Yıkılan binalarıyla harabeye dönüşmüş Halep kenti

Halep şehri Suriye tarihinde en eski yerleşim yerlerinden biri olarak bilinir ve Suriye’nin ikinci başkenti gibidir. 3 yıldır kent iktidar savaşları arasında kalmıştır.

Yıkılan binalarıyla harabeye dönüşmüş Halep kenti
Halep şehri Suriye tarihinde en eski yerleşim yerlerinden biri olarak bilinir ve Suriye’nin ikinci başkenti gibidir. 3 yıldır kent iktidar savaşları arasında kalmıştır. İktidar savaşlarından kaynaklı yüzbinlerce insan yaşamını yitirmiş ve kentin büyük bir bölümü viraneye dönüşmüştür.


Suriye’deki iç savaş Halep’e kaydıktan sonra, kentin birçok tarafına izini de bıraktı. Kentin birçok mahallesi ise tamamen insansızlaştı. O mahallelerde ise sokak köpeklerden başka kimse görünmüyor. 3 yıllık iktidar savaşları sonucu yerli halk arasından Şehba Halep (Şehba, renkli demektir. Kentte birçok ulustan insan yaşadığı için halk bu isimle anmaktadır) olarak bilinen, bugün sokak köpeklerinin bulunduğu hayalet kenti andırmakta.

Kente ilk girişte yaşanan ağır savaşın hikayesini yıkılmış binalardan çıkarmak mümkün. Bu kalıntılardan Baas rejiminin kentte varil bombaları kullandığını yaşanan vahşetten çıkarmak kolay oluyor. Savaşın ağırlığını da en çok Seken Şebabî, Eşrefiyê, Şêxmeqsûd, Benî Zêd mahallelerinde ve diğer yerlerde yaşandığı görülüyor. Yıkılan her duvarda bir kişiye ait, ya da bir ailenin hikayeleri yazılmış. Yüzbinlerce insan yaşamını yitirmiştir. Kentin boş sokakları adeta insanların yeniden dolup taşacağı ve insanların normal yaşamlarını sürdürecekleri özgür günleri beklemenin umudunu taşıyor.

Halep’te yalnızca Kürt bölgelerinde güvenli

Kentin en büyük mahallelerinden bir olan Şêxmeqsûd mahallesi stratejik bir yer olmakla, Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı bir bölge. Şêxmeqsûd mahallesi 1960’lı yıllarda Efrîn ve Kobanê’den gelen Kürtlerce yerleşim yeri olarak inşa edilmiştir. Coğrafik olarak stratejik öneme sahip mahalle, Halebin tüm mahallelerine hakim bir konumdadır. Mahalle sakinleri ve araştırmacılar Şêxmeqsûd’un kentin % 10’luk bir kısmını oluşturduğunu belirtmektedir. Binlerce Kürt burada yaşamaktadır. Savaştan kaynaklı göç etmek zorunda kalan aileler, YPG ve Asayiş güçlerinin mahallenin güvenliğini sağlamasıyla birçok ailede geri dönerek eski yerleşim yerlerine yerleştiler. Sadece mahalle sakinleri tek değil, diğer mahallelerden aileler gelip Şêxmeqsûda yerleştiler.

Bölgedeki kaynaklara göre, mahallede 14 bin Kürt ve Arap ailesi yaşıyor. Mahalle halkı üç cephesi olan Şêxmeqsûda yerleşmiş ve yaşamlarını sürdürüyor. 200 bine yakın insan üç cephede YPG ve Asayiş güçlerinin savunması altında yaşamını sürdürüyor.HELEB-DI-NAV-SER-U-TALANEDA-YE-3 (Medium)

Eşrefiyê, Bustan Başa, Benî Zêd, Saxûr, Qehwet El-Şear ve Biêdîn iç savaştan kaynaklı göç eden mahalleli Şêxmeqsûd mahallesine yerleşmişlerdir. Sadece bu mahallelerden tek göç almamıştır Şêxmeqsûd mahallesi, yanı sıra Henderat ve Meqlea Begara birçok kişi gelip yerleşmiştir. Yerel kaynaklardan elde edilen bilgilere göre, göç eden ailelerden % 90’ını Arap ulusundan insanlar oluşturmaktadır. Şêxmeqsûd’un güvenliği sağlandığı için bu bölgeye yoğunlukta göç edenlerin akın ettiği yer oluyor. Yine mahallede farklı inançlardan insanlar da dini vecibelerini rahat bir şekilde ifşa edebiliyor.

Büyüklerin işi zorunluluktan çocuklara kalmış

3 yıllık savaşın en büyük faturası ise çocuklara çıkarılmış durumdadır. Zamanlarının büyük çoğunluğu ailelerinin geçimlerini sağlamak için büyüklerin yapabileceği işlerde çalışmak oluyor. Yani çocuk gülüşleri hiçbir şeye engel olmasa da oyun oynamaktan büyük oranda mahrumlar. Gökyüzünde kanatlı canavarların korkunç gürültüsü ve top atışları altında genelde oyun oynamak zorunda kalıyorlar.

Kürtler demokratik sistemi oluşturuyor

Kürtlerin çoğunluğu Halep’in Şêxmeqsûd mahallesinde yaşıyor ve Rojava’daki 3 kantonun sistemini kendi mahallelerinde de inşa etmek için uğraşıyorlar. Mahallede birçok kurum ve kuruluş oluşturulmuş ve demokratik HELEB-DI-NAV-SER-U-TALANEDA-YE-6toplum sistemi ise halkların kardeşliği ile ortak yaşamı Suriye’de hakim kılmak istiyorlar. Bu sistemde ise yalnızca Kürtler yer almıyor diğer uluslardan halklarda yerini alıyor. Demokratik Ulus inşası çerçevesinde Halepli Kürtler yaşamın her alanında adımlar atmakla birlikte sistemlerini diğer uluslara paylaşmayı da ihmal etmiyor.

Toplumun her alanında örgütlenerek, toplum tüm bölümlerine göre kurumlar oluşturuluyor. Komün ve Meclisler mahallece oluşturuluyor. Bu komün ve meclislerde diğer kültürel yapıların tümü yer alıyor. Yardımlar için ortak bir meclis oluşturulmuş, bu yolla meclis tarafından yurttaşlara yardım paketleri dağıtılmaktadır.

Şimdiden ilkokul eğitimleri için 6 binden fazla öğrenci mahalledeki okulda okumaktadır. Eğitim ile ilgili kurumlar aralıksız bir şekilde öğrencilerin kitap ve karnelerini dağıtıyor.

Yaşamsal anlamda ise yurttalar zorluklar yaşamaktadır. sotemenî li taxê pir bi zehmetî tê peydakirin, ji ber bombebaran û topbaranê gelek xetên ava vexwarinê qut bûne. Şaredariya taxê li gorî derfetên xwe pêwistiyên taxê pêk tînin û tiştên xirabûyî temîr dikin. Ji ber pirsgirêkan ji bihara sale buhirî de jî tê jiyankirin. Ji buhara sala derbasbûyî ve ava li piraniya taxê qute.

Güvenlik durumu

Şêxmeqsûd mahallesindeki Kürtler güvenlik önlemleri için yeni tedbirler geliştiriyor. Asayiş güçleri mahallenin güvenlik önlemleri için örgütlemelerini arttırmış durumda. YPG/YPJ güçleri ise mahallenin sınır güvenliğini alarak, tüm saldırıya karşılık veriyor.

Mahalledeki kültürel yapılar Kürtlerin askeri gücüne mahalle içinde sükûnet ortamını oluşturmak ve güvenliği sağlayabilmeleri için izin verilmiş, ayrıca Halep’in diğer mahallelerde de asayişi sağlaya bileceklerini belirtmişlerdir.HELEB-DI-NAV-SER-U-TALANEDA-YE-5Rejim güçleri ve silahlı muhaliflerin iktidar gölgesinde yaşmak zorunda kalan Şêxmeqsûd’a yakın çevre mahalleler Şêxmeqsûd’ta örülen yeni yaşama ilgi ile bakıyorlar.

Savaşın ve islerin arasında açılan çiçekler direnç timsali

Eşrefiyê ve Şêxmeqsûd mahalleleri arasında kalan Seken Şebabî bölgesindeki birçok bina yaşana çatışmalardan kaynaklı is rengini almış. Bu bölgede YPG/YPJ güçleri arasında Xalid Heyanî’ye bağlı Şuhedai Bedir grubu arasında şiddetli çatışmalar yaşanmış. Yaşanan çatışmalar neticesinde YPG/YPJ güçleri bölgeyi tamamen bu gruptan temizlerken, bölge savunma denetimini de yapmaktadır. Yakın zamanda yurttaşların dinlenmesi için Şêxmeqsûd meclisi, halk belediyesinin de yardımıyla Seken Şebabî bölgesinde bir park açtı. Savaşın izleri ve isleri arasında park canlılığını açılan çiçekleri ile yurttaşlara gösteriyor.

İnanç ve bağlılıkla ihtiyaçlar sağlanıyor

Şêxmeqsûd sakinleri kış koşullarını sıkıntılarla geçirirken, rejimin bombalamalarından dolayı su kanallarının zarar görmesi yüzünden su sorunu ile karşı karşıyalar. Isınmak için yakılacak malzemeler güçlükle bulunmaktadır. Ona rağmen yurttaşlar mahallelerini terk etmeden su ihtiyaçlarını çevre mahallelerden tedarik ediyorlar. En çokta kadınlar ve çocuklar mahalleye su taşıyorlar. Savaşın yarattığı tahribatlardan kaynaklı ısınmak için ihtiyaç duyulan odun vb. ihtiyaçlar bölge dışında temin ediyor. Isınmak içinse mahalleli odunun kilosunu 35 Suriye Lirasına, mazot litresini 60 ila 80 liraya, gazı litresini ise 100 liradan satın alıyor. Yaşamın temel kanunlarından olan güvenlik konularına da ilgili olan Şêxmeqsûd’luların çoğunluğu savunma güçlerinin yanında yer alıyor.

Basında var olan gerçeklik işlenmiyor

Halep’teki zorlu yaşam koşulları basın kuruluşlarınca yeterince işlenmiyor. Basın kuruluşlarında bölgede yaşanan bombardımanlar, saldırılar yeterince işlenmiyor. İşleyen kimi çevrelerde kendi çıkarları çerçevesinde işliyor. Yani toplumu doğru bilgilendirmek hesaba katılmıyor.  Halep savaşında Amerika, Türkiye, İran ve Suriye rejimi gibi uluslararası ve bölgesel güçlerin çıkarları baz alınarak, basında gündeme alınıyor veya alınmıyor. Bu güçlere bağlı silahlı gruplar birbirlerine karşı savaşarak rejim kavgasını yürütüyorlar. Bu savaşlarda neticesinde ise Halep halkının payına ölüm ve yıkım düşüyor.

Kürtlerin yaşadıkları mahallelerde ise demokratik sistemle halkların kardeşliği esas alınarak, sakinliğini koruyor. Binlerce savaş mağduru diğer mahallelerden taşınıp, Şêxmeqsûd gelip yerleşmekteler ekonomik çalışmalarını da sürdürmekteler. Özetle, belirtmek gerekirse basın kuruluşları doğru ve tarafsız bir şekilde Halebin mevcut durumunu işlemiyor. / ANHA

Güncelleme Tarihi: 17 Şubat 2015, 14:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER