Berxwedan: Kobani'nin zaferi yakındır

YPG Kobanê Komutanı Mahmud Berxwedan ile Kobanê’yi özgürleştirme hamlesinde bundan sonraki hedeflerini ve geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Şah Süleyman operasyonunu ANF’ye değerlendirdi.

Berxwedan: Kobani'nin zaferi yakındır
YPG Kobanê komutanı Mahmud Berxwedan, bir ayı dolduran Kobanê kurtuluş hamlesinin ikinci aşamasını değerlendirdi. Berxwedan, “Son bir ay içerisinde Kobanê’nin köylerini büyük oranda özgürleştirdik. DAİŞ çetelerini bulundukları her alanda vuracağız” dedi. Mahmud Berxwedan, Şah Süleyman Operasyonu ile ilgili olarak da kendilerinin izni olmadan kimsenin Kobanê’den geçmesinin mümkün olmadığını söyledi.


Kobanê kurtuluş hamlesinin ikinci aşaması olan operasyonlar bir ayı geride bıraktı. YPG Kobanê Komutanı Mahmud Berxwedan ile hamlenin birinci ayında gelinen aşamayı, bundan sonraki hedeflerini ve geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Şah Süleyman operasyonunu konuştuk.

‘HAMLE SÜRÜYOR, KÖYLER BÜYÜK ORANDA TEMİZLENDİ’

Kobanê kent merkezinin özgürleştirilmesi ardından köyleri de DAİŞ çetelerinden temizleme hamlesi başlattınız. Hamle birinci ayını geride bıraktı. Şu andaki aşamayı değerlendirir misiniz?

Kobanê kent merkezi 26 Ocak günü itibariyle DAİŞ çetelerinden temizlenmesi ardından Kobanê’de kurtuluş hamlesinin ikinci aşamasına geçildi. Bu aşama kent merkezinden sonra Kobanê köylerinin de tümden DAİŞ çetelerinden temizlenmesini hedefliyor. Hamlenin ikinci aşaması bir ayı geride bıraktı. Bu süre içerisinde Kobanê’nin DAİŞ çetelerinin işgali altında bulunan köylerinin yarıdan fazlası özgürleştirildi. Tam olarak 220’den fazla köyün özgürleştirildiğini söyleyebiliriz. Köylerin özgürleştirilmesi operasyonları kapsamında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Kobanê’de şiddetli çatışmalar DAİŞ çetelerinin saldırılarını her seferinde kırma şeklinde devam ediyor. DAİŞ çeteleri bulundukları hatları koruma ve tutma çabasında. Ancak güçlerimiz buna müsaade etmiyor ve etmeyecektir de. Başarı ve özgürlük hamlemiz devam edecektir. Kobanê kurtuluş hamlesinin ikinci aşaması genel anlamda bu şekilde.

ÇETELERİN TAKVİYESİNE SERT DARBE

Çetelerin takviye ve saldırı girişimleri oluyor mu?

Son günlerde DAİŞ çeteleri yeniden takviye toparlanma ve hareketlilik içerisine girdi. Amaçları yeniden bir saldırı ve ilerleme sağlamak. Ancak bu takviye ve saldırı hazırlıklarına, girişimlerine karşı cevabımız sert oldu. Çok şiddetli çatışmalar yaşandı müdahalemiz ile birlikte. Bu çatışmalar kapsamında son üç gün içerisinde DAİŞ çetelerine çok ağır darbeler vuruldu. DAİŞ çetelerinin bu operasyon ve müdahalemiz karşısında kent merkezinde aldığı kadar ağır darbeler aldı ve kayıplar verdiğini söyleyebilirim. Bu son üç günlük çatışmalarda DAİŞ çetelerine ait en az yetmiş cenaze elimize geçti. Genel olarak ölü ve yaralılarını yüzlerle ifade edebiliriz. Sadece dün doğu cephesinde Bexdike ve İdani hattında yine ağır silah ve tanklarla saldırıları oldu. Bu saldırılara verdiğimiz sert karşılık sonucunda tankları imha edildi ve yine çok sayıda ölü ve yaralıları oldu. Ağır darbe vuruldu.

DÖRT CEPHEDE SON DURUM

Bu genel değerlendirmenin ardından dört cephede ki durumu bize aktarabilir misiniz?

Batı cephesinde birçok köy alındı. Ellerinde yalnızca bize ait dört köy kaldı. Batı cephesinde 15 Eylül saldırılarından önce bulunduğumuz hatların daha ilerisine geçtik. O dönemde kontrolümüzde bulunan köyleri aldık. Ayrıca Cade, Kube, Kasimi gibi köylerin bulunduğu on yeni köyün kontrolünü de sağladık. Birçok bölgede Fırat Nehri’ne kadar ulaştık. Sadece Şexler hattı ve bu çevrede bir kaç köy kaldı. Operasyonlarımız ve şiddetli çatışmalar sürüyor. Yani şunu net ifade edelim; Kobanê’nin batısında şu anda 15 Eylül saldırısı öncesinde bulunduğumuz hatların ilerisine geçtik. Batı hattında daha önce DAİŞ işgali altında bulunan Arap halkımızın yaşadığı bazı köylerinde DAİŞ çetelerinden temizlendiğini eklemek istiyorum. Bu köylerde yaşayan Arap kardeşlerimiz köylerinin çetelerden temizlenmesini mutlulukla karşıları ve YPG/YPJ güçlerine teşekkür etti.

‘GÜNEY CEPHESİNDEKİ TÜM KÖYLER ÖZGÜRLEŞTİRİLDİ’

Güney cephesinde, bulunan tüm köyler de özgürleştirildi. DAİŞ çetelerinin elinde 15 Eylül’den önce kontrolümüzde olan hiçbir köy kalmadı. Bununla birlikte Nasiro, Xeruz ve Cade isimli üç köy daha bu cephede daha önce kontrolümüzde bulunan köylere eklendi. Bu cephede Karakuzak köprüsüne iki kilometre yakınlıktayız.

Doğu ve güneydoğu cephelerinde ise 15 Eylül’den önceki hatlarımıza henüz tam varamadık. Bu hatlarımıza henüz dört kilometre kadar bir mesafedeyiz. Bu hatlarımıza da yakın zamanda ulaşacağız. Dört cephede son durumu bu şekilde aktarabiliriz.

‘NEREDE KÜRT KÖYÜ VARSA ORASI ÖZGÜRLEŞTİRİLECEK’

Bu hatlara ulaştıktan sonrada operasyonlarınız sürecek mi? 

Bizim sadece Kobanê sınırları içerisinde buluna köyleri özgürleştirmeyi hedeflemiyoruz. Kürt köyü olan ancak rejim döneminde idari olarak Til Ebyad, Reqqa ve diğer bölgelere bağlanan tüm Kürt köylerini özgürleştireceğiz. Bu çerçevede Kobanê arazisinde bulunan köyler özgürleştirildikten sonra hedefimizde ne kadar Kürt köyü varsa buraları da özgürleştirmek var.

‘DAİŞ NEREDEYSE HEDEFİMİZ ORASIDIR’

Belirlediğiniz bu alanlar özgürleştirildikten sonra Til Ebyad, hattına yönelik bir operasyonunuz olacak mı? 

Şu anda Kobanê’nin işgal edilen alanlarını tümden DAİŞ çetelerinden temizlemek ve özgürleştirmek üzerine planlamalarımızı yapıyoruz. Fakat bunu herkese ilan ettik; amacımız Arap halkı ve onların yaşadığı alanlar değildir. Hedefimiz DAİŞ çetesidir. Bu anlamda nerede olursa olsun YPG, DAİŞ çeteleri nerede olursa olsun o alanları hedefleyecektir ve DAİŞ çetelerini imha edecektir. Bu Til Ebyad, Reqqa ve ya Sirrine olur. Bizim açımızdan DAİŞ neredeyse orası hedefimizdedir. Bu sadece zamanlama ve sağlayacağımız askeri ilerleme ile ilgili bir durum.

-DAİŞ’in yeniden kente doğru ilerleme ihtimali var mı?

Halkımız rahat olsun. DAİŞ çeteleri Kobanê’de kalabilseydi kalırdı. DAİŞ Kobanê’de tutunamadı ve büyük çoğunluğu imha oldu. Kalan gücünü de kent merkezinden çekmek zorunda kaldı. DAİŞ çetesi köylerde ise öyle düşünüldüğü gibi kaçtığı için geriletilmedi. Direnmek istedi ancak hamle ve saldırılarımız karşısında duramadı. Köylerden eze eze çıkardık DAİŞ çetelerini. Bu anlamda DAİŞ geri çekildi, istediği zaman yine gelebilir gibi bir durum yoktur. Bu anlamda şu anda DAİŞ çetelerinin yeniden saldırı ve ilerleme şansı bulunmuyor. DAİŞ çeteleri bulundukları alanları koruyamıyor, bu alanlara paralı çeteler getiriyor, çocukları savaştırıyor. Halkımız rahat olsun, YPG’nin desturu yoksa hiç kimse bu topraklarda barınamaz. Herkes bunu bilsin.

‘İZNİMİZ OLMADAN KİMSE KOBANÊ’DEN GEÇEMEZ’

Türk devleti Şah Süleyman Türbesi’nin bulunduğu alandan taşımak için YPG’nin desteği ile bir operasyon gerçekleştirdi. Ancak başta Türk Cumhurbaşkanı ve Başbakanı “Hiçbir kesimden izin ve destek almadan operasyonu gerçekleştirdik” şeklinde açıklamalar yaptı. Şah Süleyman Türbesi operasyonunu anlatabilir misiniz?

Bu operasyonun gerçekliği orta yerde duruyor. Türk devlet yetkilileri bu gerçeği kabul etmeli ve dile getirmelidir. YPG’nin onayı olmadan Kobanê’den geçmek kolay değildir. Böyle bir şey mümkün değildir. Bu operasyon için Türk yetkililer ve YPG komutanları beş görüşme gerçekleştirdi. Yine birçok ayrı görüşme daha yapıldı. Bizim bu konuda yaklaşımımız insani temelde oldu. Bunu olmayacak bir şey gibi değerlendirmedik. Komşumuz ve dost gördüğümüz Türkiye’nin askerleri ve milli sembolleri orada tehlike altındaydı ve dolayısıyla onlara yardım etmeliydik. Bu çerçevede yardım ve desteğimizi esirgemedik. Yol açtık, sadece onunla da yetinmeyip onlara yol boyunca öncülük ettik. Operasyona bu konularda destek verdik, askerlerin ve Türk halkının sembollerinin buradan taşınmasına bu çerçevede katkı sunduk. Türk devlet yetkilileri de YPG’ye teşekkür etmeli ve inkarcı yaklaşmamalıydı. Açıkçası biz bu inkarcı yaklaşımlarına çok şaşırdık. Komşuyuz ve her zaman destek vermeye hazırız ama bu şekilde yok sayılması ve inkar edilmesi doğru değildir.

Operasyon Türk devleti ve basını tarafından yansıtıldığı gibi büyük bir askeri başarı içeriyor muydu? 

Operasyon her şeyden önce askeri bir başarı içermiyor. Bu operasyon için bir başarıdan söz edilecekse belki diplomatik başarıdan söz edilebilir. Zira bu operasyonda tek bir kurşun bile sıkılmadı. Böyle bir gerçeklik içerisinde herhalde kimse askeri bir başarıdan bahsedemez. Operasyon sırasında DAİŞ çetelerinin cihazlarını dinledik ve çetelerinde herhangi bir saldırı yapmamak yönünde birbirilerine talimat verdiklerini gördük. Bu anlamda DAİŞ çeteleri ile de bir görüşme yapıldığı ve önceden bu konuda anlaşma sağlandığı zaten anlaşılıyor. Bunun için buna diplomatik başarı diyebiliriz ancak askeri başarıdan kimse söz edemez. Operasyon boyunca güçlerimiz Karakuzak köprüsü çevresinde tedbir aldı. Bu alanlarda güvenlik sağladı. Yine güçlerimizin bu alanda sağladığı ilerleme operasyonun Türk ordusu açısından güvenli olmasını sağladı. Tüm bize teşekkürü gerektirirken tam tersi oldu.

‘AŞME KÖYÜ GEÇİCİ OLARAK AÇILDI’

Türbenin taşınacağı Aşme köyündeki alan ile ilgili Türk devleti ile aranızda nasıl bir süreç işledi?

Aşme köyünde türbenin taşınacağı alan ile ilgili de bir PYD ile dizi görüşme yapıldı ve ikna süreci sonunda bu alanda türbe için yer açılması kararı verildi. Türbe ileride daha güvenli bir ortam sağlanana kadar geçici olarak bu alanda kalacak. Aşme köyünde türbe için açılan alan demokratik Suriye ve Kürdistan toprağıdır. Bu alan Türk halkının değerlerine ev sahipliği yapacak ve YPG/YPJ’nin güvenlik alanında bulunacak.

‘ZAFER YAKINDIR’

Son olarak bir mesajınız var mı?

Kobanê direnişi ve savaşı devam ediyor. Kobanê’nin zaferi yakındır. Ancak savaş sürüyor, DAİŞ çeteleri de yer yer saldırılarına devam ediyor. Henüz her şey bitmiş değil. Kobanê’ye dönük duyarlılık devam etmeli. Tüm halkımızı selamlıyoruz.

Güncelleme Tarihi: 27 Şubat 2015, 15:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER