Kadınlar Kadıköy'de İsyanı Haykırdı

Kadınlar bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutlamak için Kadıköy'deydi. Her dilde şarkılar söylendi. Kadınlar hep beraber isyanını haykırdı, "Yaşamımıza müdahalelere, şiddete karşı isyanımızı büyüteceğiz" dedi.

Kadınlar Kadıköy'de İsyanı Haykırdı
 Kadınlar bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutlamak için Kadıköy'deydi.

Haydarpaşa Numune Hastanesi önünden Kadıköy Rıhtım'a düzenlenen yürüyüşün ardından 8 Mart mitingi düzenlendi. Sadece kadınların katılımına açık olarak planlanan mitingde en çok anons edilen cümle "Bugün kadınların günü, lütfen erkekler dışarı" oldu.

Eyleme feministler, kadın örgütleri, emek ve meslek örgütleri, sendikalar, öğrenci örgütleri, göçmen kadınlar, LBT kadınlar, Kürt hareketinden kadınlar, ev işçileri, sosyalist kadınlar başka olmak üzere her kesimden kadınlar katıldı.

Miting boyunca kadınlar şarkılar ve türküler eşliğinde dans edip halay çekti. Kadınlar hep beraber isyanlarını haykırdı.

Mitingde kadın dergileri dağıtıldı, bazı örgütler standlar kurdu.

"Kadınlar başkaldırıyor"

155 kadın ve LGBTİ örgütünü çatısı altında toplayan Kadın Cinayetlerine Karşı Kürtçe ve Türkçe okunan ortak basın açıklamasında, her gün yaşanan kadın cinayetlerine tepki gösterildi. 

Açıklamada AKP hükümetinin kadınla erkeğin eşit olmadığına dair sarf ettiği sözlerin, kadınları evde, sokakta, iş yerinde, okulda biçimlendirmeye çalıştığı ve muhafazakarlaştırılan eğitim sistemi sonucu erkek şiddetinin toplum içinde üretildiğinin vurgulandı. 

“İktidarın çizdiği sınırların içine girmeyi reddeden kadınlar açıkça hedef gösteriliyor. Hakimler, katilleri haklı çıkartıp haksız tahrik ve iyi hal indirimleri verirken, katledilen veya tecavüze kadınların davranışları yargılanıyor." 

Kadınların güvencesiz çalıştıklarını, iş cinayetlerinde hayatlarını kaybettiklerinin hatırlatıldığı açıklamada “Biz kadınlar atölyede, fabrikada, tarlada, evlerde emeğimizin karşılığını almak için mücadele ediyoruz. Gıda, metal, sağlık sektörlerinde gerçekleşen işçi kadınların direnişleri bize güç katıyor” dendi.

"Kimsenin kardeşi, eşi, namusu değil kadınız!"

Basın açıklamasının ardından kadın müzik grupları sahne aldı, her dilde şarkılar söylendi.

HDP Grup Başkanvekili ve Iğdır Milletvekili Pervin Buldan'ın yanısıra, göçmen kadınlar, Ermeni kadınlar, ev işçisi kadınlar, işçi direnişlerinden kadınlar ve LBT kadınlar sahneden katılımcılara seslendi. Bakırköy Kadın Cezaevinden siyasi kadın tutsaklarının gönderdiği mesaj okundu.

Pervin Buldan konuşmasına Türkçe ve Kürtçe 8 Mart kutlamasıyla başladı. Kadınların yüzyıllardır tüm baskılara rağmen boyun eğmediğini söyleyen Buldan, dünyadaki tüm kadınları selamladı. PKK lideri Abdullah Öcalan'ın 8 Mart mesajını da hatırlatan Buldan, şunları söyledi:

"Bu ülkeyi yönetenlere sesleniyorum: Canımızı alarak, baskı uygulayarak eşitlik ve özgürlüğü sağlayamazsınız. Eğer özgürlük ve eşitlik istiyorsanız kadınlara kulak verin. Önce yasaları değiştirmelisiniz. Kadın Bakanlığı'ndan başlayarak ülkede sistem değişikliğine ihtiyaç var.

"Kadınları katlettiler. Peki bizi durdurabildiler mi? Hayır. Ağlamadık, yas tutmadık, öfkelendik ve bir araya geldik. Bundan sonra tek bir kadın bile baskı ve şiddet gördüğünde biz orada olacağız.

"Kimsenin kızı, kardeşi, eşi, namusu değiliz. Biz kadınınız, kadın! Gücümüzle, kimliğimizle, dilimizle, rengimizle varız." / Bianet

Güncelleme Tarihi: 09 Mart 2015, 11:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER