ABD: Yemen'in geleceği halk tarafından belirlenmeli

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Psaki, Yemen’in geleceğinin Yemen halkı tarafından belirlenmesi gerektiğini söyledi.

ABD: Yemen'in geleceği halk tarafından belirlenmeli

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, silahlı grupların Yemen’de kontrolü ele geçirmesinin kabul edilemez olduğunu söyleyen, Yemen’in geleceğinin Yemen halkı tarafından belirlenmesi gerektiğini açıkladı.

Meşru geçişin, ancak, siyasi müzakereler ve tüm siyasi partiler arasında Körfez Arap Ülkeleri İş Birliği Konseyi’nin girişimi ve ulusal diyalog sonucundaki konsensüse varılmış bir anlaşma yoluyla olabileceğini belirten Psaki, Yemen’in geleceğinin Yemen halkı tarafından belirlenmesi gerektiğini bildirdi.

Psaki, Cumhurbaşkanı Hadi ile bugün erken saatlerde temas kurduklarını ifade ederek, “Kendisi artık konutunda değil, bunu teyit edebilirim” dedi.

Psaki, Hadi’nin şu anda bulunduğu yere dair bilgi veremeyeceğini ifade ederek, “Kendisiyle son günlerde temas halindeydik” diye konuştu.

Psaki, Husilerin eylemlerinin devamlı olarak Yemen’deki dönüşümün altını kazıdığını bildirdi.

Suudi Arabistan’ın yığınak yapması

Suudi Arabistan’ın Yemen sınırına askeri yığınak yaptığına ve Arap zirvesinde Yemen’e Arap güçlerinin gitmesine yönelik bir öneri sunacağına dair haberlerin sorulması üzerine Psaki, şunları söyledi:

“Şu anda konuyla ilgili detaylara sahip değiliz. Bu haberlerin yeni olduğunu sanmıyorum. Suudi Arabistan ve Körfez Arap Ülkeleri İş Birliği Konseyi ülkeleriyle barışçıl siyasi geçişi teşvik etmek için yakından çalışıyoruz ve onların Husilerin agresif eylemlerine yönelik kaygılarına katılıyoruz.

Suudilerin, coğrafi yakınlıkları dikkate alındığında Yemen’deki mevcut olayların kendi güvenliklerine olası etkilerine yönelik meşru kaygıları var ve sınırlarındaki güvenliği sağlamak için uygun önlemleri almakta olduklarını anlıyoruz.

Gelecek toplantıdan bahsediyorsunuz, teklif edilebilecek veya edilmeyecek bir öneri hakkında detaylara sahip değilim.”

Güncelleme Tarihi: 26 Mart 2015, 17:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER