Kürdistan Hukukçular Derneği AKP'ye yürüdü

Amed’de Kürdistan Hukukçular Derneği, AKP İl Binasına yürüyerek Rojava’da süren DAİŞ saldırılarına karşı hükümet ve uluslararası güçleri uyardı.

Kürdistan Hukukçular Derneği AKP'ye yürüdü
Amed’de Kürdistan Hukukçular Derneği, AKP İl Binasına yürüyerek Rojava’da süren DAİŞ saldırılarına karşı hükümet ve uluslararası güçleri uyardı. DAİŞ7in gerçekleştirdiği saldırıları insanlık suçu olduğunu ifade eden hukukçular, saldırılara karşı etkili ve sürekli bir müdahalede bulunulması gerektiğini vurguladı.


Amed’de Kürdistan Hukukçular Derneği Rojava ve Şengal’de süren DAİŞ saldırılarına dikkat çekmek için yürüyüş ve oturma
eylemi gerçekleştirmek istedi. Hukukçuların yapacağı protesto öncesi AKP İl Başkanlığı Binası önünde çevik kuvvet ve zırhlı araçlarla geniş güvenlik önlemleri alınırken, hiç kimsenin polis çemberinden geçişine izin verilmedi. Aralarında Baro eski başkanlarından Mehmet Emin Aktar, Kürdistan Hukukçular Derneği Eşbaşkanları Gülşen Özbek ve Serhat Eren’in bulunduğu hukukçular AKP İl Binası’na 50 metre kala çevik kuvvet ekipleri tarafından durduruldu. Polis barikatını aşamayan hukukçular burada AKP İl Başkanı Aydın Altaç ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Telefon görüşmesinden netice alamayan hukukçular planladıkları yürüyüş ve oturma eylemini burada gerçekleştirme kararı aldı. 

POLİS İZİN VERMEDİ

Polis barikatı önünde açıklama yapan Kürdistan Hukukçular Derneği Eşbaşkanı Serhat Eren, AKP İl Başkanı ve polisin bu tutumunu kınadıklarını ifade etti. Hukukçular olarak 25 Eylül’de Kobanê'ye giderek bir dizi incelemeler ve görüşmelerde bulunduklarını dile getiren Eren, bu görüşmelerde kendilerine AKP hükümetinin DAİŞ çetecilerine her türlü silah ve mühimmat yardımında bulunduğunun aktarıldığını dile getirdi. 

DAİŞ çetecilerinin saldırılarından dolayı göç ederek Suruç'a gelen halka dönük insani yardımların düzenli ve sonuç alıcı yapılmadığını da ifade eden Eren, "DAİŞ’in Kobanê'ye dönük saldırıları uluslararası hukuka göre, insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Rojava halkına yönelik olası bir katliamın uluslararası hukukta insanlığa karşı işlenmiş bir suç olacağını, kayıtsız kalanların da bu suça ortak olacaklarını ve hukukçular olarak bunu takipçisi olacağımızı bir kez daha kamuoyu önünde ifade ediyoruz" şeklinde konuştu. 

KOBANÊ ÇÖZÜM SÜRECİNDEN BAĞIMSIZ DEĞİL

Kobanê'deki gelişmelerin Türkiye'de devam eden çözüm sürecinden bağımsız değerlendirilemeyeceğinin de altını çizen Eren, “AKP'nin Kobanê'ye yaklaşımının sürece olan samimiyetini de ortaya koyacaktır. Meclis'te gurubu bulunan partilere çağrıda bulunuyoruz. Türkiye sınırından giriş-çıkış yapıp yapmadığının, IŞİD çetelerine silah ve mühimmat desteğinin yapılıp, yapılmadığının araştırılması için bir komisyonun kurulmasını istiyoruz” dedi. 

AKP’nin Rojava’ya yönelik tutumunu eleştiren Eren, sözlerine şöyle devam etti: “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin ve IŞİD çetelerine karşı mücadele kararı alan uluslararası koalisyonun bir önce Kobanê halkının karşı karşıya olduğu katliamı önlemek amacıyla etkili ve süreklilik arz edecek bir müdahalede bulunmalıdır.  Aksi takdirde yaşanacak olan katliamlara ortak olacaklardır.” 

Açıklamanın ardından on dakikalık oturma eylemi yapan avukatlar, daha sonra “Bijî berxwedana Kobanê”, “Katil IŞİD işbirlikçi AKP” sloganlarıyla AKP binasının önünden ayrıldı. / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 29 Eylül 2014, 11:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER