Kobani'ye dönüşlerle beraber ihtiyaçlarda arttı

Kobanê kent merkezinin YPG/YPJ güçlerince DAİŞ çetelerinden arındırılmasının ardından tüm temkinli açıklamalara ve bulunan tehlikelere karşın şu ana kadar yaklaşık 30 bin kişi kente geri döndü.

Kobani'ye dönüşlerle beraber ihtiyaçlarda arttı
Kobanê kent merkezinin YPG/YPJ güçlerince DAİŞ çetelerinden arındırılmasının ardından tüm temkinli açıklamalara ve bulunan tehlikelere karşın şu ana kadar yaklaşık 30 bin kişi kente geri döndü. Geri dönüşlerin beraberinde ihtiyaçları da arttırdığını ve yardımların yetersiz kaldığını belirten Mala Gel yöneticisi Xalıt Bozan, ilerde bir insanlık trajedisinin yaşanmaması için insani koridorun açılması çağrısında bulundu.


DAİŞ çetelerinin 15 Eylül'de Kobanê'ye dönük başlattığı saldırılar yüzünden binlerce kişi Kuzey Kürdistan ve Türkiye metropollerine göç etmek zorunda kaldı. YPG/YPJ güçleri öncülüğünde DAİŞ çetelerinin işgal girişiminde bulunduğu Kobanê kent merkezinin 134 gün süren tarihi direnişle özgürleştirilmesinin ardından, yaşadıkları topraklardan göç etmek zorunda kalan binlerce kişi kente geri dönmeye başladı. Yüzde 80'inin kullanılamaz hale geldiği kentte, şu ana kadar yaklaşık 30 bin kişi geri döndü. Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan kente dönenler burada bulunan asayiş görevlilerince kayıt altına alınarak, Mala Gel'e gönderiliyor. Dönen halkın büyük bir çoğunluğu özgürleştirilmiş köylerine dönerken, geriye kalanlar ise Mala Gel çalışanları öncülüğünde kentin zarar görmemiş evlerine yerleştiriliyor.

KENDİ İMKANLARIYLA YAŞAMI İNŞA ETMEYE ÇALIŞIYORLAR

Dönen halkın tüm ihtiyaçlarının komünal bir şekilde karşılandığı kentte, halk kısıtlı şartlarda kendi imkanlarıyla şehri yeniden yaşanılabilir bir hale getirmeye çalışıyor. Evlerinin tahrip edilen bölümlerini yardımlaşarak onarmaya çalışan halk, aynı zamanda kentin asayişinden temizliğine kadar belediye yetkilileriyle beraber çalışıyor. Kentte yıkıntılar arasında toplanan eşyalarla açılan yaklaşık 10 market, 2 eczane ve 1 erkek kuaförü halka hizmet vermeye çalışırken, iş yerlerinde yaşanan DAİŞ saldırılarından önce bulunan eşyalar ise yurttaşların ihtiyaçlarını karşılayamıyor.

'GERİ DÖNÜŞLER TEHLİKE ARZ EDİYOR'

Tüm temkinli açıklamalara kente şu ana kadar yaklaşık 30 bin kişinin geri döndüğünü hatırlatan Mala Gel yöneticilerinden Xalıt Bozan, "Yüzde 80'inin yıkıldığı kente halen bir savaş gerçekliği var. Yine DAİŞ çetelerinin döşediği mayınlar büyük tehlike arz ediyor ve ne yazık ki çok sayıda yurttaşımız da bu mayınların patlaması yüzünden hayatını kaybetti. Yine de tüm tehlikelere rağmen geri dönen yurttaşların sağlıklı bir şekilde yerleşebilmesi için çaba sarf ediyoruz" dedi.

'DÖNÜŞLERLE BERABER İHTİYAÇLAR DA ARTTI'

Artan geri dönüşlerle beraber kentte bulunan eşyaların yetersiz kalmaya başladığını belirten Bozan, "Yaşanan geri dönüşlerle beraber ihtiyaçlar da arttı. Kentte yiyecekten giyime, mazottan çocuk mamasına kadar her alanda eksiklikler baş göstermeye başladı. Yaşamsal ihtiyaçların giderilebilmesi için gönderilen yardımlar da artan nüfusa karşılık yetersiz kalıyor" dedi.

'İNSANİ KORİDOR AÇILMALI'

Artan ihtiyaçlara karşı uluslararası devletlere, kurum ve kuruluşlara yardım çağrısında bulunan Bozan, kentin üç tarafının halen DAİŞ kuşatmasında olduğunu ve yardımların sadece Kuzey'den yapılabileceğini belirtti. Artan dönüşlerle beraber stoklarının tükenebileceğini vurgulayan Bozan, "İlerde bir insanlık trajedisi yaşamaması için yardımların kente ulaşabileceği bir insani koridorun açılması gerekir" dedi.

Güncelleme Tarihi: 11 Mart 2015, 17:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER