Zübeyir Aydar: 'Yüksekova'yı soruşturacağız'

Zübeyir Aydar, Yüksekova'daki provokasyon için içlerinde soruşturma yapacaklarını belirterek, "Hükümet de yapmalı" dedi.

Zübeyir Aydar: 'Yüksekova'yı soruşturacağız'
Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde hafta sonu başlayan olayları değerlendiren Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar, olayın bir provokasyon olduğunu belirterek, “Hükümet de buna provokasyon diyor ama provokatörleri çıkarması gerekiyor ortaya. Kendi cenahımızdan mutlaka bir soruşturma yapacağız” dedi.

Aydar, sürecin başından itibaren provokasyon konusunda tedirginliklerini dile getirdiklerini belirtti. “Bir şey bildiğimizden değil ama bu sürecin bu kadar düşmanı var” diyen Aydar şu değerlendirmeyi yaptı.

Baksanıza 
Türkiye ’deki iç mücadeleye. Bunun için herkes ‘elinizi çabuk tutun’ çağrısı yapıyor. Bizimki bir öngörüdür. Geçmişten gelen o kadar tecrübemiz var. Bu tecrübelere dayanarak, hükümete ‘işi sürüncemede bırakmayın, bu işin düşmanı çok’ diyoruz. ‘Varsa bir şey, yerinde zamanında yapın’ diyoruz. Provokasyona zemin hazırlamayalım, provokasyon yapmak isteyenlere zemin sunmayalım.” Yüksekova’da yaşananların kendilerini haklı çıkardığını savunan Aydar, hükümetin de buna ‘provokasyon’ dediğini hatırlatarak, “Ama provokatörleri çıkarması gerekiyor ortaya. Kendi cenahımızdan mutlaka bir soruşturma yapacağız” diye konuştu. Güvenlik güçlerine yönelik silahlı saldırı görüntülerini değerlendiren Aydar, “Şimdi ‘Bize ateş ettiler’ deniyor. Geçmişte de gördük, nerelerde ne provokasyonlar yaşandığını. Belgelerde çıktı hepsi. Bu tür süreçlerin düşmanları da çok. Uzarsa, bu işi bozmak isteyenlerin işi daha da kolay olacak” dedi.

‘Havayı yumuşatmak için’

Aydar, Öcalan’ın yerel seçimlere kadar süreci gözleme kararını değerlendirirken de şunları söyledi:

“Kamuoyunda sert bir hava esiyordu. Öcalan’ın, süreci yumuşatmayı amaçlayan bir adımıdır yerel seçimlere kadar süre vermesi. Bu süreci kurtarmaya dönük bir müdahaledir. Seçimler için de rahat bir ortam hazırlıyor. Seçimlere 4 aydan az bir süre kaldı. Ama seçimlerden 4 ay sonra da Cumhurbaşkanlığı için sandık kurulacak. Bu işi seçimlere endekslememek lazım. 8-9 ay sonra da genel seçim sandığı gelecek. Seçimler bitmez. Bütçe kanunu görüşülmeye başlanacak ve aralık ayının 20’si gibi bitecek. 
Zaman var. Parlamento mart başına kadar çalışacak. Bu arada bir sürü şey yapabilirler. Eskiden ‘cenazelerin kaldırıldığı ortamda bir şey yapamıyoruz’ deniyordu. Bu bize defalarca söylendi. 9-10 aydır bir cenaze gelmedi. Bir ay sonra sürecin 1 yılı dolacak. Ortam, iklim müsait. Bir sürü adım atılabilir.”
Yerel seçimlere kadar bazı adımların atılması konusunda beklentileri olduğunu ifade eden Aydar, kendi şartları olduğunu ve o şartların çözüme can vereceğini söyledi. Aydar, “Bir düşünün, Âkil İnsanlar heyeti veya basın heyeti gidip adada görüşme yaptı ve kamuoyuna direkt mesaj getirdi. Bunun yansıması, yaratacağı olumlu etki çok fazla olacak. Türkiye savaş için nice kanunlar çıkardı, barış için de bir kanun çıkarsın. Mesela ‘Barışa hizmet edene şu hakları vereceğim’ desin. Bu yasalarla barış olmuyor” diye konuştu. / Radikal
Güncelleme Tarihi: 10 Aralık 2013, 22:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER