BM: DAİŞ yöneticileri UCM'de yargılanmalı

BM, DAİŞ’in Suriye’de işlediği insanlık suçlarından dolayı Uluslararası Suç Mahkemesinde yargılanmasını istedi.

BM: DAİŞ yöneticileri UCM'de yargılanmalı
BM, DAİŞ’in Suriye’de işlediği insanlık suçlarından dolayı Uluslararası Suç Mahkemesinde yargılanmasını istedi. DAİŞ’in kadın ve çocuklara karşı işlediği insanlık suçlarına geniş bir şekilde yer verilen raporda, etnik ve dini azınlıklara yönelik suçlar, kadınların cinsel köle olarak kullanılması ve zorunlu hamileliklere dikkat çekilen raporda, “Grup, terör estirerek, sivillerin yaşamının her alanını kontrol etmek istiyor” dedi.


Birleşmiş Milletler bünyesinde oluşturulan bir komisyon DAİŞ’in Suriye’de işlediği suçları inceledi. Komisyon, DAİŞ’in işlediği suçlardan dolayı yöneticilerinin insanlığa karşı suç, savaş suçlarından dolayı Uluslararası Suç Mahkemesi’nde yargılanması gerektiğini belirtti.

DAİŞ’in Suriye’de işlediği insan hakları suçlarını inceleyen komisyon raporunu bugün BM’nin (Birleşmiş Milletler) Cenevre’deki merkezinde açıkladı. Uzun bir suç listesi hazırlayan komisyon, 300 kişinin şahitliğine de raporunda yer verdi.

Suriye’deki İnsanlık Suçlarını İnceleme Komisyonu, ilk raporunu kamuoyuna açıkladı. Etnik ve dini azınlıklara yönelik suçlar, kadınların cinsel köle olarak kullanılması ve zorunlu hamileliklere dikkat çekilen raporda, “Grup, terör estirerek, sivillerin yaşamının her alanını kontrol etmek istiyor” dedi.

“Silahlı grup, ayrımcı bir cezalandırma politikası uyguluyor. Buna örnek olarak, etnik ya da dini kimlik üzerinden bir cezalandırma sistemine gidiyor. Ayrıca dini mekanları, yok ediyor, azınlıkları yaşadıkları bölgelerden sürüyor” denilen raporda, “Suriye’de DAİŞ terör estiriyor” dedi.

Kürtlere ve Ezidilere yönelik saldırıları da insanlığa karşı işlenen suçlar kategorisinde değerlendiren BM Suriye’deki İnsanlık Suçlarını İnceleme Komisyonu, saldırıların sistematik olduğunu da dile getirdi. Halep ve Rakka’da sivillere yönelik saldırıya ilişkin ise, cinayet ve işkencelerin yoğun bir şekilde uygulandığını belirtti.

Suriye’nin güneydoğusunda DAİŞ’in kamuya açık kadın, çocuk ve erkeklerin vücutlarını parçaladığı vurgulanan raporda, “Kurbanların vücutları genel olarak haç üzerinde günlerce teşhir ediliyor. Kafalarını da parkların çevresindeki demir çubuklara yerleştiriyorlar” dedi. Bu yöntemin aynı zamanda diğer sivilleri korkutarak egemenlikleri altına alma amaçlı yaptığına da dikkat çekti.

Raporda kadınlara yönelik işlenen suçlara da bir bölüm ayırdı. Ailelerin DAİŞ’in kız çocuklarını kaçırmasının önüne geçmek için küçük yaşta evlendirdiklerine de yer verilen raporda, “Ezidi kadınların köle olarak satılması, tecavüz edilmesi ve hamile bırakılmaları insanlığa karşı işlenen suçlardır” denildi.

DAİŞ’in çocuklara karşı işlediği suçlara da yer verilen raporda, çocuklara ciddi anlamda şiddet uygulandığına yer verildi. Çocuklara şiddete maruz kalma ve şiddet uygulama dışında başka bir alternatif olmadığının dayatıldığına raporda dikkat çekildi.

29 Mayıs’ta kaçırılan 153 Kürt çocuğunun günlük olarak dini eğitim görmeye zorlandığı, karşı çıkanların ise feci şekilde dövüldüğüne de raporda yer verildi.

Rakka’da ise 8 kadının recmedilerek öldürüldüğü hatırlatılan raporda, görgü tanıklarının bu kadınların DAİŞ’e karşı savaşan silahlı gruplara gıda yardımında bulunduğunu belirttiği de kaydedildi.

El Mayadin kentinde ise Ağustos ayında bir kadının, kadın ve erkekleri tedavi ettiği için saldırıya uğradığı da belirtildi.

Güncelleme Tarihi: 15 Kasım 2014, 14:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER