HDP'nin gensorusu reddedildi

HDP’nin Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz hakkında verdiği Gensoru AK Parti’lilerin oyları ile reddedildi.

HDP'nin gensorusu reddedildi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili İdris Baluken’in “bölgesel eşitsizlik, kalkınma programlarının verimli ve dengeli uygulanmaması, kalkınma ajanslarının amacı doğru hizmet etmemesi, küçük ve orta ölçekli işletmelere yeterli düzeyde destek sunulmaması” gerekçesiyle Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz hakkında verdiği gensoru reddedildi.

Genel Kurul’da konuşan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ise, AKP’nin 12 yıllık icraatlarının başarılı olduğunu belirterek “Rakamlardan daha önemlisi halkımızın demokratik ortamda, serbest seçimde politikalarımıza verdiği destektir. Bunun da her seçimde arttığını görüyoruz” dedi.

AKP iktidarında kişi başına gelirin 3 bin 500 dolardan 10 bin 500 dolara, milli gelirin 230 milyar dolardan 800 milyar dolara, ihracatın 36 milyar dolardan 158 milyar dolara yükseldiğini vurgulayan Yılmaz, toplu konutlardan duble yollara, eğitim ve sağlık tesislerine kadar hizmetlerin ortada olduğunu ifade etti.

AKP hükümetlerinin sosyal alanda da başarılı olduğunu belirten Yılmaz, gelir dağılımı adaletini gösteren “gini” katsayısının 2002’de 0,44 düzeyindeyken 2013’te 0,38’e kadar gerilediğini, bunun da gelir dağılımının daha iyi hale geldiğini gösterdiğini söyledi.

Yılmaz, “AK Parti hem ekmeğimizi büyüttü hem daha adil dağıtılmasını sağladı. Birçok ülke bunu başaramadı. Bazı ülkeler ekonomiyi büyütmekte başarılı olur, sosyal politikada başarısız olur; bazıları sosyal politikada iyi işler yaparlar ama ekonomiyi büyütemezler. AK Parti, ekonomiyi büyütürken sosyal adaleti iyileştiren performans ortaya koymuştur. Bu takdir edilmeli” dedi.

HDP: Yatırımlar gerçekleşmedi

HDP Grubu adına Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan söz alırken, gensoru önergesinin geneli üzerine HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani söz aldı.

HDP’liler açıklamalarında hükümetin Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) bölgesine ayırdığını iddia ettiği yatırımların gerçekleşmediğini, halkı aldatmaya dönük beyanlar olduğu yönünde değerlendirmelerinde bulundu.

GAP projesi ve sulama projelerinin kuruluşundan bugüne kadar geçen 40 yıllık süre içerisinde yüzde 17’lik bir gerçekleşme sağlandığını belirten HDP’liler, Türkiye’nin bütün bölgelerinde zenginlik kaynakları bir bölgenin kalkınması için harcandığını; İstanbul ile Bingöl arasındaki Gayri Safi Millî Hasılat’dan (GSMH) kişi başına düşen katkı payının 9 kat fark ettiğini belirtti.

Güncelleme Tarihi: 17 Mart 2015, 17:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER