Erbil Bağdat'a bugün yanıt verecek

Erbil yönetimi, Bağdat'ın bağımsızlık referandumuna misilleme olarak dün aldığı kararlara yanıt vermek için bir dizi toplantı düzenleyecek. Bakanlar Kurulu Sekreteri Amanc Rahim, hava sahasının kapatılmasının Irak anayasasına aykırı olduğunu söyledi.

Erbil Bağdat'a bugün yanıt verecek
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY), bağımsızlık referandumunun ardından Bağdat’taki merkezi yönetiminin aldığı misilleme kararlarına yanıt vermeye hazırlanıyor. Bugün bölgesel yönetimde hem bakanlar kurulu, hem de meclis birer toplantı yapacak.


Bölgesel Yönetim’in Bakanlar Kurulu Sekreteri Amanc Rahim, Irak meclisinin ve hükümetinin aldığı kararların ‘yasal ve anayasal olmadığını’ ilan edeceklerini söyledi. Rûdaw’a konuşan Rahim, ‘Bağdat’ın aldığı kararların, Kürdistan Parlamentosu’ndan geçmediği sürece Kürdistan Bölgesi’nde uygulanamayacağını’ söyledi.

‘ANAYASA BU YETKİYİ VERMİYOR’

Rahim, Kürdistan hava sahasının uçuşlara kapatılması konusunda “Irak Anayasası’nın 110’uncu maddesinde hava sahasının kapatılmasıyla ilgili Bağdat’a bir yetki verilmiyor” yorumunu yaptı.

Sivil Havacılık Yasası’nın 1974 tarihli 184. Maddesi’nin Baas dönemine ait olduğunu vurgulayan Rahim, bunun Irak Anayasası’nın federasyon sistemiyle ilgili 13. Maddesi’yle de çeliştiğini belirtti. Rahim, Chicago Konvansiyonu’nun, hükümetlerin havalimanlarını siyasi amaçlar için kullanımını yasakladığını söyledi.

Kürdistan’da 25 Eylül’de yapılan bağımsızlık referandumu sonrası Bağdat yönetimi bir dizi karar aldı. Bunlar arasında, Kürdistan Bölgesi hava sahasının kapatılması ve Kerkük dahil peşmerge kontrolündeki bölgelere askeri güç gönderilmesi yer alıyor. (Kaynak: Rudaw)

Güncelleme Tarihi: 29 Eylül 2017, 10:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER