Pervin Buldan ve Mithat Sancar, Ali Babacan'la görüştü

Pervin Buldan, Mithat Sancar ve Ali Babacan ortak basın toplantısı düzenledi. Erken seçim çağrısında bulunan liderler görüşmelerin devam edeceğine vurgu yaptı.

Pervin Buldan ve Mithat Sancar, Ali Babacan'la görüştü

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan’ı, DEVA Partisi Genel Merkezi’nde ziyaret etti. Buldan, Sancar ve Babacan gerçekleştirdikleri görüşme sonrasında ortak açıklama yapıldı.

‘ERKEN SEÇİM ÇAĞRIMIZI BİR KEZ DAHA YİNELEMEK İSTİYORUZ’

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, önemli bir toplantı gerçekleştirdiklerini, ekonomik kriz ve çoklu kriz ortamlarında görüşmelerin önemli ve kıymetli olduğunu belirtti. ‘Türkiye bir felakete doğru sürükleniyor’ diyen Buldan, sürdürdükleri parti ziyaretlerine ilişkin “Bu gidişatta muhalefet partileri olarak üzerimizde büyük bir sorumluluk olduğu hissiyatımız var ve bu nedenle de bu görüşmeler devam edecek” dedi. Buldan şunları söyledi:

“Bugünkü görüşmemizde iki ana tema üzerinde durduk. Birincisi ekonomik krizdi. Bugün Türkiye’yi çok derinden sarsan, derin yoksulluğun yaşandığı bu ekonomik krize nasıl bir çare bulabiliriz muhalefet partileri olarak, bunu konuştuk. Elbette bu çarenin vazgeçilmez unsuru olarak bir erken seçimin olması gerektiğini bugün DEVA Partisi ile de konuştuk. Erken seçim çağrımızı bir kez daha yinelemek istiyoruz. Türkiye toplumunun beklentisi doğrultusunda ülkenin hemen bir erken seçime gitmesi, yeni bir yönetimsel ve demokratik anlayışa kapıların açılması gerektiğini savunuyoruz. Bu konuları bugün istişare ettik. Bu görüşmelerin devam edeceğini tekrar etmek istiyorum”

‘YIKICI ANLAYIŞIN KARŞISINDA YAPICI YAKLAŞIM EN ÖNEMLİ ÇIKIŞ ÇARESİDİR’

Eş Genel Başkan Mithat Sancar da DEVA Partisi ile ekonomi ile bağlantılı bir çok başlığı istişare ettiklerini söyledi. Gerçekleştirdikleri ziyaretlerdeki amacın, muhalefet partileri arasında istişare ve diyalog yollarının işlemesini sağlamak ve teşvik etmek olduğunu belirten Sancar, şunları kaydetti:
“Karşımızda her türlü yöntemle iktidarını sürdürme hesabı yapan bir anlayış var. Böyle bir anlayışa karşı da demokratik mekanizmaları işletmekte kararlı olduğunu gösterecek büyük bir muhalefet blokuna ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Amaç burada ittifakları tartışmak değil sorunlar karşısında ortak iradeyi ortaya çıkaracak mekanizmaları işletmektir. Bu iktidarın ayakta kalma stratejileri arasında ayrıştırma ve kutuplaştırma olduğunu hepiniz biliyorsunuz. Buna karşı etkili yöntem ise diyalog, müzakere ve istişare mekanizmalarını yerleştirmek ve yaygınlaştırmaktır. Şu an yaşadığımız temel sorunların kaynadığında iktidarın bu yıkıcı anlayışı yatmaktadır. Bunun karşısında yapıcı yaklaşım en önemli çıkış çaresidir. HDP olarak bu konuda üzerimize düşeni yerine getirmek için bu görüşmeleri başlattık. Ayrıştırma politikalarına karşı daha çok diyalog, düşmanlaştırmaya karşı daha çok demokrasi önerimizle partilerle görüşmelerimizi sürdüreceğiz.”

‘DEVA PARTİSİ İLE BÜYÜK BİR MUTABAKAT VE FİKİR BİRLİĞİ İÇİNDE OLDUĞUMUZU GÖRMEKTEN SON DERECE MEMNUNUZ’

Toplumsal barışın, demokrasiye giden yolun en sağlam kapısı olduğunu belirten Sancar, “Toplumsal barışı sağlayacak olan da farklılıklarla bir arada istişare etme kültürünü, geleneğini ve iradesini ortaya koymaktır.” diyerek DEVA Partisi ile gerçekleştirdikleri görüşmeye ilişkin sözlerini şöyle sürdürdü:
“DEVA Partisi ile bu konuda büyük bir mutabakat ve fikir birliği içinde olduğumuzu görmekten son derece memnunuz. Bu ruh halinin, bu umut havasının yerleşmesine katkıda bulunmak için hepimize büyük görevler düşüyor. Sorumluluklarımızı yerine getirmek konusunda diyalogun büyük faydası olduğunu düşünüyorum.”

‘ÜLKEMİZİN BİR AN ÖNCE GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEME GEÇMESİ GEREKİYOR’

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ise gerçekleştirilen görüşmeye ilişkin hem mevcut ekonomik krizle ilgili konuları hem de üzerinde çalıştıkları güçlendirilmiş parlamenter sistemin gelmiş olduğu aşama ile HDP Eş Başkanlarını bilgilendirdiklerine söyledi. ‘Bu konularda kendilerinin değerli görüşlerinden de çok istifade ettik’ diyen Babacan, şu değerlendirmeleri yaptı:
“Maalesef ülkemiz çoklu kriz ortamından geçiyor. Hemen her alanda derin krizler yaşadık, yaşıyoruz. Son birkaç yıldır ekonomik kriz, işsizlik, yoksulluk halkımızın gündeminde ön sıralarda olsa da ülkemiz derin bir adalet ve hukuk krizinden, derin bir demokrasi krizinden geçmekte. Dış politikadan tutun eğitime kadar her alanda krizler yaşıyoruz. Bu krizlerin derinliğine ve sebeplerine baktığımızda, kök sebeplerine baktığımızda kötü yönetimi görüyoruz. Kötü yönetim sadece sistem meselesi de değildir. Evet, ülkemizin bir an önce güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçmesi gerekiyor. Ama aynı zamanda yönetim zihniyetinin değişmesi ve topyekün bir iktidar değişikliği de gerekiyor. Bu da ancak seçimle mümkün.”

Meclis’e erken seçim önergesi sunmak için muhalefet partilerine ziyaret gerçekleştiren HDP daha önce Saadet Partisi ve Gelecek Partisini ziyaret etti. HDP ayrıca CHP’yi de ziyaret ederek Kılıçdaroğlu ile görüşecek. / DUVAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER