Çözüm süreci taslağı Kandil'e gönderildi

PKK Lideri Abdullah Öcalan ile yaklaşık 4 saat görüşme gerçekleştiren HDP heyetinden Sırrı Süreyya Önder, Müzakere Taslağı hakkında konuştu.

Çözüm süreci taslağı Kandil'e gönderildi
 HDP heyeti üyesi Sırrı Süraya Önder, bu 4 maddenin, yöntem, giriş, gündem maddeleri ve eylem planından oluştuğunu söyledi. Önder, Müzakere taslağının Kandil'e gönderildiğini, kendilerininde bu hafta içerisinde hükümet yetkilileri ile görüşmeler yapacaklarını söyledi. 

HDP İmralı heyeti üyesi İstanbul Milletvekili Sırrı Süreya Önder, Öcalan'ın görüşmede, "Barış ve Demokratik Müzakere Süreci Taslağı"nı genel hatlarıyla olgunlaştırdığını ve devlet heyetiyle detaylı bir şekilde üzerinde tartıştıklarını, gelinen nokta itibarıyla üzerinde müzakere yürütülebilecek bir çerçeve olduğu konusunda mutabık kaldıklarını belirttiğini ifade etti. HDP'li Önder, müzakere taslağının 4 ana başlıktan oluştuğunu, birinci başlığın yöntem olduğunu ve bununda 9 maddede çerçevelenmesini içerdiğini ifade ederek, şöyle dedi:

"BİR KISMI KANDİL VE DEVLET GÖRÜŞMESİNDEN SONRA AÇIKLANACAK"
 
"Bir kısmını paylaşacağız, geri kalan kısmını da Kandil ve devlet görüşmelerini yürüttükten sonra bir haftaya geçmeyecek şekilde paylaşacağız ama bu bölümün ruhunu şöyle özetleyebiliriz. Sürecin belirleyici yanının demokratik siyaset olduğu tespitinden yola çıkarak diğer tüm hususların demokratik siyaset ile bağlantılı olarak ele alınma zorunluluğu üzerine yöntemler inşaa ediyor sayın Öcalan. Bunun yanında yasal temelin netlik kazanmasından tutun da temel kurum, kavram ve kurumların doğru ve yeterli tanımlanmasına dair detaylı çerçevelenmeleri var. Ayrıca eylemsizlik halinin doğru tanımlanmasındaki zarurete işaret ederek sürecin tüm aşamalarının belgeli hale getirilmesi, varılan mutabakatların imza ile kayıt altına alınması gibi yöntem meselesinde hiçbir boşluk bırakmayın birinci başlığı var. Yöntem meselesini çözümledikten sonra Meseleyi tarihi ve felsefesi ile ele alınma meselesi. Bunu giriş meselesi olarak nitelendiriyordu. Giriş bölümü 11 maddeden oluşuyor. 3'üncü başlık temel gündem maddeleridir. 40'a yakın temel sorun belirleme ve önermeyi içermekte. 4'ünce başlık eylem planıdır. Buda 6 maddeden oluşuyor." 

Sırrı Süreya Önder, İmralı adasında dün kendileri ile paylaşılan "Barış ve Demokratik Müzakere Süreci Taslağını" Kandil'e gönderdiklerini, kendilerininde hafta sonu Kandil'e gideceklerini belirterek, bu hafta içerisinde de heyet olarak Hükümet yetkilileri ile görüşeceklerini söyledi.
Güncelleme Tarihi: 30 Kasım 2014, 12:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER