Zozani: Necdet Yaman geç tıbbi müdahale sebebiyle kan kaybından öldü!

HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani Meclis’te yapmış olduğu konuşmada Derecik’te sınır kapısı diye bir şey olmadığını belirterek Üzümlü’de ise devletin aylardır 1 memur gönderemediğini söyledi

Azer DEMİR / ŞEMDİNLİ HABER

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) sınır ticareti ve sınır kapıları ile ilgili bir konuşma yapan HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, Hakkari’deki sınır kapıları sorununa da değindi.


Necdet Yaman Jandarma kurşunuyla yaralandı ve geç tıbbi müdahale sebebiyle kan kaybından öldü!


Şemdinli ilçesi Derecik Beldesine bağlı Samanlı köyünde geçen ay jandarma kurşunu ile öldürülen Nejdet Yaman’ın fotoğraflarını gösteren Zozani, “Bu vatandaş Necdet Yaman, 26 yaşında bir vatandaş, kendi köyünde, evinin kapısında jandarma kurşunuyla yaralanıyor, geç tıbbi müdahale sebebiyle kan kaybından öldü. Sebebi ne? Evlerinin kapısına jandarma noktası kurulmuş ki sınır ticaretini engellesin. Kadınlar, çocuklar evinden çıkamıyor, çıktığı zaman askerle göz göze geliyor. İnsanlar buna itiraz etti, "Asker noktasını kapımıza kurmayın." dediler. Bu köyde çıkan arbedede bir jandarma kurşunuyla bir vatandaş daha geçen ay yaşamını yitirdi. Son örnektir ama daha öncesine ait pek çok örnek verebilirim” dedi.

Derecik Sınır Kapısı Var Ama Sadece Var, Kâğıt Üstünde Var. Kapı Diye Bir Şey Yok, Hiçbir Şey Yok!

Derecik’te şuanda hükûmete göre bir sınır kapısının var olduğunu belirten Zozani, “Derecik Sınır Kapısı var ama sadece var, kâğıt üstünde var. Kapı diye bir şey yok, hiçbir şey yok ama Hükûmet ilan etmiş, orada sınır kapısı açtığını ilan etmiş, değil bir defa, tam dört defa ilan etmiş. En son ilan geçen yaz aylarında o zaman Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapıldı ama Sayın Erdoğan'ın daha önce bir ilanı daha var Mayıs 2011'de Yüksekova'da halka hitap ediyor, diyor ki: "Müjdeler olsun, Derecik Sınır Kapısını açtık." Bugün de gitseniz Derecik'te sınır kapısı diye bir şey yok ama Hükûmet oraya bir sınır kapısı açmış” dedi.

Üzümlü Sınır Kapısı'na 3 Aydır Memur Gönderemediler

Çukurca ilçesindeki Üzümlü sınır kapısına da değinen Zozani, “Aynı şekilde Üzümlü Sınır Kapısı, açılmış gibi görünüyor. Üzümlü'ye bir bina da yapılmış. Karşı tarafta Irak Kürdistan Federal Bölgesi Hükûmeti de iki valilik arasında imzalanan protokole göre sınır kapısının açılışını bir törenle gerçekleştirmişler ama bu çok becerikli Hükûmet ve bakanlık, tam üç aydır buraya bir memur gönderemedi. Buraya, tam üç aydır uğraşıyoruz, üç aydır orada bekleyecek bir memur gönderemedi. Bakana söyledik, defalarca söyledik, Sayın Canikli'yle konuştuk: "Ya sınır kapısı açtınız, bina kurdunuz oraya. Bir memur gönderin." "Efendim biz bir müdür atadık ama müdür gitmiyor." "Ee ne yapacaksınız?" "Müdürün istifasını isteyeceğim gitmezse." Yöntem bu, çözüm bu. O zaman oraya ne diye sınır kapısı açtınız ya da açtığınızı söylüyorsunuz? Yarın öbür gün biraz daha sıkışırsa Hükûmet "Efendim, oradaki yatırımı birileri engelliyor." diyecektir. "Birileri orada sınır kapısının açılmasını istemiyor." diyecektir. Güzergâh gösterdik, Hükûmete dedik ki: "Vatandaşın günlük olarak kullandığı güzergâhı siz esas alırsanız -vatandaş sizden daha iyi biliyor orayı- sadece bir köprü yapmış olursunuz Derecik'te, sınır kapısını da açmış olursunuz." Ama, gitmişler, AKP'ye oy veren bir kesim korucu köylerinden yolu dolaştırarak 1 kilometrelik yolu 15 kilometreye çıkarmışlar. Bütün korucu köylerinden yol geçirmeye çalışacaklar. Maksat kapı değil, oradaki 3-5 oyu -ki sadece o kadar kalmış, Allah'ın izniyle 7 Haziranda onları da ikna edeceğiz, sizlerden onları da koparacağız- o 3-5 köyü ikna etmek için 15 kilometre yolu dolandırıyorlar. Kapı açacaklar ama o kapı açılamayacak, bunu biliyoruz” dedi.

Güncelleme Tarihi: 05 Mart 2015, 09:44
YORUM EKLE
YORUMLAR
ahmet yaman
ahmet yaman - 9 yıl Önce

Allah rahmet eylesin

SIRADAKİ HABER