Lice Katliamı davası için duyarlılık çağrısı

Lice Adalet Arıyor Platformu, 1 Nisan’da İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek olan Lice katliam davası için duyarlılık çağrısı yaptı.

Lice Katliamı davası için duyarlılık çağrısı

Lice Adalet Arıyor Platformu, İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 1 Nisan görülecek olan Lice Katliamı davasına dikkat çekmek amacıyla Diyarbakır’ın Sur ilçesinde basın açıklaması yaptı.

Lice Adalet Arıyor Platformu tarafından düzenlenen eyleme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Lice Belediye Eş Başkanı Rezan Zuğurli, HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanları, İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Diyarbakır Barosu üyesi avukatlar ile Lice katliamında yaşamını yitirenlerin aileleri katıldı.

Açıklamada konuşan Lice Adalet Arıyor Platformu Eşbaşkanı Şiyar Kaymaz, faili meçhul davalara yönelik uygulanan sistematik nakil kararlarının Lice katliamı davası içinde uygulamaya konulduğunu söyleyerek  “Bu cümle faili meçhul davaların baş aktörü olan askerlerin aklanmasına ve mağduriyetlerin devam edeceği anlamına gelmektedir. Buradan Sayın Cumhurbaşkanı’na sesleniyoruz. Askerler bunları yapmamışsa, bu halkı kim öldürdü, yaktı, yıktı, toplu mezarlara kim gömdü?

“Barışın teminatı olan hakikatlerle yüzleşmedir. Özelikle faili meçhul davalarının artık basit bir adli yargılamadan çıkarılarak, her biri birer hakikatleri araştırma ve yüzleşme heyetlerine dönüşmesini arzuluyoruz” dedi.

Lice davasının İzmir’e nakledilmesi ile birlikte ciddi sıkıntılarla karşı karşıya olduklarını belirten Kaymaz, “Şuan itibari ile davaya müdahil olmak için bize başvuran 2 bine yakın mağdur bulunmaktadır. Bu başvuruların dava gününe kadar 10 binleri bulacağına inanıyoruz. Bu kadar mağdurun İzmir’e taşınması çok büyük maddi mağduriyetinde yaşanmasına neden olmaktadır. Asıl olan davanın filin olduğu yerde görülmesidir” dedi.

Kaymaz, 1 Nisan’da İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek olan Lice katliam davasına, tüm demokrasi ve insan haklarını önemseyen kişilerin “hakikatlerin açığa çıkarılması noktasında” katılması talebinde bulundu.

Lice’de ne olmuştu?

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 22 Ekim 1993’te 16 kişi öldürüldü, çok sayıda ev ve işyeri yakıldı. Yüzlerce kişi göçe zorlandı. Öldürülenler arasında Tuğgeneral Bahtiyar Aydın da vardı.

Katliamla ilgili iddianame zaman aşımına bir gün kala kabul edildi, yargılama 21 yıl sonra 16 Ocak’ta başladı.

İddianamede dönemin yetkililerinin “PKK yaptı” dediği katliamın, PKK tarafından yapılmadığı ortaya çıkmıştı.

Olayın failleri olarak belirlenen, dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Eşref Hatipoğlu ile Üsteğmen Tünay Yanardağ hakkında “Taammüden öldürme”, “Halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik”, “Cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturma” suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 24 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Dava Diyarbakır’dan Eskişehir’e, oradan tekrar Diyarbakır’a gönderilmiş, burada Terörle Mücadele Kanunu 10. maddeyle yetkili ağır ceza mahkemesi olmadığından dava İzmir’e taşınmıştı.

13 Haziran 2014’teki ikinci duruşmada yargılamanın durdurulması kararı verildi.

Güncelleme Tarihi: 27 Mart 2015, 09:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER