Sakine, Fidan ve Leyla için eylemler

PKK'nin kurucu kadrolarından Sakine Cansız ile KNK temsilcisi Fidan Doğan ve gençlik hareketi üyesi Leyla Şaylemez'in 9 Ocak 2012'de Paris'te katledilmesinin yıldönümünde kadınlar, onları anmak ve faillerin ortaya çıkarılmasını talep etmek birçok ilde eylem yaptı.

Sakine, Fidan ve Leyla için eylemler
PKK'nin kurucu kadrolarından Sakine Cansız ile KNK temsilcisi Fidan Doğan ve gençlik hareketi üyesi Leyla Şaylemez'in 9 Ocak 2012'de Paris'te katledilmesinin yıldönümünde kadınlar, onları anmak ve faillerin ortaya çıkarılmasını talep etmek birçok ilde eylem yaptı. 

Kars, Iğdır, Mersin, Hakkari, Diyarbakır, Bingöl, Siirt, Urfa, İzmir, Antalya, Lice, Yenişehir, Nazimiye, Midyat, Derik, Savur'da yürüyüş, açıklama ve anma etkinlikleri yapıldı. En dikkat çekici anma ise Midyat'da gerçekletirildi. 3 Kürt kadın siyasetçi anısına yazılan Süryanice şiirler okundu.

KARS


Kars'ta Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) öncülüğünde BDP Kars il binasında 9 Ocak katliamına ilişkin basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan BDP Kars İl Eş başkanı Şengül Mehmetoğlu, Kürt halkının örgütlülüğüne karşı kirli zihniyetlerin her türlü kirli politikaları ve oyunları devreye koyduğunu ifade eder, bunlardan birinin Paris katliamı olduğunu söyledi. Mehmetoğlu, “9 Ocak'ta Kürt kadınları olarak Kars'ta bu katliamı kınamak için yürüyüş ve basın açıklaması yaparak alanlarda olacağız. Tüm halkımızı bu katliamın kınamak için duyarlı olmaya davet ediyoruz" dedi.

IĞDIR

DÖKH Iğdır bileşenleri, Iğdır'ın Halfeli beldesinde yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşe, BDP yöneticileri ve belediye başkanları, belediye başkan adayları ve çok sayıda yurttaş katıldı. BDP Halfeli Belde binası önünde bir araya gelen kitle, Halfeli Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşte Cansız, Doğan ve Şaylemez'in posterlerinin yanı sıra, "Şehit anısına sahip çıkmak varoluşumuzun gerçeğidir" yazılı pankart taşındı. Yürüyüşün ardından DÖKH adına konuşan Aysel Çobas Salin, devrimci üç kadına sıkılan kurşunların kadın özgürlük mücadelesine ve özgürlük hareketine sıkıldığını ifade ederek, "Katliamın üzerinden bir yıl geçmesine rağmen cinayet halen aydınlatılmamış ve hesabı sorulmamıştır. Katliamın arkasında çok derin güçlerin olduğunu biliyoruz" dedi. Basın açıklamasının ardından belde örgütü binasına geçen kitle, saygı duruşunda bulunulmasının ardından sinevizyon gösterimini izledi.

MERSİN

BDP Mersin Genç Kadın Meclisi üyeleri, BDP Mersin il binasında sinevizyon gösterimi gerçekleştirdi. Burada konuşan BDP Mersin Genç Kadın Meclisi’nden Evin Akyol, kısa bir konuşma yaptı. 3 Kürt kadın siyasetçinin katledilmesinin kadınlar ve özgürlük mücadelesine yapıldığını ifade eden Akyol, "Biz Genç Kadın Meclisi olarak yaşanan katliama sessiz kalmayacağız" dedi.

HAKKARİ

DÖKH Hakkari bileşenleri, 9 Ocak'ta Paris'te katledilen 3 Kürt kadın siyasetçi için Feqiyê Teyran Kültür Sanat Merkezi'nde anma etkinliği düzenledi. "Özgürlük ordusunun üç yiğit neferi" pankartı ve katledilenlerin fotoğraflarının asıldığı salondaki anma, demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşu ile başladı. 
Anmada konuşan BDP Hakkari İl Eş Başkanı Esmer Tekin, katliamın Kürt kadınına dönük olduğunu belirterek, "Hareketimizin öncü kadrolarından olan üç kadın yoldaşımızın şahadetlerinin yıl dönümünde, üç yoldaşımızı rahmetle anıyoruz. Sözüm ona demokrasi beşiği olduğu söylenen Fransa'nın başkenti Paris kentinde insanlık değeri ve ahlakı ile bağdaşmayan bir şekilde üç yoldaşımızı katledenler halen adalet önünde çıkarılmış değil. Dünyanın her yerinde bu tür olayların failleri birkaç günde belirlenirken söz konusu Kürtler olunca nedense bu yapılamıyor. Bu da dünya ülkelerinin Kürtlere bakış açısını ortaya koyuyor. Bu katliamın faillerinin ortaya çıkarılmaması durumunda bizler olayın sorumlusu olarak Fransa'yı göreceğiz. Bu katliamı yapanları nefretle kınarken faillerin bir an önce adalet önüne çıkarılmasını bekliyoruz" dedi.

NAZİMİYE

BDP Nazimiye İlçe Örgütü, ilçe binasında anma etkinliği düzenledi. Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin, DÖKH ve BDP Dersim İl Örgütü üyesi kadınların katıldığı anmada siyah pankart açıldı. Etkinlikte konuşan BDP Nazimiye ilçe Başkanı Melek Dolaz, Paris katliamının PKK Lideri Abdullah Öcalan tarafından başlatılan "çözüm sürecine" yönelik "ideolojik bir saldırı" olduğuna dikkat çekti. Dolaz, "Bu katliamla Dersim'e, bir bütün olarak Kürt halkına mesaj verilmek istenmiştir. Bu nedenle bizlere düşen Sakine, Fidan ve Leyla'nın bizlere bıraktığı ışıklı yolda yürüyerek özgürlük bayrağını yükseltmektir" diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından etkinlik sinevizyon gösterimi ile devam ederken, anma etkinliğinde 8 Ocak'ta Dersim'de yapılacak yürüyüşe katılım çağrısı yapıldı.

SİİRT

Paris'te katledilen 3 Kürt kadın siyasetçi için BDP Eruh İlçe Örgütü yürüyüş düzenledi. Yürüyüş öncesi ilçe binası önünde bir araya gelen yüzlerce kadın yanı sıra DÖKH Eruh bileşenleri Barış Anneleri İnisiyatifi ve BDP Eruh Kadın Meclisi üyeleri katledilen 3 Kadın siyasetçinin fotoğraflarını taşıdı. AKP ilçe binası önüne kadar devam eden yürüyüşün ardından DÖKH adına açıklama yapan Cihan Yıldırım, 3 Kürt kadın siyasetçinin Kürt kadınının bilgi dağarcığında ölümsüzleştiğine işaret etti. Yıldırım, Ölürken bile Kürt özgürlük mücadelesine bu kadar muhteşem bir güç ve ilham vereceğini de Kürt ırkçıları ve işbirlikçileri düşünememiştir. Fransa belki cellatları cezaevinde tutacaktır. Ancak Kürt halkı bu katliamı yapan gerçek katilleri bugün doğal refleksi ile görebilmektedir" dedi. Açıklama oturma eyleminin ardından alkış ve zılgıt eşliğinde sona erdi.

DİYARBAKIR

Diyarbakır'ın Kayapınar İlçesinde bulunan Diclekent Halkevi Meclisi'nde 3 Kürt kadın siyasetçi için mevlit verildi. Mevlit'te "Paris Katliamını Unutmadık unutmayacağız" yazılı pankart ile Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan'ın fotoğrafları asıldı. Sarı kırmızı yeşil balonların yer edildiği mevlide, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ve çok sayıda kadın katıldı. 3 Kürt kadın siyasetçi şahsında yaşamını yitirenler anısına saygı duruşu ile başlayan mevlit te dualar edildi. Mevlit dağıtılan lokumların ardından sona erdi.

LİCE


9 Ocak katliamını lanetlemek için BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Lice Belediye Başkanı Fikriye Aytin, Belediye Eş Başkan Adayı Rezan Zoğurli, il ve ilçe yöneticileri yanı sıra il genel ve belediye meclis üyeleri, Barış Anneleri İnisiyatifi ve DÖKH bileşenleri ile çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi BDP ilçe binası önünde bir araya geldi. Kadınlar "Unutmadık unutturmayacağız", "Kadın yoldaşların hesabı sorulacak" yazılı dövizler taşıyarak, "şehit namırın", "Güneşin yoldaşları ölümsüzdür", "Jın jiyan Azadi" sloganları eşliğinde çarşı merkezine yürüdü. Nujiyan Kadın Merkezi önünde sona eren yürüyüşün ardından kitle adına açıklamayı Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan yaptı. Aydoğan, PKK Lideri Abdullah ÖCalan ile görüşmeler sürer iken 31 Aralık'ta Lice kırsalında 10 HPG'linin katledilmesi ve ardından Paris'te 3 Kürt kadın siyasetçinin katledilmesinin Kürt sorununa dair provakasyon girişim olduğuna dikkat çekti. Açıklamın ardından etkinlik Nujiyan Kadın Merkezi'nde anma etkinliği ile sona erdi.

YENİŞEHİR

DÖKH öncülğünde Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesinde bulunan Toplu Konut Halk Evi'nde 9 Ocak katliamında yaşamını yitiren 3 Kürt kadın siyasetçi anısına sinevizyon gösterimi yapıldı. Anmaya çok sayıda kadın yanı sıra Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Hafize İpek yanı sıra DÖKH bileşenleri katıldı. Anmanın düzenlendiği salona PKK Lideri Abdullah Öcalan ve katliamda yaşamını yitiren 3 Kürt kadın siysaetçinin posterleri asıldı.

BİNGÖL

Paris'te katledilen 3 Kürt kadın siyasetçi için DÖKH öncülüğünde Bingöl'de yürüyüş ve basın açıklaması yapıldı. Yürüyüş öncesi, DÖKH bileşenleri MEYA-DER, BDP Bingöl Gençlik Meclisi, BÜÖ-DER, BDP ve HDP il ve ilçe örgütleri yanı sıra belediye başkanları ve çok sayıda yurttaş BDP Bingöl il binası önünde bir araya geldi. "Devrim olunca herşey çok güzel olacak çünkü ben devrime güzelliğimi verdim", " Bir kadının özgürlüğü bir vatanın özgürlüğünden değerlidir", " Paris katliamını lanetliyoruz" ve "Diyarbakır zindanında göğüslerim kesildi ah demeye utandım" yazılı dövizlerin taşındığı yürüyüşte sık sık "Jin Jiyan Azadi", "Şehid Namirin", "Katil devlet hesap verecek", "Jin Jiyan Azadi, Sara Rojbin Ronahi" ve "Biji Serok Apo" sloganları atıldı. Saat Kulesi önünde sona eren yürüyüşün ardından kitle adına açıklamayı yapan DÖKH aktivisti ve HDP Bingöl il yöneticisi Evindar Barçadurmuş, Kürt kadınının 40 yıllık mücadelenin her aşamasına kadınlara, Beritan, Zilan, Viyan gibi kadınların önderlik yaptığına işaret etti.
BDP Belediye Eş Başkan adayı Zarife Karasungur da kısa bir konuşma yaparak, "Sakine Yoldaş'ın liderlik vasfı hep gözlerimin önünde onun ve arkadaşlarının attığı tohum bu gün yeşerdi. Bizleriz. Yoldaşlarımızı katledenlerden hesap soracağız" dedi.

MİDYAT

Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) tarafından BDP Midyat ilçe binasında anma etkinliği düzenlendi. Anma etkinliğine köylerden de çok sayıda yurttaş katıldı. Anma etkinliğinin yapıldığı salona, "Sakine, Fidan, Leyla: Özgür yaşamda direniştir", "Gever'deki katliamı kınıyoruz" yazılı pankart ile birlikte, YPG ve KCK bayrakları ile PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın posterleri asıldı. Özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşu ile başlayan anmada, 3 Kadın siyasetçinin resimlerinde oluşan sinevizyon gösterimi yapıldı. Sineviyozun gösterimi esnasında kadınların duygulu anlar yaşaması dikkat çekti. Anma Süryanice okunan şiirlerle sona erdi.

DERİK

BDP Derik ilçe binası önünden Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüşe, BDP il ve ilçe yöneticileri, DÖKH bileşenleri ve yüzlerce yurttaş katıldı. Yürüyüş boyunca "Kadına yönelik her türlü şiddet savaş suçudur" ve "Güneşin yoldaşları ile özgürlük ateşini yükseltelim ile sık sık "Bijî serok Apo", "Şehît namirin" sloganları attı. Cumhuriyet Meydanı'nda konuşan BDP Mardin İl Eş Başkanı Hasibe Mengi Koan, 3 kadın siyasetçinin sadece demokratik bir siyaset yaptıklarını ifade ederek, katliamın kadınlar şahsında demokratik siyasete yapıldığını belirtti. Paris katliamında Türkiye'nin de parmağının olduğu ifade eden Koan, "Fransa'a katliamın sorumlusu olmadığı söylüyorsa bir an önce bu katliamın faillerini ortaya çıkarsın. Aksi taktirde Kürt halkı Fransa'ya karşı tepkilerini en sert şekilde ortaya koyacaktır" dedi.

URFA

Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) tarafından Topçu Meydanı'ndan Ahmet Bahçıvan İş Merkezi'ne kadar kitlesel yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüşe BDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan ve İbrahim Binici, BDP Urfa ile ve ilçe yöneticileri KESK bileşenleri, İHD yöneticileri ve binlerce yurttaş katıldı. Yürüyüş boyunca kitle üzerinde Paris katliamında katledilen 3 Kürt kadın siyasetçinin resimlerinin ve "Biné axe sare, hun bi ku ve diçin" ve "Sakine, Fidan, Leyla sizleri unutmadık" pankartları ile "Yolunuz yolumuz, sözünüz sözümüzdür" , "Uluslararası komplocu güçleri kınıyoruz" ve "Kadınlar bu katliama sessiz kalmayacak" dövizleri taşındı. Yürüyüşte ayrıca, "Kadına uzanan eller kırılsın", "Şehîd namirin" , "Bê serok jiyan nabe" ve "Jın jıyan azadi" sloganları atıldı. Yürüyüş boyunca polisler tarafından yoğun önlem alması dikkat çekti. Yürüyüş yapılan konuşmalarla son buldu.

ANTALYA

BDP Antalya Kadın Meclisi, 9 Ocak 2013'te 3 Kürt siyasetçi kadının katledilmesini protesto etmek için gerçekleştireceği eylemlere çağrı yapmak amacıyla Antalya il binasında basın toplantısı düzenledi. BDP Antalya İl Eş Başkanı Neriman Bakır, Paris katliamının Kürt sorunun demokratik yollarla çözülmesini istemeyen karanlık eller tarafından gerçekleştirildiğini belirtti. Bakır, katiller bulunup cezalandırılıncaya kadar sokaklarda olacaklarını söyledi. Bu amaçla 9-12 Ocak tarihleri arasında Antalya'da gerçekleştirilecek anma ve protesto etkinliklerine katılım çağrısında bulundu.

İZMİR

BDP Bayraklı Kadın Meclisi üyeleri, 9 Ocak 2013'te 3 Kürt siyasetçi kadının katledilmesini protesto etmek için Yamanlar mahallesinde yürüyüş düzenledi. Yapılan yürüyüşe yüzlerce kişinin yanı sıra, Barış Anneleri İnsiyatifi, BDP İl ve ilçe yöneticileri ve Sakine Cansız'ın kızkardeşi Nesibe Cansız katıldı. "Rosalardan Sakinelere sözünüz sözümüzdür. Direnerek kazanacağız" pankartının taşındığı yürüyüşte alkışlar ve zılgıtlar eşliğinde "Sakinei Fidan, Leyla yoldaş ölümsüzdür", "Yamanlar uyuma şehidine sahip çık", "Biji serok Apo", "Şehid namirin" sloganları atıldı. BDP Bayraklı İlçe Eş Başkanı Türkan Yıldırım, Paris katliamının sıradan bir katliam olmadığını ve ardında derin güçlerin olduğunu ifade ederek, "Sara, Rojbin ve Ronahi yoldaşlarımızın, Kürdistan özgür kadın hareketinin boyun eğemyen üç sarsılmaz iradesi ve abideleşen üç büyük özgürlük fidanını asla unutmayacağız" dedi. Ardından ilçe binasında sinevizyon gösterimi ve anma etkinliği yapıldı. / Evrensel
Güncelleme Tarihi: 06 Ocak 2014, 10:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER