Enver Muslim: 'İnsani koridor olmazsa olmazdır'

Kobanê Kantonu Başbakanı Enver Muslim, insani koridorun olmazsa olmaz olduğunu söyledi.

Enver Muslim: 'İnsani koridor olmazsa olmazdır'
Kobanê'de halen savaş gerçekliğinin devam ettiğini ve sokaklarda yüzlerce DAİŞ çetelerinin cesedi ile bombaların bulunduğunu belirten Kobanê Kantonu Başbakanı Enver Muslim, insani koridorun olmazsa olmaz olduğunu, kentin yeniden inşasının bina dikmekten ibaret olmadığını, bütün toplumsal alanlardaki çalışmalar için başta Kürt gençleri olmak üzere herkesin “insanlık şehrine” sahip çıkmasını istedi. DAİŞ tehdidinin devam ettiğini söyleyen Muslim,  "DAİŞ'i bu topraklardan tamamen söküp atana kadar mücadelemiz devam edecektir" dedi.

DAİŞ çetelerine karşı verilen ve tüm dünyanın dikkatini üzerine çeken tarihi Kobanê direnişinin ardından elde edilen zafer, kentin yeniden inşası ve Kobanêlilerin geri dönüş çalışmaları hızlandırıldı. Kobanê'nin son durumu, halkın geri dönüşü ve kentin yeniden inşa edilmesi hakkında konuşan Kobanê Kantonu Başbakanı Enver Muslim, geldiği Suruç’ta Kobanê köylerinde savaşın halen devam ettiğini belirterek, kentin olması gereken bir yaşama hazır hale getirilmesi için çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

'DAİŞ TEHDİDİ DEVAM EDİYOR'

YPG/YPJ güçleri öncülüğünde sergilenen kahramanca direnişle Kobanê kent merkezinin özgürleştiğini belirten Muslim, "Kent merkezi özgürleştirildi, ancak halen bir savaş gerçekliği var. Köylerde temizlik operasyonları devam ediyor. Bu çetelerin tekrardan Kobanê'ye saldırmak istemi halen devam ediyor" şeklinde konuştu. Kent merkezinde ağır bir yenilgi alan DAİŞ çetelerinin onlarca eve bomba ve mayın döşediğini,  bu bombaların tehlike saçtığını belirten Muslim, "YPG/YPJ güçleri ev ev dolaşarak bu bombaları imha ediyor. Bunun yanı sıra halen Kobanê sokaklarında yüzlerce çetenin cesedi duruyor. Bu cesetlerde sağlık açısından büyük problem yaratıyor. Kentin bu cesetlerden temizlenmesi için belediyemiz ve sağlık komisyonu tarafından başlatılan çalışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor, ancak kent halen tam anlamıyla temizlenmiş değil" şeklinde konuştu.

'ÖNCE GENÇLER DÖNMELİ'

Çete saldırıları sonucu kentte oluşan hasarı net bir şekilde tespit edebilmek için çalışmalarının devam ettiğini, kentin en az yüzde 80'inin yıkıldığını belirten Muslim, Kobanêlilerin bir an önce dönebilmesi için gece ve gündüz çalışıldığını söyledi. Özgürleştirilen birçok köye ve kent merkezine dönüşlerin başladığını kaydeden Muslim, "Yurttaşlarımız bir an önce evlerine dönmek istiyor, ancak şimdi ki haliyle Kobanê tüm yurttaşların geri dönebilmesi için hazır değil. Kobanê'ye dönen sivil yurttaşlarımızdan onlarcası DAİŞ'in evlere kurduğu bomba düzeneklerinin patlaması sonucu hayatını kaybetti. Bunun yanı sıra sokaklarda bulunan cesetler sağlık problemi yaratıyor. Kenti tam anlamıyla bu bomba ve cesetlerden temizlemeden topyekün bir geri dönüş tehlikeli olacaktır" diye konuştu. Devam eden bu temizliğin bir an önce bitmesi için bütün gençlerin Kobanê'ye dönmesi gerektiğini vurgulayan Muslim, temizlik ve hayati ihtiyaçların giderilmesinin hemen ardından Kobanêlilere geri dönüş çağrısı yapacaklarını söyledi.

KAMP KURLUYOR

Geri dönenlerin herhangi bir tehlikeye karşı kent merkezinde bulunan asayiş birimlerinin koordinesiyle köylerine gittiğini ifade eden Muslim, "Kobanê'nin batısı yaşanan saldırılarda çok az zarar gördü ve orası şu an tamamen temizlenmiş durumda. Geri dönenleri ilk etapta oraya yerleştirmeyi düşünüyoruz. Yine geri dönen halkımızın büyük çoğunluğunun yerleşebileceği büyüklükte bir kamp kurma çalışmalarımızda başladı" dedi.

MÜZE ÖNERİLERİNE HALK KARAR VERECEK

Kobanê'nin yeniden inşası için birçok önerinin olduğunu, ancak yeniden inşanın bina dikmekten ibaret olmadığı vurgulayan Muslim, "Kobanê'de yeniden inşa komisyonu kurduk. Bu komisyonda sağlık, eğitim, hukuk gibi yirmi alan var. Bütün toplumsal alanların bulunduğu bu komisyonda başta gençler olmak üzere Kobanêli yurttaşların hepsi yer alacaktır" dedi. Kentin inşası tartışmalarına da değinen Muslim, "Kentin tamımın ya da bir kısmının müze olması gibi birçok öneri var. Bizlerde bu önerileri dikkate alacağız, ancak halkımıza da danışmamız gerekiyor. Yeniden inşa için hangi karar insanlığa hizmet edecekse biz o kararı uygulayacağız" diye önerilerin değerlendireceğini söyledi.

İNSANLIK ŞEHRİ KOBANÊ

Birçok devletin kentin yeniden inşası konusunda kendilerine söz verdiğini, ancak şu ana kadar herhangi bir pratik adımın atılmadığını söyleyen Muslim, Kobanê'nin sergilediği direnişle insanlık şehri olmaya doğru gittiğini ve herkesin bu şehrin inşa edilmesi için yardımda bulunmasını beklediklerini dile getirdi. Kobanê'deki direnişi insanlık direnişi olarak görüp desteklerini esirgemeyen halkların aynı desteği kentin inşası içinde göstermelerini isteyen Müslim, "Çünkü ne zamanki biz kenti tekrardan yaşanılır bir hale getirirsek, o zaman insanlık düşmanı DAİŞ çeteleri amaçlarına ulaşamayacak ve tamamen kaybedecektir" şeklinde konuştu.

'İNSANİ KORİDOR OLMAZSA OLMAZDIR'

Kobanê'de yaşayan yüz binlerin tekrardan evlerine dönebilmeleri ve yaşayabilecekleri bir Kobanê inşası için insani koridorun olmazsa olmaz olduğunu belirten Muslim, insanlığın yeniden inşası için herkesin Kobanê'ye sahip çıkmasını beklediklerini söyledi. Kobanê Kantonu'nun üç tarafının halen DAİŞ çetelerinin elinde bulunduğunu, sadece kuzey tarafında Türkiye olduğunu belirten Muslim, Türkiye'nin insani koridor açmayarak, DAİŞ gibi bir örgütle aynı kefeye gireceğini beklemediğini söyledi.

'DAİŞ'İ SÖKÜP ATANA KADAR MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK'

Amaçlarının Rojava'daki kantonları özgürleştirmekten ibaret olmadığını, tüm Suriye'nin özgürlüğü için mücadele ettiklerini söyleyen Muslim, "DAİŞ çetelerine karşı Şemsi Şimal, Burkan El-Fırat gibi birçok örgütle ortak mücadele ediyoruz. DAİŞ'in elinde bulunan ve bizim diğer kantonlarla sınırımızı ayıran Cerablus ve Tıl Ebyat kentlerinde de DAİŞ'e karşı mücadele edeceğiz" dedi. İlerleyen dönemlerde sadece Rojava Kantonlarında değil, DAİŞ'in bulunduğu her alana bir çok güçle beraber temizlik operasyonları düzenleneceğini söyleyen Muslim, "Halkların korkusuz, inkar edilmeden, değerleriyle yaşayabileceği bir Suriye için hep mücadele ettik. DAİŞ'i bu topraklardan tamamen söküp atana kadar mücadelemiz devam edecektir" dedi.

Güncelleme Tarihi: 20 Şubat 2015, 16:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER