Yüksekova'da Newroz Coşkusu

Hakkari'nin Yüksekova (Gever) ilçesinde Newroz, "Şengal ve Kobanê'de yanan Newroz ateşi Ortadoğu'yu özgürleştiriyor" şiarıyla ilçenin eski top sahasında büyük bir coşkuyla düzenlendi.

Yüksekova'da Newroz Coşkusu

Köy komünleri ve mahalle meclisleri kortejler halinde alana gelirken, alanın girişinde polislerin yanı sıra DBP ve HDP gençlik meclisleri tarafından arama noktaları oluşturuldu. Alanın girişinde özel harekat timleri, alanın tam karşısında bulunan Tabur Komutanlığı'nda ise onlarca zırhlı aracın konuşlandırılması dikkat çekti. Newroz alanına PKK lideri Abdullah Öcalan ve PKK'nin öncü kadrolarından Mazlum Doğan'ın dev posteri ile Kobanê direnişini yansıtan pankartlar asılırken, alan HDP bayrakları ve sarı, kırmızı ve yeşil flamalarla süslendi.

Üzerinde Öcalan'ın fotoğrafının bulunduğu "Êdi bes e ji Rêber Apo re azadî, artık yeter Önder Apo'ya özgürlük" pankartının da asıldığı kutlamaya, ilk ve orta öğretim öğrencileri okulları boykot ederek, esnaf da kepenk indirerek katıldı.

Dayîka Uveyş öğrencileri 'Ey reqîp' ile coşturdu

İlçede eğitim veren Üveyş Ana İlköğretim Okulu'nun (Dibistana Seretayî a Dayîka Uveyş) öğrenci ve öğretmenleri de yöresel kıyafetleri ile alana gelerek sahneye çıktı. KCK, YPG/YPJ bayraklarını açan 7'den 70'e on binlerce kişi sık sık "Öcalan'a özgürlük" ve Kobanê ile Şengal direnişine lehine sloganlar attı.

Hakkari İl Emniyet Müdürü ve beraberindeki özel harekat timleri alana girip halkın Newroz'unu kutlamak istediklerini söyledi ancak olası provokasyon girişimine karşı alana girmelerine izin verilmedi. Kutlama, Üveyş Ana İlköğretim Okulu'nun çocuk korusunun okuduğu "Ey Raqîp" marşı eşliğinde saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı.

PKK, KCK bayrakları ve Öcalan posterini taşıyan YDG-H üyeleri sahneye çıkıp açıklama yaptı. Açıklamada, Gever halkının görkemli duruşu selamlandı. Ardından söz alan HDP Genel Merkez Yöneticisi Hamit Geylani, Newroz'un mazlum halkların yaşamı, kültürü ve direnişi olduğunu söyledi.

HDP Van Milletvekili Özdal Üçer ise "Ne Kobanê düştü ne de Şengal. Ama Erdoğan baş aşağı düştü düşecek. Kendisi düşmüş ancak kalkıp başkanlıktan söz ediyor" dedi. Üçer, "Bizler önderimizin projesi olan HDP öncülüğünde Yeni Yaşam'ı inşa edeceğiz. Halklar HDP etrafında kenetlenince onları bir korku sardı. Ama korkunun ecele faydası yok. Bizler mücadele ede ede, seçimlerde başarıyı kucaklayacağız. Biz gerillalarımızın sırtındaki mücadele yükünü omuzlayıp davamızı özgürlüğe dek sürdüreceğiz" diye konuştu.

Etkinlikte Nuarin, Koma Berxwedan üyesi Zozan ile Gever Kültür Merkezi'ne bağlı sanatçıların seslendirdiği ezgiler eşliğinde halay çekildi.

Güncelleme Tarihi: 20 Mart 2015, 10:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER