Şemdinli'de Newroz coşkuyla kutlandı

Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'nde binlerce kişi yağan yağmura aldırmadan Newroz'u coşkuyla kutladı

Azer DEMİR / ŞEMDİNLİ HABER

Şemdinli’de Newroz yeni yapılan hastane karşısındaki alanda kutlandı. Yöresel kıyafet giyen binlerce Şemdinlili, sabahın erken saatlerinden itibaren, Newroz’un kutlanacağı alana akın etti.

Polis ve askerin zırhlı araçlarla aldığı yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekerken, Newroz alanı girişinde polis, alanda ise kadın ve erkeklerden oluşan HDP’liler üst araması yaptı.

Tepelerde özel hareket timleri ve panzerler ile alan çevresinde çok sayıda toma ve zırhlı araç konumlandı. Newroz alanına gelmeye çalışan bir toma aracı ise çamura saplanarak kanalda mahsur kaldı.

"Şengal ve Kobanê'de yanan Newroz ateşi Ortadoğu'yu özgürleştiriyor" şiarı ile düzenlenen Newroz alanına PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın dev posterleri ile 'Reber Apo’ya Özgürlük, Kürdistan’a statü', 'Özgür yaşam için demokratik özerklik' yazılı pankartlar asıldı. Ayrıca yurttaşlar ellerinde PKK, KCK, HPG ve YPG bayrakları ile sık sık 'Öcalan'a özgürlük Kürdistan'a statü',' Biji Serok Apo' sloganları attı.

Newroz kutlaması Çerxa Şoreşi eşliğinde bir dakikalık saygı duruşuyla başlarken, ilk olarak söz alan Şemdinli DBP İlçe Başkanı Davut Evin, Halepçe Katliamı'nı kınayarak "Kobané, Şengal, Maxmur, Zumar, Serekani, Kerkük ve Kürdistan'ın diğer alanlarında kadın ve erkek savaşçılarımızın DAİŞ çeteleri karşısındaki direniş bu Newroz'u daha da anlamlaştırmıştır" dedi.

Daha sonra Hakkari HDP İl Eş Başkanı Zeynep Besi Dara, "2 yıldır önderliğimiz öncülüğünde süren çözüm süreci tek taraflı sürüyor. 16 yıldır Kürt halkının özgürlüğü için İmralı'da sürdürdüğü mücadeleyi tüm Kürtler kararlı duruşumuzla güçlendirmeliyiz. 7 Haziran'daki seçimlerde de kadınlarımız tarih yazacaktır" dedi.

Son olarak söz alan HDP Genel Merkez Disiplin Kurulu Başkanı Eski Milletvekili Hamit Geylani, "Dehakların bitmediği Ortadoğu'da bugün de IŞİD denen Dehak belasına başta AKP olmak üzere egemen güçler silah, lojistik ve milyonlarca dolar vererek desteklemeye devam ediyor. Newroz ateşinin Kürdistan'da yandığı bugünlerde, çetelerin yaptığı açıklamayla ellerinde esir tuttuğu 21 Peşmerge'yi yakacaklarını açıklamışlardır. Ancak Kürt halkı, önderliği, PKK, KCK ve YPG bu Dehak'a karşı gereken cevabı mutlaka verecektir. Onlar peşmergeleri yakmakla tehdit ederken, Allah da onları cehenneminde yakacaktır" dedi.

Geylani çözüm sürecine de değinerek, "Barış ve çözüm süreci ancak önderliğimizin özgürlüğü ve Kürt halkının talepleri doğrultusunda başarıya ulaşacaktır. 7 Haziran seçimleri Önder Apo ve Kürt halkının özgürlüğü için bir milattır. HDP'nin seçim barajı AKP'nin diktatörlüğüne son verecektir. AKP'ye giden her oy çözümsüzlüğe giden oydur" dedi.

Yapılan konuşmalardan sonra newroz ateşi yakılırken, binlerce kişi yerel sanatçıların şarkıları eşliğinde halay çekidi.

Güncelleme Tarihi: 18 Mart 2015, 14:32
YORUM EKLE
YORUMLAR
şemdinlili
şemdinlili - 9 yıl Önce

kürdistanda peşmergeler idam edilecek bu neyin kutlaması kardeşlerimiz ölüyor yüreğimiz kan ağlıyor

kurdıstana başur
kurdıstana başur - 9 yıl Önce

ayen sanki hiç bişey olmamiş gibi gerçekten oğlan üst bir şey bu

SIRADAKİ HABER