Binler adalet için Soma'da buluştu

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin çağrısıyla binlerce emekçi, Soma katliamında öldürülen işçiler için Soma'da buluştu. Emekçiler, "Hırsız, katil AKP" sloganıyla hükümeti protesto etti. Eyleme katılan işçi aileler, gözyaşı dökerek acılarını dile getirdi.

Binler adalet için Soma'da buluştu

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin çağrısıyla binlerce emekçi, Soma katliamında öldürülen işçiler için Soma'da buluştu. Emekçiler, "Hırsız, katil AKP" sloganıyla hükümeti protesto etti. Eyleme katılan işçi aileler, gözyaşı dökerek acılarını dile getirdi.

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 işçinin can verdiği katliamın yıldönümü dolayısıyla binlerce kişinin katılımıyla miting düzenlendi. DİSK, KESK, TTB ve TMMOB'un çağrısıyla Türkiye'nin dört bir yanından gelen emekçiler Soma'da madenci katliamlarının son bulması için yürüdü.

Yürüyüşe KESK ve DİSK'e bağlı sendikalar, meslek odaları, HDP/HDK ve bileşeni partilerden ESP, SYKP, EMEP ile Halkevleri, Birleşik Haziran Hareketi gibi çok sayıda siyasi parti ve kitle örgütü katıldı.

MADENCİ AİLELERİ: ADALET İSTİYORUZ

Şehit Madenci Aileleri, "Adalet istiyoruz, hesap soracağız" yazılı pankart arkasında yürürken, katliamda babalarını yitiren çocukların sık sık "Hırsız, katil Erdoğan" sloganı atması dikkat çekti. Zonguldak'tan maden işçileri de Somalı sınıf kardeşlerinin yanında yer aldı.

Gar önünde toplanan kitle arasında HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP İzmir ve Manisa milletvekili adayları, ESP Genel Başkanı Sultan Ulusoy, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy, SDP Genel Başkanı Ufuk Göllü, CHP İzmir milletvekilleri, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, HDP milletvekili Ertuğrul Kürkçü, SKM Sözcüsü Fadime Çelebi, Dev Maden Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün ile aralarında Tarık Akan, Özgür Çevik, Janset Paçal ve Jülide Kural'ın da yer aldığı çok sayıda aydın ve sanatçı da yer aldı.

Yürüyüş sırasında sık sık "İşçi sağlığı ve iş güvenliği istiyoruz", "Soma'nın katili sermaye devleti", "Soma son olsun, sonun olsun AKP", "Elinde kuran dilinde yalan. Hırsız katil AKP", "301'in hesabı sorulacak", "Yaşasın sınıf dayanışması" sloganları atıldı. 

Güzergah üzerinde olan Kömür İşletmeleri Müdürlüğü önünde oturma eylemi yapıldı. Müdürlük binasının çevik kuvvet tarafından koruma altına alınması dikkat çekti. Kitle, Madenci Anıtı'nın önünde de bir süre oturma eylemi yaparak, katliamda sorumluluğu olan hükümeti protesto etti.

Yürüyüş sırasında çevrede bulunan halk da zaman zaman alkışlarla eyleme katıldı. Emekçiler alana ulaştığında katliamın sorumluları, alkış ve zılgıtlarla protesto edildi. 

Ermenek'te katledilen maden işçileri de anılırken, Bursa'daki metal işçilerinin direnişi "Yaşasın sınıf dayanışması" sloganıyla selamlandı. 

Katılımın yoğunluğu nedeniyle Hükümet Meydanı doldu, miting birinci yıl nedeniyle geçtiğimiz Pazartesi gününden bu yana katılan en kitlesel anma oldu. 

Yürüyüş sırasında 10 kişilik faşist grup, HDP ve ESP kortejinin bulunduğu yerde provokasyon yaratmak istedi ancak HDP ve ESP'liler buna izin vermedi. 

'BİZLER CAN DEĞİL MİYİZ?'

Alanda konuşmalardan önce alanda binlerce kişi, Soma'da katledilen madenciler için saygı duruşunda bulundu. Ardından madenci aileleri adına Elmas Kaya, konuştu. Oğlunu maden katliamında kaybettiğini hatırlatan Kaya, "Benim de oğlumun bu topluluğun içinde olmasını isterdim. Ben de çocuklarımla birlikte olmak isterdim. Bizler bir can değil miyiz?" diye sordu. 

Ardından katledilen işçiler için 301 siyah balon gökyüzüne bırakıldı. 

BEKO'DAN TÜRK-İŞ VE HAK-İŞ'E ÇAĞRI

Söz alan DİSK Genel Başkanı Kani Beko artan iş cinayetlerine dikkat çekti, 15 bine yakın işçinin iş cinayetlerinde katledildiğini belirtti, "Onları bir kez daha anıyorum" dedi. İşçilerin Soma'da açlık ile terbiye edildiğine dikkat çeken Beko, yok edilen tarım nedeniyle işçilerin madenlere mahkum edildiğini belirtti. Soma'da işçilerin devleti, katliamın ardından gördüğünü söyleyen Beko, "Devleti, işçiye tekme atarken gördük. Devlet gereken önlemleri alsaydı, bugün 301 arkadaşımız aramızda olacaktı. Bu devlet saraylarını korumayı biliyor, işçiyi korumayı bilmiyor" diye konuştu. Devletin katliamın ardından madencilere verdiği sözlerin hiçbirini tutmadığını belirten Beko, "Bugüne kadar Soma'ya bir çivi bile çakmayan, 301 arkadaşımızı Soma'da öldürenlere lanet olsun" dedi. Beko, tüm kömür ocaklarının TKİ'ye devredilmesini istedi, TÜRK-İş ve Hak-İş yöneticilerine de "Gelin birlikte omuz omuza mücadele edelim" çağrısını yaptı. Beko, Enerji ve Çalışma bakanlarının yargılanmasını istedi, "Bunlar yargılanmazsa bir gün Soma halkı ve DİSK sizi yargılayacaktır" diye konuştu. Tüm emekçilere çağrı yapan Beko, "AKP'nin artık gitme zamanı geldi. Kardeşlikten, barıştan, demokrasiden yana olan partilere oy verelim" dedi.

'SİZİ SÜPÜRECEĞİZ'

KESK Eş Genel Başkanı Şaziye Köse, AKP'nin tüm politikalarının sermayeyi korumak için olduğunu belirtti, katliamın sorumlusunun da AKP hükümeti olduğuna dikkat çekti, "Bu dava Türkiye işçi sınıfının davasıdır. Onun için asla peşini bırakmayacağız" diye konuştu. Hükümetin emekçilerin ortak hafızasını da yok etmek istediğine dikkat çeken Köse, "Bunu asla başaramayacaksınız. Soluğumuz ensenizde asla kaçamayacaksınız. Sizi süpüreceğiz" diye konuştu. 

TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, "İşin fıtratında var denilen ölümleri ne olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu alanda katilleri bir kez daha lanetlemek için geldik. Bu bir sistem sorunudur. Ne zamanki bu ülke demokratik olur, o zaman katliamlar biter. Bu nedenle bu lanetlenmiş sisteme karşı insanlığımızı, kendimizi savunmak için boynumuzun borcudur" diye konuştu. 

TTB Genel Sekreteri Beyazıt Öztürk, Soma'da hesabı sorulmamış siyasi sorumluluklar olduğuna dikkat çekti, "O halde hep beraber mücadele etmeye devam edeceğiz" diye konuştu. 

Konuşmaların ardından madenci çocuklarının oluşturduğu koro, şarkılar seslendirdi.  

Güncelleme Tarihi: 17 Mayıs 2015, 01:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER