Irmak: Önderimizi ve coğrafyamızı özgürleştireceğiz

Yüzbinlerin katıldığı Suruç-Kobanê sınırı Newroz'unda DTK Eş Başkanı Selma Irmak, "Önce Önderimizi, sonra tüm coğrafyamızı özgürleştireceğiz" dedi

Irmak: Önderimizi ve coğrafyamızı özgürleştireceğiz
Yüzbinlerin katıldığı Suruç-Kobanê sınırı Newroz'unda konuşan DTK Eş Başkanı Selma Irmak, "Kürt sorunu yoktur" diyen Erdoğan'a şu sözlerle yanıt verdi: "Senin önünde el açıp özgürlük isteyenin başına kül yağsın. Önce Önderimizi sonra tüm coğrafyamızı özgürleştireceğiz." HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ da, "Cumhurbaşkanı, senin sadakana muhtaç değil bu halk. Çok fazla beklemeye gerek yok, 8 Haziran sabahı kazanacağız. Çalışarak, mücadele ederek başaracağız" dedi.


Yüzbinlerin katıldığı Suruç'taki kutlamada Newroz ateşi yakıldıktan sonra ilk konuşan DTK Eş Başkanı Selma Irmak, konuşmasına Kobanê zaferinin yaratıcıları olan YPG/YPJ'lileri selamlayarak başladı. Rojava'da yaşanan devrimin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın paradigmasıyla kadınlar öncülüğünde geliştiğinin altını çizen Irmak, kadın mayasıyla var olan mücadelenin zafere ulaşacağını söyledi. Kürt halkının kimseden özgürlük talep etmeyeceğini dile getiren Irmak, özgürlüğü kendi mücadelesiyle alacağını vurguladı. Erdoğan'a seslenen Irmak, "Senin önünde el açıp özgürlük isteyenin başına kül yağsın. Önce Önderimizi, sonra tüm coğrafyamızı özgürleştireceğiz" dedi. Erdoğan'ın "Kürt sorunu yoktur" sözüne atıfta bulunan Irmak, "Artık kimse dilimizi, kimliğimizi yok sayamayacaktır. Kimse bize statüsüzlüğü dayatamayacaktır" diye konuştu.

Irmak'ın konuşmasının ardından Kobanê'den YPJ'nin gönderdiği görüntülü mesaj izlendi. Alanda bulanan onbinlerin hep bir ağızdan attığı "Biji berxwedana YPJ/YPG" sloganıyla karşılanan mesajda, Kobanê direnişi boyunca Suruç ve tüm Kuzey Kürdistan'dan gelen destek ve dayanışmayla Kobanê'de DAİŞ başta olmak üzere terörizm ve faşizme izin verilmeyeceğinin gösterildiği belirtildi.

Adeta basın ordusunun takip ettiği kutlamada daha sonra MKM Devrim Şarkıları Korosu sahne alarak, Kürtçe ve Türkçe seslendirdiği devrim şarkılarıyla yüzbinleri coşturdu.

‘EZİLEN HALKLAR YENİDEN AYAĞA KALKIYOR’

Daha sonra konuşan HDK Eş Sözcüsü ve HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Rojava Devrimi'nin tüm ezilen halkları uyandırdığına işaret ederek, "Şimdi ezilen halklar yeni bir gelecek kurmak için ayağa kalkıyor. Şimdi Erdoğan kalkmış 'Kürt sorunu diye bir şey yok, neyiniz eksik' diyor. Ben size söyleyeyim buralarda her evde bir genç eksik. Evler eksik, köyler eksik. Ama Kürtler neyi eksikse kendisi alacak. Kimse senden beklemeyecek veya dilenmeyecek. Kürtlerin özgürlük mücadelesi her tarafı sarıyor, halkları uyandırıyor. Kürt halkıyla omuz omuza yeni bir hayat ve gelecek kuruluyor" şeklinde konuştu. 7 Haziran seçimlerine de değinen Kürkçü, "Barajı hep birlikte yıkacağı ve Türkiye'yi dönüştüreceğiz" dedi.

MUSLİM: BU BAŞARI HEPİMİZİNDİR

Kobanê Kantonu Başkanı Enver Muslim, Kobanê direnişinde yaşamını yitirenleri anarak, konuşmasına başladı. Kobanê'deki direnişe ve başarıya dikkat çeken Müslim, DAİŞ çetelerine YPG/YPJ savaşçılarının büyük bir darbe vurduğunu söyledi. Kobanê'nin insanlık mücadelesinin yeri olduğunu vurgulayan Müslim, Kobanê direnişinde ve zaferinde herkesin payının olduğunu belirti. Müslim, "İnsanlık savaşçıları sonuna kadar mücadele etti. Kentten sonra şimdi de köylerin kurtuluşu sağlanıyor. Halkın savunmasını selamlıyoruz. Bu başarı hepimizindi, hepimize kutlu olsun. Kobanê'ye dünyanın birçok yerinden destek geldi" dedi. Rojava'nın üç kantonunda birçok halkın yaşadığını ve temsiliyetlerinin olduğunu kaydeden Müslim, tüm bunların demokratik özerklik sisteminde yer aldığını söyledi. Bu sistemin Demokratik Suriye için en uygun sistem olduğunun altını çizen Müslim, tüm halkların Newroz'unu kutlayarak konuşmasına son verdi.

‘ORTADOĞU’DA BİZ KAZANACAĞIZ’

Müslim'den sonra konuşan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, konuşmasına Kobanê'ninin zaferini kutlayarak başladı. Kobanê'de yenilgiyi dayatanların perişan olduğunu söyleyen Yüksekdağ, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "Kobanê düştü, düşüyor" sözlerine dikkat çekerek, şöyle devam etti: "Suruç Newrozu'na iyi bakın ve ders alın, burada yenilmeyen, asla diz çökmeyen, asla yenemeyeceğiniz ve asla diz çökertmeyeceğiniz bir halk var."

Sınırların hiçbir hükmünün kalmadığını dile getiren Yüksekdağ, Kobanê direnişinin bütün insanlığın kurtuluş direnişi olduğunu vurguladı. "Kobanê'nin direniş kapısı tüm dünyaya açılacak" diyen Yüksekdağ, "Şehitlerimize, yitirdiklerimize bir kez daha söz veriyoruz, biz kazanmaya daha yeni başladık, Kobanê zaferler zincirinin ilk halkasıdır. Faşitleri Rojava'dan sileceğiz. Ortadoğu'da biz kazancağız, halklar kazanacak. Kobanê direnişi bunun habercisidir. İşte biz bu kapıdan anlımız ak geçmeye başladık, ama AKP iktidarı bu kapının eşiğinde yere düştü, düştü düşecek diyenler yere düştü. Yerle bir oldu." Yüksekdağ, Rojava Devrimi'nin dünya devrimine açılan kapı olduğunu söyledi.

'TÜRKİYE HALKLARINI SADAKAYA RAZI EDEMEZSİNİZ'

Yine Erdoğan'ın "Neyin zaferi, niye seviniyorsunuz, niye çiftetelli çekiyorsunuz, Kobanê yıkılmış, viraneye dönüşmüş" sözlerini hatırlatan Yüksekdağ, Kobanê'yi inşa görevlerinin olduğunun altını çizerek, "Bunu unutmayalım, hepimize sorumluluk ve görev düşüyor" dedi.

"Kürt sorunu yok" diyen Erdoğan'a Yüksekdağ da, Suruç Newrozu'ndan şu yanıtı verdi: "Senin en büyük sorunun Kürt sorunu, özgürlük, demokrasi, vicdan ve insanlık sorunudur. Türkiye halkları yeni bir yaşam, yeni bir Türkiye istiyor. Türkiye halklarını sadakaya razı edemezsiniz. Cumhurbaşkanı, senin sadakana muhtaç değil bu halk. Bütün Türkiye halkları demokrasiyi, yeni bir yaşamı istiyor ve kuracak. Yeni yaşamı her zeminde, her alanda kazanacağız. Çok fazla beklemeye gerekiyor, 8 Haziran sabahı kazanacağız. Çalışarak, mücadele ederek başaracağız.

Yüksekdağ'ın konuşması sık sık "Suruç ovası Apocular yuvası" sloganıyla kesildi.

Konuşmaların ardından Newroz kutlaması, sanatçı Cevdet Bağca'nın şarkılarıyla son buldu. / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 18 Mart 2015, 13:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER