HDP'ye destek günbegün artıyor

Halkların Demokratik Partisi (HDP) 7 Haziran Genel Seçimleri için halktan yoğun destek görmeye devam ediyor. Adayların ziyaretinde seçmenler HDP'ye oy sözü verirken, AKP'ye ise öfkelerini dile getiri

HDP'ye destek günbegün artıyor
Halkların Demokratik Partisi (HDP) 7 Haziran Genel Seçimleri için halktan yoğun destek görmeye devam ediyor. Adayların ziyaretinde seçmenler HDP'ye oy sözü verirken, AKP'ye ise öfkelerini dile getiriyor. Ziyaretlerde konuşan bir seçmen, "CHP'nin o eski zulmünden korktuğumuz için AKP'yi bir umut olarak görüyorduk, ancak o CHP'den daha zalim çıktı" diyerek, artık HDP'yi destekleyeceğini açıkladı. Önceki seçimde AKP'ye oy veren birçok seçmen de yine 7 Haziran'da HDP için sandığa gideceğini söyledi.


'KOOPERATİF OLARAK HDP'Yİ DESTEKLEYECEĞİZ'

MERSİN

HDP Mersin milletvekili adayları Dengir Mir Mehmet Fırat ile Nursel Demir, HDP yöneticileri ile birlikte merkezde bulunan Pozcu Kooperatifi'ni ziyaret etti. HDP'lileri karşılayan Kooperatif Başkanı A. Aziz Yıldırım, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kooperatif olarak HDP'yi destekleyeceklerini belirten Biricik, "Biz Kooperatif olarak belki çok sayıda arkadaşımız Kürt ama bizim aramızda Çorumlu da var, Ankaralı da var biz ayrımcılık yapmıyoruz" diyerek, MHP'li Büyükşehir Belediyesi'ne dair şikayetlerini anlattı.

HDP Mersin Milletvekili Adayı Fırat ise bu seçimlerin sadece milletvekili seçme seçimi olmadığını dile getirdi. Konuşmanın ardından Fırat'a, AKP ile koalisyon yapılıp yapılmayacağı sorusu yöneltildi. Fırat, AKP'nin koalisyon yapmak istediği partilerin elbette olacağını; fakat bunun HDP olmadığını vurguladı. Hükümet sözcülerinin ve AKP iktidarının her mitingde kendilerini hedef gösterdiğini dile getiren Fırat, "Biz halklara bir söz verdik; Erdoğan'ı başkan yaptırmayacağız" diye konuştu.

HDP Mersin Milletvekili Adayı Demir de Mersin'in Tarsus ilçesinde piknik yapan halkı ziyaret etti. Demir, piknik alanında halkın sorunlarını dinleyerek, "Yeni Yaşam" ve "Büyük İnsanlık" çağrısını anlattı.

'SADECE SİYASİ DEĞİL, EKONOMİK BEKLENTİLERE DE CEVAP OLACAĞIZ'

VAN

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP İl Eşbaşkanı Veysi Dilekçi ve Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Bekir Kaya, kentte faaliyet yürüten sivil toplum örgütü temsilcileriyle bir araya geldi. VanTSO Konferans Salonu'nda yapılan toplantıda kentin sosyal ve ekonomik sorunları tartışıldı.

Toplantıda konuşan Yüksekdağ, HDP seçim beyannamesini paylaşarak, her yerelin siyasi ve ekonomik olarak özyönetim gücüyle yönetilebileceğini ifade etti. Kentte 2011 yılında yaşanan 2 büyük depremi ve sonrasında yaşananları hatırlatan Yüksekdağ, "Yerel dinamikleri merkeze bu kadar bağımlı bırakılırsa ne o kent kalkınır ne de o yerelin kendi gücü açığa çıkar. Biz HDP olarak savunduğumuz öz yönetim modeli sadece siyasi olarak değil ekonomik olarak da tabandan bir kalkınmayı esas alır. Verdiğimiz vergiler veya Van'ın sermayesi baktığınız zaman hep batıya kaymakta ve var olan ekonomik ayrımcılığın üzerine bir de bu dengesiz ve adil olamayan dağılımı eklediğinizde ilimiz bilinçli bir şekilde yoksullaştırılmaya mahkum duruma geliyor. HDP olarak bu halkın sadece siyasi beklentilerine değil artık ekonomik olarak da beklentilerine cevap olacağız. Van sermaye gücünün artık AKP ve Ankara odaklı hareket etmelerinden ve bu kaygıyı taşımalarından vazgeçmeleri gerekiyor. Halkımız kendi gücüne güvenerek bu gün Türkiye'de büyük umutlar oluşturan bir hareket haline geldi. Artık bölgemizin sermaye güçleri de kendi özgücüne güvenerek asıl saf tutması gereken bu mücadeleye güvenmeli ve HDP ile bu süreçte hareket etmelidir" diye konuştu.

Yüksekdağ'ın konuşmasının ardından sivil toplum örgütü temsilcileri ise seçim sonrası beklentilerini anlatarak, sorunların çözümüne ilişkin önerileri dile getirdi.

HDP Van Milletvekili Adayı Selami Özyaşar'a Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Hatice Çoban, HDP ve DBP yöneticileri eşlik etti. Erciş yolu üzerinde bulunan Toptancılar Sitesi'nde esnaf ziyareti yapan HDP'liler ardından İstasyon, Altıntepe ve Arısu (Almeşat) mahallelerinde düzenlenen toplantılara katıldı. Ziyaretlerde konuşan Özyaşar, esnafın sorunlarını dinleyerek, destek istedi.

'CHP ZULMÜNDEN KORKTUK, AKP DAHA ZALİM ÇIKTI'

AĞRI

HDP Ağrı milletvekili adayları Dirayet Taşdemir ve M. Emin İlhan, Diyadin ilçesine bağlı Meleqer, Tezekend, Dawud, Caneqız, Taşkesan ve Çoban köylerinde halkla bir araya geldi. Halkın sorunlarını dinleyen adaylar, parti beyannamesini anlattı. Caneqız köyünde konuşan İbrahim Yaşlı (78) isimli kişi, şunları dile getirdi: "HDP'ye oy vermeyenin imanından şüphe duymak lazım. Eskiden bizler AKP'ye oy veriyorduk, CHP'nin o eski zulmünden korktuğumuz için AKP'yi bir umut olarak görüyorduk, ancak o CHP'den daha zalim çıktı."

Kürtlerin özgürlüğe doğru adım adım ilerlediklerinin altını çizen İlhan, "Bugün bir barış sürecinden bahsediliyor, masanın bir tarafında Sayın Öcalan var diğer tarafında da devlet var. Bize düşen bu seçimde onların barajını başlarına yıkmak ve Sayın Öcalan'ın elini güçlendirmek. Güçlendirelim ki, Sayın Öcalan daha güçlü masaya yumruğunu vursun" dedi.

Tendürek Dağı eteklerindeki Çoban mezrasına giden adaylar burada da büyük coşku ile karşılandı. Burada konuşan Dirayet Taşdemir, 7 Haziran'da duruşlarıyla barajı AKP'nin başına yıkacaklarını vurguladı. Ardından hep birlikte müzik eşliğinde halay çekildi.

HDP Ağrı milletvekili adayları Leyla Zana ve Berdan Öztürk da Tutak'a bağlı Xevê (Erdal), Muşian (Soğuk Pınar), Şemê (Geçimli), Hecî Yusuf (Hacı Yusuf) köylerini ziyaret etti. Gittikleri her köyde yollara çıkan yüzlerce kişinin alkış ve zılgıtlarıyla karşılanan adaylardan Öztürk, "Ağrı'da her alanda halka zulmediyor. Halkımızın gelir kaynaklarından biri olan şeker pancarı üretimine kota konuluyor. Süt fabrikası kapatılıyor. Hastalarımız yollarda ölüyor. Ağrı halkına bu zulüm politikasının uygulayanlara karşı tarihi bir fırsatla karşı karşıyayız. Ağrı halkının bu fırsatı en iyi şekilde değerlendireceğinden eminim. Zaten alanlarındaki coşkunuz, heyecanınız bunun en büyük kanıtıdır" diye konuştu.

Zana ise "Ağrı halkında yılların coşkusu, hasreti ve de özlemi vardır. Bunu gözlerinizin içine bakarak görebiliyorum. HDP Türkmen'e, Azeri'ye, Kürt'e Laz'a, Türkiye halklarına şemsiye olmuş bir partidir. Gün partimizi sahiplenme günüdür. Bütün Türkiye halklarının sorunlarını ve çözüm önerilerini bünyesinde barındıran seçim beyannamemizin hayat bulması için elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız. Umuyoruz ki bu seçim kalıcı bir barışa vesile olur" dedi.

Daha sonra Saadet Partisi İlçe Başkanlığı'nda istifa ederek HDP'ye katılan Nevzat Özcan'a HDP rozeti takan Zana, Özcan'ın partilerine katılımının çok anlamlı olduğunu vurgulayarak, bütün Kürtleri HDP çatısı altında toplanmaya davet etti.

'ÖNCEKİ SEÇİMDE AKP'YE OY VERDİK, ŞİMDİ HDP...'

İSTANBUL

HDP İstanbul 3'üncü bölge Milletvekili Adayı Fırat Epözdemir, seçim çalışmaları kapsamında Batman Cevizlik Köyleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'ni ziyaret etti. Ziyaret sırasında derneğin birçok üyesi daha önceki seçimlerde oylarını AKP'ye verdiklerini fakat Kobanê direnişi sırasında hükümetin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tavrından sonra kararlarını değiştirerek HDP'yi desteklemeye karar verdiklerini söyledi.

HDP İstanbul 3'üncü bölge Milletvekili Adayı Pervin Buldan ise seçim çalışmalarını Iğdır Tuzluca Uçkaya Köyü Yardımlaşma Derneği'ni ziyaret ederek sürdürdü. Toplantıya çok sayıda dernek üyesi Iğdırlı katıldı. Toplantıda Iğdır Şafak 76 Spor Kulübü Başkanı Ahmet Kıran'ın "Erdoğan iktidar olacağı zaman mağdurlara seslendi. Biz de mağdur halklarız. Azeriler Kürtler olarak önümüzdeki dönemde siz iktidara gelirseniz bizim haklarımızın korunacağına nasıl güvence vereceksiniz?" diye sordu. Soruya yanıt veren Buldan ise "Onlar ilkesiz siyaset yürüttü. Partimizde her dilden her halktan ve inançtan aday var. Ben sizin haklarınızı savunmazsam sizin seçeceğiniz Azeri adayımız sizin haklarınızı savunur. İşte HDP'nin ayrıcalığı da budur" yanıtını verdi.

HDP İstanbul 2'inci bölge Milletvekili Adayı Şerife Erbay'ın da seçim çalışmaları kapsamında İstanbul Kapalıçarşı Esnafları Derneği'ni ziyaret etti. Kapalıçarşı'da ve Bakırcılar Çarşısı'nda da esnafları ziyaret eden Erbay'a, Ermeni ve Süryani esnafların HDP için, "Bizi ötekileştirmeyen tek parti" demesi dikkat çekti. İstanbul 2'inci bölge milletvekili adaylarından Arife Çınar ve Filiz Kerestecioğlu ise Çiçek Pasajı ve Balık Pazarı esnafını ziyaret etti.

'AKP'Lİ ADAYLAR HALKI TEHDİT EDİYOR'

MARDİN

Mardin Dargeçit ( Kerboran ) ilçesinde seçim çalışmaları kapsamında Kılavuz ( Xelila ) köyü eski belediye bahçesinde şölen düzenlendi. Şölene HDP Mardin Milletvekili Adayı Mehmet Ali Aslan, Dargeçit Belediye Eşbaşkanı Zeynep Sipçik, DBP, HDP yöneticileri, Barış Anneleri, KJA üyeleri ve onlarca yurttaş katıldı. "Bizler HDP bizler meclise", "Bijî serok Apo" sloganlarının atıldığı şölende konuşan Aslan, AKP'nin bölgede bittiğini ve bunun yapılan mitinglerden de anlaşıldığını söyledi. İlgi göremeyen AKP'li adayların halkı tehdit ettiğini söyleyen Aslan, "Geçen seçimlerde trafolara kedi, sandıklara fare girdi. Ama gençlerimiz, halkımız bu seçimde onlara göz açtırmayacaktır. HDP projesinde bütün halklar ve inançlar var. Bu projenin hayata geçmesine katkı sunan başta Kürt halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan ve Kürt özgürlük hareketine teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Şölen, Koma Ferhat ve sanatçı Aycan'ın seslendirdiği ezgileri eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.

Mardin'in Nusaybin ilçesi Girmeli (Gıremira) Mahallesi seçim bürosunda şölen düzenlendi. Çok sayıda kişinin katıldığı şölende Mitanni Kültür Merkezi'nin AKP ve diğer partilerin oyları nasıl aldığı ve çaldığını konu alan tiyatro gösterimi yapıldı. Çalınan davul ve zurna eşliğinde halaylar çekildi. Ribabin eşliğinde milanî halayı çeken Domlu çocuklar ve Yöresel kıyafetleriyle Gençlerin sahneye çıkması ise renkli görüntüler oluşturdu. Şölende konuşan TUHAD-FED Nusaybin Temsilcisi Emin Alkan "Biz birlik ve beraberlik içerisinde olursak önümüze yüzde 20 barajını da koysalar tarumar edeceğiz" dedi.

'ERDOĞAN'IN KREDİSİ BİTTİ'

ELAZIĞ

HDP Elazığ milletvekili adayları Orhan Demirbağ, Ali Cemal Zülfikar, İbrahim Bingöl, HDP HDP Diyarbakır Milletvekili Adayı Altan Tan, HDP ile DBP yöneticileri, Karakoçan Belediye eşbaşkanları, Kovancılar ilçesinde düzenlenen şölene katıldı. Belediye İş Merkezi önünde yapılan şölene bini aşkın kişi katıldı. Saygı duruşu ile başlayan etkinlikte HDP'li adaylar halkı selamlayarak, HDP'nin Yeni Yaşam Projesi'ni anlattı.

Hozan Diyar'ın sahne almasının ardından son bulan şölen ardından HDP'li heyet Karakoçan ilçesine geçerek Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen mitinge katıldı. Binlerce kişinin katıldığı mitingde, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterleri ile PKK'nin öncü kadrolarından Mazlum Doğan ve Hayri Durmuş'un posterleri açılırken, "Tüm kalbimle inanıyorum, o baraj yıkılacak" yazılı döviz taşındı. "Bijî serok Apo", "Bizler HDP bizler meclise" sloganlarının atıldığı mitingde konuşan HDP Elazığ Milletvekili Adayı İbrahim Bingöl, AKP'nin kirli politikalarını durdurmak için destek istedi.

HDP'li aday Orhan Demirbağ da halkı selamlarken, HDP Amed Milletvekili Adayı Altan Tan ise "Kürtler Erbakan'dan sonra en fazla desteği Erdoğan'a verdi ama Erdoğan Kürtlerin verdiği desteği heba etti. Erdoğan, 'Kobane düştü düşecek', 'Kürt sorunu yoktur' diyerek kredisini tüketti" şeklinde konuştu. Miting, Hozan Diyar'ın sahne almasıyla devam etti.

'KADINLAR YENİ YAŞAM İÇİN SORUMLULUK ALMALI'

ŞIRNAK

KJA Şırnak'ın Bahçelievler Mahallesi'nde bulunan HDP seçim irtibat bürosunda yüzlerce kadının katılımıyla toplantı yaptı. Toplantıya Şırnak Belediye Eşbaşkanı Eylem Onuk, HDP Şırnak Milletvekili Adayı Leyla Birlik, DBP, HDP yöneticileri ve kentte bulunan kurum temsilcilerinin yanı sıra yüzlerce kadın katıldı. Saygı duruşunun ardından kadınlara hitap eden HDP Şırnak Milletvekili Adayı Leyla Birlik, "Kürt kadınına baktığımızda en büyük acılar onların yaşamında yer bulmuştur. Ama yine Kürdistan tarihinde baktığımızda en büyük kahramanlıklara da onlar öncülük etmişlerdir. Kırk yıllık özgürlük mücadelesinde kadınlarımız büyük bedeller ödedi. Ama Botan'da ve Kürdistan'ın her karışında yine kızlarımız ve annelerimiz mücadelenin en ön cephesinde yer almaktan çekinmediler" diye konuştu.

Yeni bir yaşamı kurmak için kolları sıvadıklarını söyleyen Birlik, "Bu yeni yaşam projesinin öncülüğünü kadınlarımızın gücü ve ustalığıyla gerçekleştireceğiz. Nasıl ki, Rojava'da kadınlar yeni yaşamı inşa etmişlerse bu heyecan ve kararlılıkla Kürdistan'ın dört parçasında da kadının bu gücü ve heyecanıyla yeni yaşamı birlikte inşa edeceğiz" diyerek, kadınların yeni yaşam yolunda sorumluluk almaktan kaçınmaması gerektiğini vurguladı.

'AKP DAİŞ'E SİLAH GÖNDERİP KÜRTLERİ KATLEDİYOR'

AMED

HDP Ergani İlçe Örgütü, İstasyon Mahallesi'nde şölen düzenledi. Çarşı merkezinde bulunan seçim bürosunda bir araya gelen yurttaşlar, davul ve zurnalar eşliğinde yürüyüşle şölen alanına geçti. Şölene binlerce kişi katıldı. Yapılan konuşmalarda, seçimin önemine dikkat çekildi.

HDP Amed milletvekili adayları Ziya Pir, Sibel Yiğit Alp, Bağlar'da Sakarya Caddesi'nde Pazar esnafını ziyaret etti. HDP projelerini esnaflara anlatan HDP'li adaylar, yoğun bir ilgiyle karşılandı. Adaylara gösterilen sevgi nedeniyle Pazar yeri kısa bir sürede mini mitinge dönüştü.

Pir, esnaf ziyaretinin ardında Fatih Mahallesi seçim bürosunda organize edilen şölene katıldı. Şölende konuşan Pir, "Karadenizli iki delikanlı ile Kürdistanlı bir delikanlı bir araya geldi. Bir süreç başlattılar. Bu delikanlılar Haki Karer, Kemal Pir ve Serok Apo'dur. Onların başlatmış olduğu bu süreçle birçok çok zaferler de elde ettik. Geldiğimiz noktada en büyük zaferimiz, yukarda bayraklarını gördüğünüz HDP'dir" dedi. Rojava ve Şengal'de devam eden savaşı hatırlatan Pir, Türkiye'nin DAİŞ ile işbirliği içinde olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: "Karşılıksız savaşan çocuklarımızı katleden insanlık suçu işleyen o barbarların Ankara'dan bir işbirlikçisi var. Bu işbirlikçi AKP hükümetidir. AKP hükümeti çok açık ortaya çıktı ki, onlara silah gönderiyor. O silahlarla bizim çocuklarımızı katlediyorlar. Yazıklar olsun AKP'ye, yazıklar olsun!"

Güncelleme Tarihi: 26 Mayıs 2015, 19:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER