Baydemir'den müşahitlere: Kedilere karşı yanınıza fener alın

HDP Urfa Milletvekili Adayı Osman Baydemir, merkez Eyyübiye İlçesi’nde partisinin müşahitlerine hitap etti. İlçe binası önündeki bir parkta yapılan toplantıya, HDP Eyyübiye İlçe Eş Başkanı Hasan Dürbin de katıldı.

Baydemir'den müşahitlere: Kedilere karşı yanınıza fener alın
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Adayı Osman Baydemir, merkez Eyyübiye İlçesi’nde partisinin müşahitlerine hitap etti. İlçe binası önündeki bir parkta yapılan toplantıya, HDP Eyyübiye İlçe Eş Başkanı Hasan Dürbin de katıldı. 


Konuşmasına, seçim kampanyasında şimdiye kadar görev alan ve çalışan herkese teşekkür ederek başlayan Baydemir, “Sizin emeğinizle halkın hür iradesini inşallah korumuş olacağız” dedi. Baydemir’in konuşmasından satır başları şöyle:

‘OYUMUZU KORUMAK BOYUN BORCUDUR’

“2011’de, 2007’de, 2014’te bu şehirde halkın iradesi çalındı. Sandığa müdahale edildi, trafoya iki ayaklı kediler girdi. Her ne kadar oy hırsızlığı bir suç ise de, her ne kadar irade hırsızlığı halka saygısızlık ise de, oyları koruma gibi bir görevimizin olduğunu da asla unutmamamız lazım. Yani hırsızın suçu var ama iradeyi koruyamazsak bundan bizler de mesulüz. Bizler de sahip olduğumuz iradeyi koruyamamaktan dolayı halka karşı mahcubuz anlamına gelir. Halkımıza karşı mahcup olmamak için verilmiş tek bir oyun dahi heba olmamasını sağlamak hepimizin boynunun borcudur.

‘İMAM ALLAH-U EKBER DEDİĞİNDE UYANACAKSIN’

Bunu nasıl sağlayacağız? 7 Haziran günü her müşahit sabah erken saatte uyanacak. İmam Allahu Ekber dediğinde uyanmamız lazım. Seçimden bir hafta önce görevli olduğunuz sandığın bulunduğu okulu mutlaka gidin ve görün. Görevli olacağınız yeri mutlaka tanıyın. 7 Haziran sabah okula vardığınızda partinin daha önce vermiş olduğu müşahit kimlik belgesi mutlaka elimizde olacak. Parti, görev ve yetkilerinizi ifade eden bir belge hazırlayacak, o belge mutlaka cebinizde olacak. O belge ile ilgili bir aksaklık olduğunda hemen tepki gösteriyorsunuz. Şu madde şu numaraya göre şu kişi ya da şu sandık başkanı ya da şu görevli görevini ihmal ediyor uyarısında bulunuyorsunuz.  Eğer uyarı sonucu durum düzelmezse, hemen ilgili merkezimize telefonla durumu rapor ediyorsunuz. Eğer yine düzelme olmazsa, dilekçenizi yazılı bir şekilde hemen oradaki sandık kurulu başkanına iletiyorsunuz. Dolayısıyla itirazınız resmi olarak işleme geçmiş oluyor.

‘YEDEK BATARYA BULUNDURUN’

Cep telefonunu sık sık kullanmak durumunda kalacaksınız, mutlaka telefon şarz cihazını yanınıza alın. Bir olasılıktır elektrikler gidebilir, buna karşı mutlaka yanınızda ibreti alem olsun diye el feneri bulundurun. Bu el feneri ne içindir diye soran olursa, iki ayaklı kediler içindir deyin. Mutlaka yanınızda cep telefonunuzun yedek bataryası olsun.

Tarihimizin en kısa süreli seçimini yaşayacağız. Çünkü her bir sandıkta ortalama 350 oy olsa sabahın 7’sinde başlayacak, akşamın 16:00’sında sandıklar kapanmış olacak. Bir yurttaş gelecek bir tane oy kullanacak çıkacak. Belediye seçimlerinde olduğu gibi birden fazla oy olmadığı için zaman sorun yok. Sayım işlemi de tıpkı oy kullanma gibi çok seri bitmiş olacak. Oyların sayımı ne kadar hızlı olursa, ne kadar az karanlığa girersek o kadar az riskli demektir. İşlemler ne kadar uzarsa o kadar çok art niyetleri var demektir. Dolayısıyla bir görevimiz de işlemlerin olabildiğinde hızlı bir şekilde yapılmasıdır.

‘SANDIKTAN ŞEFFAF OLACAK’

“Okula ilk vardığımızda sandıkların şeffaf olduğunu kontrol edeceğiz. Yani çıplak gözle dışarıdan baktığınızda sandığın içi görünecek. Kapalı bir sandıksa kabul etmiyorsunuz.  Açtırıyorsunuz içine bakıyorsunuz, ama bir de şeffaf sandık olmadığına dair tutanak tutuyorsunuz. Mutlaka ilçemizdeki koordinasyon merkezimize bunu iletiyoruz. Perdenin içi sağı solu  kontrol ediliyor, içinde başka bir zarf var mı, mühür var mı. Yani sadece seçim kurulunun belirlemiş olduğu kriterlere uygun olup olmadığını kontrol ediyorsunuz. Varsa bir aykırılık, tutanak tutuyorsunuz ve partimizin merkezine iletiyoruz.” 

‘HERKES KENDİ ADINA OY KULLANACAK’

En önemli hususlardan bir tanesi, bir kişi gelip mührü alıp ben eşim yerine de kardeşim yerine de filan kesin yerine de oy kullanacağım derse bunu kabul etmiyorsunuz. Seçmen olduğunu ispat eden belgeyi getirmeyen hiç kimse oy kullanmayacak. Engel olmadığımızda bilesiniz ki halkımızın iradesi baskı altına alınmıştır.

‘O BELGE HALKIMIZIN ONURUDUR’

İşlemler bitti, sandıklar açıldı, oylar okunmaya başlandı. Mutlaka ama mutlaka okuyan kişi oya bakacak ve sizlere doğru tutacak. Oyu kendi gözlerinizle göreceğiniz bir yakınlık mesafesinde duracaksınız. Okunan oyun doğru partinin hanesine kaydedildiğini yine kendi gözlerinizle göreceksiniz. Bütün işlemler bitti A sandığında inşallah HDP’ye örneğin 270 oy çıktı, AKP’ye 17 oy çıktı, CHP’ye 5 oy çıktı. Bütün bunlar sandık başkanının ıslak imzası ile kayıt altına alındıktan sonra o belgeyi alıyorsunuz. O belge halkımızın onurudur. İsterse o belgede 2 tane oyumuz olsun, o belge muhafaza edilecek ve kısa zamanda partimizin belirleyeceği merkeze getirilecek. O belge kaybolursa, o oylar değiştirilirse, o belge elimizde yoksa bunu ispat etme şansımız olmayacak. 

‘OYLARI TAŞIYAN ARAÇ TAKİP EDİLECEK’

Oylar sandıktan çıktı, tutanaklar tutuldu, oyların konulduğu torbanın ağzı mühürlendikten sonra müşahitlerimiz mutlaka torbanın konulacağı arabanın bagajına baksın, buna hakkınız var. Bagajda başka torba var mı bunu görme hakkınız var. Çünkü o torba başka bir torba ile değiştirilebilir. Torbalar konulduktan sonra bir müşahitimiz, ilçe seçim kuruluna kadar torbanın taşındığı aracı takip edecek. Yolda torbaları taşıyan araçlar herhangi başka bir köy yoluna saparsa, bu mümkünse kayıt altına alınacak. Mümkünse fotoğrafı ve görüntüsü çekilecek. Siz ilçe seçim kuruluna ulaştıktan sonra görevinizi oradaki arkadaşlarımıza devretmiş olacaksınız. 

‘KAVGA ETMEYECEĞİZ, OYLARIMIZI DA KORUYACAĞIZ’

Göreviniz tamamlandı ama muhtemelen partimiz saat 21:00’de sizlerle birlikte kutlama yapacak. Evlerinize gitmiyorsunuz, partinin belirleyeceği bir seçim büromuzda bir araya geliyoruz. Asla ve kata parti yetkililerinin bilgisi dışında bir eylem, bir yürüyüş içerisinde bulunmuyorsunuz. Bir köyden yanlış bir bilgi gelirse bilin ki o bize zarar verir. Örneğin itirazınızla bir yanlışı düzeltebiliyorsanız artık onu bildirmenize gerek yok. Gereksiz yere kavga yaratmak bizim değil, AKP’nin işine yarayacaktır. Bizim sandık başında bulunma gerekçemiz, oyları koruma sürecindeki bütün çabamız kavga çıkarma üzerine kurulu değildir. Onlar kavga çıkarmak isteyebilirler. Özellikle polis ve asker getirip bizi oradan çıkarma amaçlı tahrik edebilirler. Tahriklere gelmiyorsunuz. Ama zerre kadar da oyunuzun hakkınızın çiğnenmesine izin vermiyorsunuz.

‘BU KADAR ŞEFFAFIZ’

Bu arada bugün burada bu orta refüjün üzerinde aynı zamanda bir tarih yazıyorsunuz. Tarihin en şeffaf müşahit toplantısını yapıyoruz. Cumhuriyet tarihinin bütün siyasi partilerinin en şeffaf müşahit toplantısını yapıyoruz. AKP’ye buradan bir kez daha hodri meydan diyoruz. Bakın biz bu kadar şeffafız, toplantılarımızı böyle meydanlarda yapıyoruz. Gelin bu seçimlerde hile yapmaktan vazgeçin.”

‘AKP HÜKÜMETİ KİRLENDİ’

Baydemir ardından Eyyübiye’de halk toplantısına katıldı. Her iktidarın kirlenme riski ile karşı karşıya olduğunu dile getiren Baydemir, “AKP hükümeti de beytülmaldan çalarak, rant ekonomisini oluşturarak, yoksul nüfusun orta sınıfın aşına ekmeğine göz koyarak, erozyona uğradı, kirlendi. Kendi gücünün, mal ve mülkün esiri haline dönüştü. Bu saatten sonra AKP’nin Urfa’ya verebileceği bir hizmet yok. AKP’nin yapacağı tek şey var Urfa için, gölge etmesin başka ihsan istemez. Bizler kendi yaralarımızı kendi elimizde iyileştireceğiz. Asla provokasyona gelmeyeceğiz. Kavgaya tutuşmayacağız. Çelikten bir irade ile çalışmamızı sürdüreceğiz. AKP gerilimden tekrar hayat bulmak istiyor. AKP’ye hayat vermeyeceğiz. AKP’ye fırsat vermeyeceğiz. O da asla provokasyona gelmemekle olabilir“ dedi.

Baydemir, 7 Haziran günü sandıkta görev almak isteyen kişilerin ilçe teşkilatlarına başvurmalarını istedi. 

Güncelleme Tarihi: 26 Mayıs 2015, 20:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER