Hevro Kino Gabrial, çetelere karşı YPG güçleri ile Til Temir de ortak mücadele ettiklerini söyleyerek, çetelerin yenilgiye uğratması halkımızda büyük bir moral kaynağı olduğunu söyledi. Kino Gabrial çetelerin Asuri-Süryani halkı üzerinde yapılmak istenen katliamlarla alanı Asurilerden boşaltılmak istendiğine dikkat çekti.  

ÇETElER BİNLERCE MAYIN DÖŞEDİ

Alanın DAIŞ çetelerinin başta Şengal olmak üzere Cezaa, Til Hemis, Serêkaniyê, Til Temir ve Hasekê saldırılarını örgütledikleri ve bu saldırıları düzenleyen çetelerin eğitildiği ana eğitim kampları ve karargahlarının bulunduğu bir alan olduğuna dikkat çeken YPG Genel Komutanlığı açıklamasında, bu alanın aynı zamanda Kobanê ve Cizîrê kantonlarındaki savaşta yaralanan çetelerin tedavi edildiği bir üs konumunda olduğunu dile getirdi. YPG Genel Komutanlığı açıklamanın devamında, “Alanın bu stratejik öneminden dolayı çeteler bu alanı ellerinde tutabilmek için çok çabaladı. Çeteler bölgede 6.000 civarında mayın döşedi.  Suriye ve Irak'ın çeşitli bölgelerinden çok sayıda güç ve silah takviyesi yaptı.

‘DAIŞ EN AĞIR YENİLGİYİ YAŞADI’

Buna rağmen güçlerimiz önemli taktik hamlelerle çetelerin savunma hatlarını yardı. Büyük çete gruplarını kuşatan kahraman savaşçılarımızın üstün cesaretleriyle çetelere büyük darbeler vurdu. Kürt, Arap, Süryani, Asuri bileşenler, dost örgütler ve Asayiş güçlerinin aktif katıldığı, DAIŞ karşıtı uluslararası koalisyonun önemli katkılarda bulunduğu bu hamlemizle güçlerimiz, DAIŞ çetelerine bugüne kadarki en ağır yenilgiyi yaşatmıştır.”

Bu hamlemizle DAIŞ çeteleri Cizîrê Kantonunun tümünden süpürülüp kovulmuş, bölge üzerinde etkinlik kurma hayalleri yok edilmiştir değerlendirmesinde bulunan YPG Genel Komutanlığı, “Çeteler açısından stratejik önemi olan bu alanda güçlerimiz DAIŞ'ın Suriye'deki en büyük kamplarından 3'ünü ele geçirmiştir” dedi. Operasyon boyunca tespit edilebilen 532 çete üyesi öldürülmüş, 146 çete cenazesi ve yüksek miktarda silah ve cephane ele geçirilmiştir" dedi. YPG Genel Komutanlığı devamında, “Şüphesiz bu büyük başarı şehitlerimizin kahramanlıkları sayesinde elde edilmiştir.

YPG CİZÎR HALKLARINI KORUMAYA DEVAM EDECEK

Şehit Rubar Qamişlo, Brûsk Amed, Ciger Qamişlo, Zilan İntikam, Hêvî Gever Marînos, enternasyonalist savaşçı Aryel Kobanê (Mihemed Yusuf Kerimî) başta olmak üzere hamlemizi başarıya ulaştıran 46 şehid yoldaşımızı bu vesileyle bir kez daha selamlıyoruz. Çok iyi biliyoruz ki bu kahraman şehitlerimizin anısını ancak bu onurlu çizgiyi sonuna dek takip ederek, uğruna canlarını vermekten çekinmedikleri halklarımızın savunma görevini yerine getirerek yaşatabiliriz. Bu büyük zaferi, halklarımızın ortak geleceğini kurmak amacıyla kendini feda eden tüm şehitlerimizin anılarına adıyoruz.”

YPG olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Cizîr topraklarını ve bu topraklar üzerinde yaşayan Arap, Asuri, Kürt halkları ve tüm bileşenlerimizi korumaya devam edeceğiz diyen YPG Genel Komutanlığı; “Rojava devrimine ve bileşenlerine yönelecek her türlü saldırı karşısında savunma görevimizi eksiksiz yerine getirmekte tereddüt etmeyeceğiz” kararlığını dile getirdi.

‘HALKIMIZ BAŞARIYI SAHİPLENMELİ VE GÖREVLERİNE SAHİP ÇIKMALI’

YPG olarak bu tarihi başarıyı başta Cizîrê Kantonu'nu oluşturan halklar olmak üzere tüm Suriye halklarına kutlu olsun diyen YPG Genel Komutanlığı açıklamasına devamla, “ İnanıyor ve biliyoruz ki bu başarı bölge bileşenleri arasında eşit ve ortak yaşam projesini daha da güçlendirecektir. Halkımızı bu başarıyı sahiplenmeye, tüm tehdit ve risklere karşı devrimi savunma görevine sahip çıkmaya tüm gençlerimizi de YPG saflarında yürütülen bu onurlu mücadeleyi güçlendirmeye çağırıyoruz” diye belirtti.

BİRİNCİ AŞAMANIN SONUÇLARI

YPG Genel Komutanlığı 6-21 Mayıs tarihleri arasında birinci aşaması tamamlanan Komutan Rubar Qamişlo Hamlesi'nin birinci aşamasının sonuçlarına ilişkin de şu bilgileri verdi. “Güçlerimiz bu 15 gün içerisinde DAIŞ çetelerinin işgali altında bulunan 1.100 kilometre kare içerisinde yer alan 221 köyü ve yine çok sayıda küçük mezrayı çetelerin işgalinden kurtararak özgürleştirdi.  

Bu 15 gün içerisinde yaşanan çatışmalarda tespit edilebilen 532 çete üyesi öldürüldü.  Öldürülen çetelere ait 146 cenaze güçlerimizin eline geçti. 2 çete üyesi sağ olarak ele geçirildi.

Hamlede YPG’nin eline geçirdiği silah ve cephane   

Güçlerimiz ayrıca aşağıda ana başlıklar halinde sıralanan silah ve cephaneyi de ele geçirdi.  

177 adet kaleşnikof, 31 adet BKC, 31 adet B7 roketatar, 10 adet G3 piyade tüfeği, 23 adet Bruno, 1 adet M16, 1 adet Karnas suikast silahı, 1 adet 57,5 mm seri top, 2 adet 23 mm'lik doçka, 2 adet 12,5 mm'lik doçka, 1 adet 14,5 mm'lik doçka, 7 adet çifte, 7 adet tabanca, 1 adet 160 mm'lik havan topu, 2 adet 130 mm'lik el yapımı top, 2 adet konkors tipi anti-tank füze silahı ve bu silaha ait 3 adet füze.

25.000 adet kaleşnikof mermisi, 20.000 adet BKC mermisi, 140 adet B7 roketatar güllesi, 300 adet M16 mermisi, 500 adet G3 mermisi, 21 kutu 14,5 mm'lik doçka mermisi, 18 kutu 12,5 mm'lik doçka mermisi, 28 adet 57,5 mm'lik seri top güllesi.

201 adet 100 mm'lik havan güllesi, 144 adet 60 mm'lik havan güllesi, 102 adet 120 mm'lik havan güllesi, 84 adet 82 mm'lik havan güllesi, 47 adet tank güllesi, 6 adet katuşa roketi.

12 adet antitank mayını, 77 adet anti personel mayın, 170 adet el yapımı mayın, 8 adet intihar yeleği, 2 adet BKC namlusu, 278 adet kaleşnikof şarjörü, 60 adet G3 şarjörü,  5 adet doçka kaidesi, 33 adet telsiz cihaz, 18 adet gündüz dürbünü, 7 adet termal dürbünü, 1 adet tank dürbünü, 1 adet havan dürbünü, 85 adet raxt.  

1 adet panzer, 8 adet askeri araç, 4 adet kamyon, 7 adet dozer, 1 adet loder, 3 adet motorsiklet, 1 adet taksi ve 1 adet otobüs ile çok sayıda örgütsel doküman ve belge ele geçirilmiştir.”

İMHA EDİLEN ARAÇLAR  

15 günlük operasyon içerisinde çetelere ait 53 adet askeri araç imha edildi.  Bu araçlardan 3'ü 12,5 mm'lik, 4'ü 14,5 mm'lik, 3'ü de 23,5 mm'lik doçka monteli araçlardır. Yine 14 adet patlayıcı yüklü araç, 1 adet tank, 2 adet panzer, 1 adet TIR, 1 adet kamyon, 1 adet dozer ve çok sayıda silah ve mühimmat da imha edilmiştir.” / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 28 Mayıs 2015, 10:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER