10 ülkeden Yemen'e askeri operasyon

Yemen’de Husilerin Aden kentine girmesinin ardından Yemen Cumhurbaşkanı ülkeyi terk etti, Suudi Arabistan liderliğinde 10 ülke de askeri operasyon başlattı.

10 ülkeden Yemen'e askeri operasyon

Husilerin Aden’e girmesinin ardından Yemen Cumhurbaşkanı Abdu Rabbu Mansur Hadi ülkeyi terk etti. Suudi Arabistan liderliğinde Mısır, Ürdün, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, Umman, Sudan, Fas ve Pakistan; Yemen’e askeri operasyon başlattı. Husiler Aden’de kilit önemdeki bir askeri üssü ele geçirdi.

Suudi Arabistan’ın Washington Büyükelçisi Adel al-Jubeir, ülkesinin başını çektiği ve 10 ülkeden oluşan koalisyon güçlerinin, “Yemen halkını ve meşru Yemen yönetimini korumak için”, Ocak ayından bu yana Şii Husilerin denetimindeki Başkent Sana’ya hava saldırıları başlatıldığını duyurdu. Büyükelçi ayrıca operasyonun, Yemen’deki meşru hükümeti korumak için Yemen hükümetinin isteği üzerine ülkeyi radikallerden kurtarmak için başlatıldığını belirtti.

Al-Jubeir, “Suudi Arabistan’ın, komşu ülke Yemen’in halkını ve Yemen’in meşru hükümetini korumak için ne gerekiyorsa yapacağını” söyledi.

Suudi Arabistan Büyükelçisi Al-Jubeir, Şii Husi isyancılarının, İran tarafından desteklendiklerini savundu.

Aden Havalimanı, Hadi yanlılarında

Yemen Cumhurbaşkanı Abdurrabbu Mansur Hadi yanlısı Halk Komiteleri’nin yoğun çatışmaların ardından, Uluslararası Aden Havalimanı’nda kontrolü ele geçirdiği bildirildi.

Bu arada koalisyon Yemen hava sahasını ‘girilmesi yasak bölge’ ilan etti. Bölgedeki gemilere de Yemen’deki limanlara yaklaşmamaları emri gönderildi. Daha önce başkent Sana’yı ele geçiren Şii Husileri Hadi’nin de kaçtığı, ülkenin güneyinde bulunan Aden kentine ilerliyor.

Yemen Savunma Bakanı yakalandı iddiası

Yemen Savunma Bakanı Mahmud es-Subeyhi’yi yakaladıklarını açıklayan Husiler, Hadi’nin yakalanmasına yardımcı olacaklara da 20 milyon Yemen Riyali (93 bin dolar) ödül vadetti.

Ortak açıklama

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Katar ve Kuveyt de ortak bir açıklama yayımlayarak, bölge istikrarına büyük tehlike teşkil eden Husi, El Kaide ve Irak Şam İslam Devleti militanlarını geri püskürtme kararı aldıklarını belirtti.

ABD’den lojistik destek

ABD Başkanı Barack Obama da operasyonun bitmesinin ardından Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (KİK) önderliğindeki askeri operasyona lojistik ve istihbarat desteği tedariki emri verdiğini açıkladı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Bernadette Meehan, yaptığı yazılı açıklamada, ABD’nin Husilerin Yemen’in seçilmiş hükümetine karşı askeri eylemini güçlü biçimde kınadığını kaydetti. Bu eylemleri destekleme bağlamında operasyona doğrudan müdahil olmayacaklarının altını çizen Meehan, askeri ve istihbarat desteğini koordine etmek için Suudi Arabistan ile Ortak Planlama Hücresi oluşturduklarını ve El Kaide’den gelebilecek terör saldırısı tehdidine karşı tetikte olduklarını duyurdu.

Güncelleme Tarihi: 26 Mart 2015, 10:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER