HDP'li Kaçaroğlu'nun vurulduğu anı, TOMA kamerası kaydetmiş

İzmir'deki Kobanê eylemleri sırasında sivil bir grup içinde açılan ateşle yaşamını yitiren Ekrem Kaçaroğlu'nun vurulma anına ilişkin TOMA görüntüleri ortaya çıktı.

 İzmir’de geçen yıl 7 Ekim’deki Kobanê eylemlerine müdahale eden sivil bir grup tarafından açılan ateşle hayatını kaybeden ve linç edilen HDP’li Ekrem Kaçaroğlu’nun vurulma anına ilişkin olduğu öne sürülen TOMA görüntüleri ortaya çıktı.

haberingoruntuleri.gif

İki ayrı görüntüde; saldırganlardan Reşit Aktaş'ın, TOMA’nın hemen önünde ve HDP’lilerin bulunduğu yöne doğru ateş ettiği, kısa bir süre sonra da Kaçaroğlu’nun yerde vurulmuş halde olduğu görülüyor. İkinci kayıtta, belden yukarısı çıplak haldeki Reşit Aktaş’ın kırma tüfeğini koltuğunun altında tuttuğu anlaşılıyor. Bu arada, görüntü kaydından silah sesleri duyuluyor. TOMA görüntülerine ilişkin hazırlanan araştırma tutunağında, Reşit Aktaş’ın ateş ettiği an için “Kamera görüntüsüne giren 25-30 yaşlarında, üst tarafı çıplak, boynunda beyaz bez ve altında koyu renkli pantolon olan erkek şahsın TOMA aracının önünde tüfekle diğer grubun bulunduğu pazar yeri bölgesine doğru koştuğu, tüfeği karşı tarafa doğrultarak nişan aldığı” ifade ediliyor. Bir diğer kamera kaydına ilişkin, “Kalabalık içerisinden muhtelen tüfek ile havaya doğru iki el ateş edildiği” vurgulanıyor. Son olarak, “Aktaş’ın tüfekle ateş açıldıktan 33 saniye sonra elinde tüfekle dolaştığı” vurgulanıyor. Kaçaroğlu davasının ilk duruşması, bugün İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 13.30’da görülmeye başlandı. 

DÖRT SANIK DA TUTUKSUZ YARGILANIYOR 

İzmir Bornova’da, geçen yıl 7 Ekim’deki Kobanê gösterilerine katılan 38 yaşındaki Ekrem Kaçaroğlu, başından kurşunla vurulmuş ve ardından linç edilmişti. Çay ocağı işleten Kaçaroğlu, on gün sonra hayatını kaybetmişti. Kaçaroğlu’nun ölümü sonrasında TOMA görüntülerine istinaden Reşit ve Kubilay Aktaş kardeşler ile akrabaları Suat Dinçer ve Murat Kesgin gözaltına alınmıştı. Görüntülere göre, yerde yatan Kaçaroğlu’na sopa fırlatan Kubilay A. ve tekme atan Murat K. tutuklanırken, diğer iki kişi serbest bırakıldı. 

Şüphelilerden 29 yaşındaki Reşit Aktaş, TOMA görüntülerinde, üzeri çıplak halde elinde tüfekle TOMA aracı önünde koşarken ve havaya ateş ederken görüldü. İki çocuk babası Aktaş, ifadesinde, kalabalık bir grubun evlerini taşladığını iddia ederek, mahallelinin “canını korumak ve evlere zarar gelmesini önlemek” amacıyla müdahale ettiğini savunmuştu. Aktaş, dedesine ait tüfeği evden alıp sokağa çıktığını anlatarak, “TOMA ile birlikte karşı gruba doğru hareket halindeyken tüfekle havaya bir el ateş ettim. Ateş ettikten sonra yeterli sayıda polis gelmesi üzerine tüfeği katlayıp koltuğumun altına aldım” demişti. Reşit A.’nın 19 yaşındaki kardeşi Kubilay Aktaş da TOMA’nın görüntülerine, “elinde uzun siyah bir cisim” ile girmişti. Ağabeyinin karşı grup tarafından sıkıştırılması üzerine akrabası Suat D.’nin silahla havaya iki el ateş ettiğini savunan Kubilay Aktaş, “Ağabeyim tehlikede olduğunu fark edince hedef gözetmeden havaya doğru iki veya üç el ateş etti” demişti. 

Suat Dinçer de, TOMA’nın püskürttüğü grubun taş ve sopalarla mahalleye doğru koşarak geldiğini görmesi üzerine kurusıkı silahla havaya iki el ateş ettiğini savunmuştu. 27 yaşındaki Murat Kesgin ise sokak ortasında tanımadığı bir kişiyi yerde yatarken gördüğünü belirterek, “Ben ve diğer akrabalarım yerde yatan şahsın yanına gittik. Olayın kızgınlığıyla yerde yatana tekme attım” demişti.

ONLARCA KİŞİ VURMUŞTU

İzmir 4. Sulh Ceza Mahkemesi, “mağdurun ne şekilde ve kim tarafından yere düşürüldüğünün bilinmediği ancak yerdeyken yaralıya eylemde bulundukları” için Kubilay A. ve Murat K.’yi tutuklamıştı. Ateş eden Reşit Aktaş ve Suat Dinçer’in mağdura eylemde bulunduklarına dair yeterli delil elde edilemediğinden tutuksuz yargılanmalarına karar verilmişti. İki ay sonra da İzmir 3. Sulh Ceza Hakimliği, Kaçaroğlu’nun silahla öldürüldüğünü belirterek, Kubilay Aktaş ve Murat Kesgin’in hakkında ancak kasten yaralama suçundan işlem yapılabileceği için iki tutukluyu da serbest bırakmıştı.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, tutuksuz yargılanan dört kişi hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 81. maddesine göre ‘kasten öldürme’ suçundan müebbet hapis istemiyle İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açmıştı. İddianamede, Kaçaroğlu’na isabet eden mermilerin Reşit Aktaş ve Suat Dinçer’in silahından çıktığı yönünde bir sonuca ulaşılamadığı fakat iki sanığın maktulün bulunduğu yöne ateş ettikleri vurgulanmıştı. Kubilay Aktaş ve Murat Kesgin’in de yerde ağır yaralı haldeki Kaçaroğlu’na, ölebileceğini öngörmelerine rağmen tekme ve sopayla vurmak suretiyle ölüme sebebiyet verdikleri belirtilmişti. / Radikal

Güncelleme Tarihi: 26 Mart 2015, 09:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER