'İç güvenlik paketi' ve HDP'li vekillere saldırı protesto edildi

Meclis’te tartışılan “İç güvenlik paketi” ve HDP’li vekillere yönelik saldırlar Mardin’in Savur, Mazıdağı, Nusaybin, Derik ve Kızıltepe ilçeleri ile Dersim’de yürüyüş ve açıklamalarla protesto edildi.

'İç güvenlik paketi' ve HDP'li vekillere saldırı protesto edildi
Meclis’te tartışılan “İç güvenlik paketi” ve HDP’li vekillere yönelik saldırlar Mardin’in Savur, Mazıdağı, Nusaybin, Derik ve Kızıltepe ilçeleri ile Dersim’de yürüyüş ve açıklamalarla protesto edildi.


SAVUR

Mardin'in Savur ilçesinde, "İç Güvenlik Paketi" ve HDP milletvekillerine yapılan saldırı protesto etmek amacıyla HDP ve DBP ilçe örgütleri öncülüğünde DBP ilçe binası önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya, DTK, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Savur Belediye eş başkanları Aydın Alökmen, Gurbet Tekin ve kitle katıldı. "AKP yasanı al başına çal" ve "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganlarının atıldığı açıklamada konuşan HDP İlçe Eş Başkanı Selahattin Önder, çıkartılmak istenen yasanın polise "vur" ve "öldürme" emri vereceğine vurgu yaptı. "Muhalefeti tamamen iradesinden yoksun bırakan bu yasayı demokratik hakkımızı kullanarak kabul etmeyeceğiz" diyen Önder, HDP'li vekillere yapılan saldırıyı da kınadı. 

Basın açıklaması konuşmaların ardından sloganlarla sona erdi.

MAZIDAĞI

Mardin'in Mazıdağı ilçesinde HDP ve DBP ilçe örgütleri, HDP ilçe binasında "İç Güvenlik Paketi"ne dair açıklama yaptı. HDP İlçe Eş Başkanı Mahir Kapan, paket ile savaş otoritesinin kurulmak istendiği, hükümetin Kürt sorununu çözmek gibi bir kaygısının olmadığını ifade etti. Paketin alt yapısının iyi okunması gerektiğine ve Kobanê eylemlerinin ardından gündeme geldiğine dikkat çeken Kapan, "Kobanê eylemlerinde, toplumun büyük kalkışı, ateşle oynayan AKP'yi ciddiyete ve sorumlu davranmaya davet etme çabasıydı. Ancak çıkarılan infaz paketi bir savaş konsepti olup çözüm sürecini çözüm sürecini tamamen anlamsız kılma ve bitirme tutumudur" diye konuştu. 

DARGEÇİT

Mardin'in Dargeçit ilçesinde ise HDP ve DBP ilçe örgütleri öncülüğünde yapılan açıklamada, mecliste tartışılan "İç Güvenlik Paketi" protesto edildi. Açıklama yapan HDP İlçe Eş Başkanı Yasin Turan, yasa tasarısının Türkiye'yi "polis devleti" yapmaya yönelik bir girişim olduğuna işaret ederek, "AKP hükümeti bu tasarıyı özgürlüklerin genişleteceği iddiasında bulunurken bizler paketin halka yönelik bir saldırı ve sıkıyönetim modelinden öteye gitmeyeceğini çok iyi biliyoruz" dedi. Açıklamada polise verilen yetkileri genişleten ve öldürme yetkisi veren paketin Meclis'ten geri çekilmesi çağrısında bulunuldu.

NUSAYBİN 

Nusaybin’de de DBP ve HDP ilçe örgütleri öncülüğünde Barış Parkı'nda yapılan açıklama yapıldı. Kentte faaliyet yürüten sivil toplum örgütü temsilcilerinin de katıldığı açıklamada konuşan HDP İlçe Eş Başkanı Ferhat Kut, yasanın bir güvenlik paketi değil, tersine devlet "terörünü" meşru ve yasal hale getiren bir tasarı olduğunu söyledi. Kut, "Biz bu sözde düzenlemeyi bir darbe yasası olarak sayarız. Bu yüzden Türkiye'yi karanlığa sürükleyecek olan bu paketi hükümet derhal geri çekmeli ve demokratik çözüm ile barış sürecine yönelmelidir" diye konuştu. 

DERİK

Derik'te ise HDP ve DBP ilçe örgütlerinin ortaklaşa düzenlediği açıklama için Ahmet Kaya Sanat Parkı'nda bir araya gelen ve aralarında Derik Belediye Eş başkanı Abdülkerim Erdem, HDP ve DBP ilçe yöneticileri, Barış Anneleri Meclisi ve MEYA-DER üyeleri ile kitle, "Polis devleti istemiyoruz" sloganı attı.

Açıklama yapan HDP İlçe Eş Başkanı Rojîn Durmaz, "Görüşmelerin daha ilk gününde AKP milletvekillerinin özellikle HDP'li kadın milletvekillerine saldırısı, bu yasa ile neyi amaçladıklarını göstermiştir. Yasanın ilk uygulamasını polisten önce, AKP'li milletvekilleri uygulamıştır" dedi. Durmaz, kadın vekillere yapılan saldırıyı da kınayarak, "Bu yasa uluslararası sözleşmelere aykırı olmakla birlikte, en geri ve faşizan cunta anayasalarından da daha geridir" ifadesinde bulundu. 

KIZILTEPE

Kızıltepe'de, DBP ilçe binasından Özgürlük Meydanı'na yapılan yürüyüşle tartışılan paket protesto edildi. "İç güvenlik yasası değil, Özel savaş infaz yasası", "Ülkeyi polis devleti haline getiren zihniyeti kınıyoruz" pankartını taşıyarak, sık sık "Kadına uzanan eller kırılsın", "Jin, jiyan, azadi" sloganları atıldığı yürüyüş sonrası açıklama yapan HDP İlçe Eş Başkanı Lokman Yaşar, "İç Güvenlik Paketi"nin bir savaş hazırlığı yasası olduğunu belirterek, "Topluma yarar sağlayamayacağı gibi, kendilerine biat etmeyen herkes, polisin kurşunlarına hedef olacaktır. Bu bir tehdit yasasıdır. Daha kriz paketi tartışılırken, kaotik dönemin kapıya dayandığı sinyali, milletvekillerimize uygulanan şiddetle verilmiştir" diye konuştu.
Vekillere yapılan saldırıyı kabul etmeyeceklerini ifade eden Yaşar, "İnsanım diyen toplumun her kesimi güvenlik yasasına karşı sessiz kalmamaya davet ediyoruz" dedi. 

DERSİM 

HDP Dersim İl Örgütü, meclis gündeminde olan "İç Güvenlik Paketi"ne ilişkin il binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan HDP İl Eş Başkanı Makbule Tolga, AKP Hükümeti'nin, mecliste HDP ve CHP milletvekillerine yönelik saldırısı ve çıkarmayı düşündüğü paketi ile halka nasıl bir baskı uygulayacağının ipuçlarını verdiğini söyledi. 

Vekillere yapılan saldırıyı kınayan Tolga, paketi "AKP'yi koruma ve kollama yasası" olarak değerlendirdi. Tolga, tasarının yasallaşması durumunda tüm toplumsal muhalefetin darbe dönemlerini bile aratacak bir saldırı altında olacağını ifade ederek, temel hak ve özgürlükleri askıya alan sıkıyönetim yasasının derhal geri çekilmesi çağrısında bulundu. 

Güncelleme Tarihi: 21 Şubat 2015, 09:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER