Bu çocuklardan ne istiyorsunuz?

Sincan Çocuk Cezaevinde gardiyanlar tarafından dövülen 9 çocuktan 5’i İzmir’e, dördü ise İstanbul’daki Maltepe Cezaevine sürüldü.

Bu çocuklardan ne istiyorsunuz?
Sincan Çocuk Cezaevinde gardiyanlar tarafından dövülen 9 çocuktan 5’i İzmir’e, dördü ise İstanbul’daki Maltepe Cezaevine sürüldü. Maltepe’ye sürülen çocuklarla görüşen Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatların hazırladığı rapora göre çocuklara yönelik işkence burada da devam ediyor.


Çocukların, Maltepe Cezaevindeki mevcut durumları paylaşılan raporda şu bilgiler yer aldı: A.D, 18 yaşında. 11 aydır tutuklu. Kendisiyle birlikte B.D, K.Ş. ve B.K. 03.01.2014 Cuma günü Maltepe’ye getirilmişler. Her iki elinde, boynunda ve sırtında darp izleri mevcut. Maltepe Cezaevi girişinde zorla soyarak aranmışlar. Halen müşade olarak adlandırılan tek kişilik hücrede tutuluyor. Hiçbir ihtiyacı karşılanmamış.

SU BİLE VERMEDİLER
K.Ş, 17 yaşında. Her iki bileğinde derin ve çok belirgin kelepçe izleri mevcut. Sırtında, sağ ve sol baldırında darp izleri mevcut. Hiçbir ihtiyacı karşılanmamış. Hapishane girişinde zorla soyarak arama yapılmış. Su dahi verilmemiş. Musluk suyu içiyor. Halen müşadede tutuluyor. Sayımlarda aynı Sincan Cezaevinde olduğu gibi ayakta sayım dayatılıyor. Getirildiklerinden bu yana havalandırmaya çıkarılmamışlar. Havalandırma kapısı sürekli kapalı tutuluyor. Kaloriferler bazen çalışıyor, bazen çalışmıyor. Hapishanenin Başgardiyanı “Ayakta sayım vereceksiniz, burası Maltepe başka yere benzemez” diyerek kendisini tehdit etmiş.

HİÇBİR İHTİYACI KARŞILANMAMIŞ

B.K, 17 yaşında. 08.01.2013 tarihinde tutuklanmış. Sincan’dan Maltepe’ye getirilirken ring aracında jandarmaların saldırısı söz konusu olmuş. Darp edilmişler ve küfre maruz kalmışlar. Yol boyunca su ve yiyecek de verilmemiş. Hapishane girişinde zorla soyarak arama yapılmış. Halen müşadede tutuluyor. Hiçbir ihtiyacı karşılanmamış. Görüşme sırasında çocuğun oldukça endişeli ve tedirgin göründüğü gözlemlenmiştir.

ÇIPLAK ARAMA YAPILMIŞ
B.D. 17 yaşında. Şubat 2013’te tutuklanmış. Sağ ayağının üzerine basamıyor. Her iki kolunun üst kısmında morluk mevcut. Alnında kafasının arka kısmında darp izleri mevcut. Burnunun üst kısmında hemen fark edilebilen şişlik söz konusu. Hapishane girişinde zorla soyularak arama yapılmış. Halen müşahadede tutuluyor. Hiçbir ihtiyacı karşılanmamış. Maltepe Cezaevindeki doktordan mevcut halinin tespitini ve hastaneye sevk istemiş henüz sevk işlemi yapılmamış. Hiçbir ihtiyacı karşılanmamış. Su verilmemiş. Musluk suyu içiyor. 

AÇLIK GREVİNE BAŞLAYACAKLAR
ÇHD’nin raporunda çocukların hepsinin görüşme sırasında oldukça endişeli ve tedirgin olduğu belirtildi. Ayrıca Maltepe Cezaevinde başkaca siyasi tutuklu bulunmadığı belirtilen raporda “Çocukların dördü de aynı koğuşta kalmak istiyorlar. Bu taleplerini idareye bildirmişler. Ancak olumsuz yanıt almışlar. Bu talepleri kabul edilmezse pazartesi günü açlık grevine başlayacaklarını söylüyorlar” denildi. (istanbul/EVRENSEL)


CEZAEVİNDEKİ ÇOCUKLAR DEVLETİN UMURUNDA DEĞİL

Tamer Arda ERŞİN
Ankara


Sincan Çocuk ve Gençlik Kapalı Cezaevinde çocuk tutuklulara yapılan işkenceyi gazetemize değerlendiren Gündem Çocuk Derneği Çocuk Hakları Merkez Koordinatörü Ezgi Koman, “Son üç yılda cezaevlerindeki koşullar iyice kötüye gitti. Durum devletin umurunda değil” dedi.

ANLAŞMALAR İHLAL EDİLİYOR!

Çocuk haklarıyla ilgili uluslararası sözleşmelerde Türkiye’nin de imzası olduğuna dikkat çeken Koman, anlaşmaların ihlal edildiğini belirtti. Sincan’da yaşanan olay hakkında bir an önce soruşturma açılması gerektiğinin altını çizen Koman, gerekenlerin yapılması için ailelerin ve hak örgütlerinin sesini yükseltmesi gerektiğini söyledi.
Uygulamalarla ilgili Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 3. maddesinde “Hiç kimse işkenceye, insanlık dışı ya da onur kırıcı ceza veya işlemlere tabi tutulamaz” deniyor. Sözleşmenin 13. maddesi ise böyle bir durma maruz kalınması durumunda “hak ve özgürlükleri ihlal edilen herkes, ihlal fiili resmi görev yapan kimseler tarafından bu sıfatlarına dayanılarak yapılmış da olsa, ulusal bir makama etkili bir başvuru yapabilme hakkına sahiptir” diye açıklanıyor. 765 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 243. maddesi işkence ve benzeri kötü muameleler yapılmasını; ayrıca 245. maddesi de kamu gücünü kullananların, kişilere kötü muamelede bulunmasını cezalandırılacağı ifade ediliyor.
Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nde de işkence ‘fiziki veya manevi ağır acı veya ıstırap veren bir fiil’ olarak tanımlanıyor.


MECLİS CEZAEVİ KOMİSYONU, SİNCAN'DA İNCELEME YAPACAK 

Meclis Cezaevleri Alt Komisyonu, Sincan Gençlik ve Çocuk Cezaevi'nde çocuklara yönelik yaşanan işkenceye ilişkin yarın incelemelerde bulunacak. 

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde bulunan Cezaevleri Alt Komisyonu, yarın Sincan Gençlik ve Çocuk Cezaevi'ne giderek, 12 çocuğa yönelik yapılan işkenceye ilişkin incelemelerde bulunacak. Saat 13.00'da yapılacak olan incelemeler kapsamında yetkililer ve çocuklarla görüşmeler gerçekleştirilecek. Komisyonun incelemelerinin raporlaştırarak bir üst komisyona sunması da bekleniyor. 

Öte yandan İHD Ankara Şube ve TUHAD-FED Ankara Temsilciliği de saat 13.30'da cezaevi önünde yaşananlara ilişkin basın açıklaması gerçekleştirecek.  / Evrensel

Güncelleme Tarihi: 05 Ocak 2014, 18:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER