Kışanak: 'AKP saltanatına son vereceğiz'

Kongreye Jinen Azad (KJA), AMED’de yaptığı açıklama ile HDP'li kadın vekillerin, AKP'li vekiller tarafından darp edilmesini kınadı

Kışanak: 'AKP saltanatına son vereceğiz'
Kongreye Jinen Azad (KJA), AMED’de yaptığı açıklama ile HDP'li kadın vekillerin, AKP'li vekiller tarafından darp edilmesini kınadı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, "Kadına kalkan eli indirmesini biliriz" dedi.


TBMM Genel Kurulu'nda "İç Güvenlik Paketi’nin görüşmelerinde HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ve HDK Eş Sözcüsü Sebahat Tuncel'in AKP'li vekiller tarafından darp edilmesi Kongreye Jinen Azad (KJA) tarafından Amed’de yapılan açıklama ile kınandı. Demokratik Toplum Kongresi (DTK) binası önünde yapılan açıklamaya, Amed Büyükşehir Belediyesi Eş başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, ilçe belediye Eş başkanları, kentteki kadın kurumları, Barış Anneleri ve çok sayıda yurttaş katıldı.

"Kadına yönelik şiddet ideolojiktir, öz savunma meşrudur" pankartı arkasında yapılan basın açıklamasını Kardelen Kadın Evi Sosyologu Gülistan Zengin yaptı. Zengin, HDP'li kadın milletvekillerine gerçekleştirilen saldırı sonrası AKP'li milletvekillerinin saldırının arkasında durmasının kendilerini daha çok öfkelendirdiğini kaydetti.

'AKP KADINA KARŞI TAHAMMÜLSÜZ'

AKP'li erkek milletvekillerinin HDP'li Buldan ve Tuncel'e saldırmakla yetinmediğini ifade eden Zengin, "Arkadaşlarımızın kadın kimliklerine sık sık vurgu yapmaları hem faşizan, cinsiyetçi hem de kadına tahammülsüz olduklarını bize göstermiştir. Bu yaklaşımlar bize cunta dönemlerini, bize teokratik-otokraktik sistemlerinin çırpınışlarını hatırlatmaktadır" dedi.

Zengin, "İç Güvenlik Paketi"ne de karşı çıktıklarını söyledi. AKP'nin bu paketi çıkarma nedenlerini ise Zengin şöyle sıraladı: "Anti-demokratik uygulamalarınıza karşı çıkan her sesi bastırmak için! Okullarda zorunlu din dersi istemiyoruz diyen Alevilere karşı! Parasız demokratik eğitim isteyen öğrencilere karşı! İş güvenliği uygulamalarına karşı çıkan, asgari ücretle geçinemiyoruz diyen işçilere karşı! Erkek egemen sistem ve zihniyetinize karşı gelen iktidarınızı huzursuz eden kadınlara karşı! Bir türlü çözüme yaklaşamadığınız Kürt sorununun demokratik çözümünü isteyenlere karşı! Evet, devrimci demokrat tüm yurtseverlere, sizin tüm antidemokratik uygulamalarınıza karşı çıkanlara karşı güvenlik paketini hazırlıyorsunuz."

‘KADINA KALKAN ELİ İNDİRMESİNİ BİLİRİZ’

AKP'nin kendini güvende hissetmediğinden kaynaklı bu pakete ihtiyacı olduğunu da söyleyen Zengin, "Biz kadınlar buradan AKP'ye sesleniyoruz. Antidemokratik uygulamalarınızı yasallaştırmaya çalışma çabalarınıza karşı çıkan HDP'li vekillerin bizim irademiz olduğunu unutmayın. Bu irade halkların ve hakların iradesidir. Bu irade demokrasinin ve demokratikleşmenin iradesidir. Bu irade Türkiye'de yok edilen ve edilmeye çalışılan farklı etnik kimliklerin iradesidir. İrademe dokunma" şeklinde konuştu.

Zengin'in ardından Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak da, yaptığı konuşmada, AKP'li vekillerin HDP'li kadın vekillere saldırmasını kınadıklarını ve bu AKP'nin bu saldırılar karşısında tüm kadınları göreceğini söyledi. Kışanak, AKP'li vekillerin HDP'li kadın vekillere dokunamayacağını vurgulayarak, "Kadına kalkan eli indirmesini biliriz" dedi.

AKP'li vekillerin kadına yönelik tutumundan vazgeçmesi gerektiğini de söyleyen Kışanak, bu tutumlarından vazgeçmemeleri halinde AKP'nin "saltanatına" son vereceklerini ifade etti.

Güncelleme Tarihi: 21 Şubat 2015, 09:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER