Mahremiyet Eğitimi

Çocuklarımızı korumakla yükümlüyüz ama onların kendilerini korumalarını sağlamak en önemli görevimizdir. Bu şekildeki eğitimlerle de ise bunu sağlayacağımızı umuyorum.

Mahremiyet Eğitimi
DERUNNAS / YAZDI

Geçen hafta çocuklarımızı istismardan korumak adına yapılması gerekenler hakkında konuştuk. Bu hafta da istismarı önlemek için önemli bir adım olan mahremiyet eğitiminden bahsedeceğiz.

Neden önemli peki bu mahremiyet eğitimi? Örneğin, telefonlarımızda virüs programları var ve biz muhtemelen bu programı görmeyiz ama program üreticisi tarafından yüklenmiştir. Ve biz farkında bile olmadan o program telefonumuzu korur. İşte mahremiyet eğitimi de böyledir. Biz üretici olarak telefonumuza virüs programı yüklersek, çocuğumuz farkında bile olmadan o program çalışmaya başlar.

Peki nasıl verilir mahremiyet eğitimi? Bu eğitim 4 yaşında başlar ve ilk adım özel alan tanımlamadır. Özel alan tanımlarken çocuğumuza, bedeninin ona ait olduğunu ve bazı bölgelerini anne-baba ve anne-babanın müsaadesiyle doktor dışında kimsenin görmemesi ve dokunmaması gerektiğini; bunun dışında bir durum olursa ise anne-babaları olarak bizimle rahatça paylaşabileceklerini öğretmeliyiz. Çocuğumuzla konuşurken aşağıdaki metni kullanabiliriz.

 “Hepimizin vücudunda bazı özel bölgelerimiz var. Bunlar iç çamaşırlarının kapattığı yerler ve dudakların. Buralara tuvalet ve banyo sırasında yardıma ihtiyacın olunca sadece annen ve baban; biz izin verdiğimiz takdirde de doktorun dokunabilir. Bu saydıklarımdan başkası görmek isterse veya dokunursa “hayır” demelisin ve bana ya da güvenli bulduğun/seçtiğin birine anlatmalısın. Sana kızmayız. Bazen tanıdığın, sevdiğin, güvendiğin büyükler bu kuralları bilmedikleri için sana dokunurlarsa bu seni rahatsız hissettirebilir. Böyle bir durumda "Hayır" de ve benimle ya da seçtiğin güvenli kişiyle (bunu birlikte seçebilirsiniz) paylaş olur mu? Böylece hem seni koruyabiliriz, hem de o yetişkine güvenlik kurallarını söyleyebiliriz.” 

Bunları anlatırken dikkatli olmalı, kaygı uyandırmamalı ve çocuğumuzu korkutmamaya özen göstermeliyiz. Ayrıca, örneğin tuvalete girerken: "Tuvaleti kapatalım ki kimse özel bölgeni görmesin." şeklinde söyleyerek bu konuşmaları destekleyebiliriz.

Çocuklarımızı korumakla yükümlüyüz ama onların kendilerini korumalarını sağlamak en önemli görevimizdir. Bu şekildeki eğitimlerle de ise bunu sağlayacağımızı umuyorum.

İLETİŞİM : https://www.facebook.com/derunnas.semdinli


 

 

Güncelleme Tarihi: 06 Kasım 2018, 21:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER