Beştaş: Operasyonlar süreci zehirliyor

HDP Eşbaşkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, son dönemde yaşanan gözaltı ve tutuklamaların süreci zehirlediğini ifade söyledi. “Devletin uygulamaya çalıştığı güvenlik politikası sonucu Kader Ortakaya öldürülmüştür” dedi.

Beştaş: Operasyonlar süreci zehirliyor

HDP Eşbaşkan yardımcısı Meral Danış Beştaş, Kobanê direnişine destek amaçlı yapılan eylemlerin ardından ülke genelinde başlatılan gözaltı ve tutuklama furyasını ANF’ye değerlendirdi. Hükümetin başlattığı bu operasyonların tamamen Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan tarafından başlatılan “Demokratik Çözüm Süreci”ni zehirlemeye dönük olduğunu dile getiren Beştaş, sürece olan güven daha da azalmaması için hükümetin güvenlik politikalarına dayanarak başlattığı bu soykırım operasyonlarından bir önce vazgeçmesi gerektiğinin altını çizdi.

AKP’nin sürece yönelik yaptığı açıklamalar ve sözlü beyanlarıyla uyguladığı politikanın birbirinden çok farklı olduğunu vurgulayan Danış-Beştaş, bir samimiyet ve sürece yönelik bir güven sağlanmak isteniyorsa yapılan açıklamalar ve sözlü beyanların pratikleşmesi gerektiğini vurguladı. Yapılan bu operasyonların halkta ve kamuoyunda ciddi bir şekilde güvensizliğe neden olduğunu belirten Danış-Beştaş, bugüne kadar hiç bir sonuç alınmamış eski tip uygulamaları yeniden gündeme getirmenin samimiyetsizlikten başka bir şey olmadığını aktardı.

SÜRECİN MAĞDURU YİNE ÇOCUKLAR

Son dönemde yapılan operasyonlarda gözaltına alınan ve tutuklananların büyük bir oranın yine çocuklar olduğunu dile getiren Danış-Beştaş, yaptıkları araştırmaya göre şu anda sadece Diyarbakır D tipi Cezaevi’nde yaşları 13 ile 18 arasında değişen 20 çocuk olduğunu belirtti. Hiç bir sosyal araştırma yapılmadan çok sayıda çocuğun tutuklandığını işaret eden Danış-Beştaş, bu çocukların hiçbirinin algısının kendilerine atfedilen sucu anlayacak nitelikte olmadığını söyledi.

YANLIŞ POLİTİKANIN FATURASINI HALKA ÇIKARIYORLAR

Var olan yöntemin daha önce çok defa denendiğini hatırlatan Danış-Beştaş, bu yöntemle hiçbir toplumsal mücadelenin önüne geçilmediği, aksine toplumsal mücadeleyi daha da yükselttiğini ifade etti. Danış-Beştaş, hükümetin 6,7 ve 8 Ekim’de ve sonrasında Kobanê direnişine destek amaçlı yapılan eylemlere yönelik uyguladığı yanlış politikanın faturasını halka kesmeye çalıştığını belirtti. Geçtiğimiz günlerde HDP bileşeni ESP yönelik yapılan gözaltı ve tutuklamalara da değinen Danış “Bu operasyonlar başından beri bilinçli bir şekilde geliştiriliyor partimizin bileşenlerine, pati meclis üyelerimize ve halkımıza yönelik geliştirilen bu tavır bir önce ortadan kaldırılmalı. Güvenlik politikleri gerekçesiyle yapılan operasyonlar kapsamında binlerce insan tutuklu veya yargılanıyor bu tutumdan kesinlikle vazgeçilmeli” seklinde konuştu.

KADER’İ ÖLDÜREN DEVLETİN GÜVENLİK POLİTİKASIDIR

Uygulamaya çalıştıkları güvenlik politikaları gereği Kobanê direnişine destek amaçlı sınırda bulunanlara yönelik yapılan uygulamaları anlatan Danış-Beştaş, bu uygulamanın sonucu olarak Kader Ortakaya’nın katledildiğini vurguladı. Devlet saldırmadığında yapılan eylemlerin hiç birinde kimsenin burnunun bile kanamadığını söyleyen Danış, yaşanan olayların bir bütünün devlet saldırısından sonra ortaya çıktığını vurguladı.

Çözüm sürecine sunulan desteğin dikkate alınması gerektiğini öneminde değinen Danış-Beştaş “Sürece yönelik verilen destek ciddiye alınmalı. Türkiye ve Kürt halkı yaşanan bu manzarayı birçok kez gördü. Bunun bir sonuç vermeyeceğini, kimseye bir kazanç getirmeyeceğini ve bizleri gerileteceğini iyi biliyor. İyi bilinmeli bu durum devam eder yapılan hukuksuzluklar giderilmezse surece olan güven azalır ve daha de derinleşir” seklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 01 Aralık 2014, 09:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER