Önder: Mardin'deki operasyon ateşkes ihlalidir

İmralı Heyeti’nden Sırrı Süreyya Önder, TSK’nın son günlerde yaptığı açıklamalara ilişkin konuştu. Önder, “Bugün Kürtlere kükreyenler, bu ordunun başına çuval geçirildiğinde terbiyeden ölecek gibi sesini çıkarmadı” dedi.

Önder: Mardin'deki operasyon ateşkes ihlalidir

İmralı Heyeti’nden Sırrı Süreyya Önder, TSK’nın son günlerde yaptığı açıklamalara ilişkin konuştu. Önder, “Bugün Kürtlere kükreyenler, bu ordunun başına çuval geçirildiğinde terbiyeden ölecek gibi sesini çıkarmadı” dedi. Önder, Mardin’de TSK’nın yaptığı operasyonun da çözüm sürecindeki çatışmasızlığın açık bir ihlali olduğunu söyledi. 

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’e HDP’den ve İmralı heyetinden sert tepki geldi. Konuya ilişkin DİHA’ya konuşan İmralı Heyeti üyesi Sırrı Süreyya Önder, Özel’in yaptığı son açıklamada, Kürt hareketini terörist olarak nitelendirmesine tepki gösterdi.

Önder’in açıklamalarından satırbaşları şöyle:

“Genelkurmay Ortadoğu halklarına katliam getiren güçleri terörist olarak nitelese, ülkesi için daha hayırlı bir iş görmüş olur

“Bu ordunun başına çuval geçirildi. Genelkurmay, bu çuval geçirenlere karşı terbiyeden ölecek kadar nazik davrandı. Bu ordunun onlarca generali, kapı kilitleme usulü ile ‘tutun kapıları’ dediler ve hepsini içeri attılar, yine Genelkurmay terbiyesinden çıt çıkarmadı. Genelkurmay Başkanını terörist olarak tutukladıklarında ‘herhalde öyledir zaar’ diye düşünmüş olacak ki, yüzünü hep başka taraflara çevirdi. Şu an egemen iktidar bloğunda derin bir çatışma var. Her zaman olduğu gibi, bu çatışmayı Kürtlere ihraç ederek, kurtulacaklarını düşünüyor olmalılar.”

“Mardin’de valinin onayı yani hükümetin de oluruyla başlatılan operasyon ateşkes koşullarının ağır bir ihlalidir

‘Eşme reddiyelerini Dışişleri Bakanlığına havale ediyorum’

“Eşme ve Süleyman Şah operasyonu konusundaki reddiyelerini Dışişleri Bakanlığı’na havale ediyorum. Dışişleri Bakanlığı olayın bütün sefahatinde bu işbirliğinde devrededir. Artık sıkıntıyı ve iç çatışmaları Kürde ihraç ederek kurtulma dönemi bitmiştir. Bir an önce herkesin ve bütün kurumların demokrasi ayarlarına geri dönmesinde sonsuz fayda vardır.”

Ne olmuştu?

PKK lideri Abdullah Öcalan Diyarbakır Newroz’unda okunan mektubunda Süleyman Şah Türbesinin TSK tarafından YPG’nin desteğiyle Kobani’nin Eşme köyüne getirilmesine atıfta bulunarak “Gelişen ‘Eşme ruhunu’ halklarımız arasında yeni tarihin sembolü olarak selamlıyorum” demişti.

Öcalan’ın mektubunun okunmasından sonra TSK bir açıklama yaparak,  “TSK ile PYD/PKK’nın işbirliği yaptığı” yolundaki yayın ve haberler tamamen gerçek dışı olup; 31 yıldır Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Anayasal düzenini değiştirmeyi hedefleyen bir terör örgütü ile silahlı mücadele eden ve bu uğurda binlerce şehit ve gazi vermiş olan şerefli, haysiyetli ve onurlu Millî Ordu Türk Silahlı Kuvvetlerine bu yakıştırmayı yapan kişileri ve yayın organlarını Yüce Türk Milleti önünde şiddetle kınıyoruz.” demişti.

Genelkurmay Başkanı Nejdet Özel, PKK lideri Öcalan’la hükümet arasında müzakerelerin devam ettiği süreçte, Suriye’deki ortamın PKK’yi meşru bir güç gibi gösterdiğini söyledi.

24 Mart sabahı TSK’dan yapılan açıklamada Mardin kırsalında operasyon başlatıldığını açıkladı.

25 Mart günü TSK’dan yapılan açıklamada ise “Dağlıca / Yüksekova / Hakkâri Bölgesindeki unsurlarımıza yönelik üç adet havan atışı yapılmıştır” iddiasında bulunuldu. Açıklamada ayrıca “Dağlıca’da bulunan havan tespit radarıyla belirlenen söz konusu havan atışlarının yapıldığı hedefler, 155 mm Fırtına Obüsü ve 120 mm havanlar ile derhal ateş altına alınmıştır” denildi.

Güncelleme Tarihi: 26 Mart 2015, 11:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER