Gever'de YPG/YPJ savaşçılarını onbinler uğurladı

Til Temir ve Hesekê bölgelerinde DAİŞ'e karşı gerçekleştirilen operasyonda yaşamlarını yitiren YPJ Komutanı Songül Kurt ile YPG'liler İsmail Dere ve Seraceddin Çelik'in cenazeleri Yüksekova'da on binlerin katılımıyla defnedildi.

Gever'de YPG/YPJ savaşçılarını onbinler uğurladı
Til Temir ve Hesekê bölgelerinde DAİŞ'e karşı gerçekleştirilen operasyonda yaşamlarını yitiren YPJ Komutanı Songül Kurt ile YPG'liler İsmail Dere ve Seraceddin Çelik'in cenazeleri Yüksekova'da on binlerin katılımıyla defnedildi. DAİŞ ve Erdoğan'ın lanetlendiği törende, yaşamını yitirenlerin bıraktıkları mirasa sahip çıkılacağı mesajı verildi. 


Cizîrê Kantonu'na bağlı Til Temir ve Hesekê kentlerinde, 16 ile 22 Mayıs günleri arasında insanlık düşmanı DAİŞ çeteleri ile yaşanan çatışmalarda yaşamını yitiren ve otopsi işlemleri saatlerce geciktirilen YPJ Komutanı Songül Kurt (Hêvî Gever Marînos) ile YPG'li İsmail Dere (Ciwan Şiyar) ve Seraceddin Çelik'in (Qehreman Gever) cenazeleri Diyarbakır Adli Tıp Kurumu'ndan alınarak memleketleri Hakkari'nin Yüksekova ilçesine getirildi. Şakitan Köprüsü'nde binlerce kişi tarafından karşılanan cenazeler, yüzlerce araçlık konvoyla ilçeye doğru yola çıkarıldı. Yol güzergahında bulunan köylerde ve ilçe merkezi girişinde halk yola inerek veya evlerin balkon ve camlarına çıkarak "Şehîd namirin" sloganlarıyla konvoya destek verdi.

KİTLENİN SAYISI GİTTİKÇE ARTTI

Polisler, cenaze konvoyunun önünü ilçe merkezindeki Abdullah Canan Köprüsü'nde zırhlı araçlarla keserek ana cadde üzerinden ilçeye girişi engelledi. 

Cenaze konvoyu Özgürlük Meydanı üzerinden çarşı merkezine giriş yaparken, esnaf kepenk kapatarak kitleye katıldı. Sarı, kırmızı, yeşil güller, beyaz güvercin ve TEV-DEM bayrakları ile süslenen tabutlar burada omuzlara alınarak, Viyan Peyman'ın "Kobanê îro xemgîn e" ezgisi eşliğinde Eski Merkez Kışla Camisi'ne getirildi. Bu esnada bir annenin "Gever îro xemgîn e" demesi duygulu anların yaşanmasına neden oldu. Mahallelerden de gelen halkın katılımıyla kitlenin sayısı artarken, cami içerisinde kimi anneler baygınlık geçirdi. 

DAİŞ VE ERDOĞAN'A LANET

Dini vecibeler yerine getirildikten sonra tekrar omuzlanan cenazeler, eski cezaevi kavşağı üzerinden ana caddede yapılan kitlesel yürüyüş ile Orman Mahallesi’ndeki mezarlığa getirildi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve aynı çatışmada yaşamlarını yitiren savaşçıların posterleri, PKK, KCK, YPG ve YPJ bayrakları ile "Sînorê Kurdistanê bı çek û xwînê tê diyar kirin, ne bı gotinan! Şehid namirin" pankartının taşındığı yürüyüşte on binlerce kişi DAİŞ çetelerine ve çeteleri desteklediği için Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a lanetledi. 

'GEVER GENÇLİĞİ MİRASLARINA SAHİP ÇIKMALI'

Şehitlik girişinde arka mahallelerden gelen binlerce kişi cenazeleri "Şehîd namirin", "Bijî Serok Apo" ve "Bijî berxwedana Kobanê" sloganları ile karşıladı. Burada kitlenin sayısı 30 bini aşarken, mezarlığa sığamayanlar çevredeki yüksek binalara çıktı. Gençler yüksek binaların üstünde bayrak ve pankartları dalgalandırırken, YDG-H ve YDGK-H üyesi gençler cenazelerin alana getirilmesi esnasında askeri tören gerçekleştirerek, saygı atışında bulundu. 

Ardından Çerxa Şoreşê Marşı eşliğinde saygı duruşuna geçildi. Gençlik adına yapılan açıklamada "Şehitlerin kanları asla yerde kalmayacak. Tüm Gever gençliği şehitlerin mirasına sahip çıkmalıdır" denildi.

Törende konuşan MEYADER Temsilcisi Cengiz Ortaç, son günlerde ilçeye sürekli cenaze getirdiklerini ve yaşamını yitirenlerin tüm Kürt halkının geleceği için mücadele ettiklerini ifade etti. DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Adayı Selma Irmak ise "Şehitlerin adları tarihe altın harflerle yazılacak. Onların yolu bizim yolumuz, onların davası bizim davamızdır. Bize bıraktıkları onurlu mirası kanımızın son damlasına kadar sahiplenmeye devam edeceğiz" dedi.

'GURUR VERDİNİZ'

Aileler adına ortak açıklamayı yapan YPJ'li Kurt'un babası Salih Kurt, "3 genç de Kürdistan'ındır. Önder Apo'nun başı sağ olsun. Bu onurlu duruşunuzla bize gurur verdiniz" dedi.
Taziyelerin Orman ve Güngör mahallelerinde üç gün boyunca kabul edileceği öğrenildi. 
Öte yandan, HDP ve DBP ilçe örgütleri, esnafa kepenklerini açması çağrısında bulunmasına rağmen, esnaf kepenk açmadı.
 

Güncelleme Tarihi: 28 Mayıs 2015, 21:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER