Uğur Kaymaz davasında yeniden yargılama talebine red

Uğur Kaymaz davasında AİHM’in Türkiye’yi mahkûmiyetinin ardından “Yargılanmanın yenilenmesi” talebiyle yapılan başvuru gerekçe gösterilmeden reddedildi.

Uğur Kaymaz davasında yeniden yargılama talebine red

Ahmet Kaymaz ve oğlu Uğur Kaymaz, Kasım 2004’te Mardin Kızıltepe’de polisler tarafından öldürülmüş, Mardin Valiliği’nin açıklaması üzerine olay basına ilk olarak “iki terörist öldürüldü” diye yansımıştı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Şubat 2014’te Uğur Kaymaz ve babasının katledilmesine ilişkin verdiği, “Yaşam haklarının ihlal edildiği” yönündeki kararının ardından İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şubesi’ne bağlı avukatlar, yargılanmanın yenilenmesi talebiyle Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvuruda bulundu.

Başvuruyu değerlendiren mahkeme hiçbir gerekçe göstermeden talebi reddetti.

Karara ilişkin yazılı açıklama yapan İHD Mardin Şubesi, “Türkiye kamuoyunun vicdanında cezalandırılmış olan sanıkların yargısal makamlar tarafından hala korunması, yargısal makamların Türkiyelileşmediğinin açık kanıtı olduğu gibi kamu görevlilerinin yargılandıkları dosyalarda uygulanan ‘cezasızlık’ politikasının sistematik olarak uygulandığını ortaya koymaktadır. Devlet failleri hala korumakta, kollamaktadır” dedi.

AİHM, Uğur ve Ahmet Kaymaz’ın hayatını kaybettiği operasyonun riskleri minimuma indirecek biçimde planlanmadığına ve öldürücü güç kullanımının gerekli olmadığına, dolayısıyla yaşama hakkını düzenleyen 2. Maddenin ihlal edildiğine karar vererek Türkiye’yi mahkum etmişti.

Güncelleme Tarihi: 27 Mart 2015, 12:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER