Suriye savaş uçakları, IŞİD'i Palmira’da vurdu

Suriye Hava Kuvvetleri’ne ait savaş uçakları, Palmira antik kentinde IŞİD’in mevzilerini vurdu. Hava saldırısında 50 IŞİD’linin öldürüldüğü belirtildi.

Suriye savaş uçakları, IŞİD'i Palmira’da vurdu

Suriye Hava Kuvvetleri’ne ait savaş uçakları, tarihi Palmira antik kentinde IŞİD’e hava operasyonu düzenledi.

AFP’nin haberine göre, Suriye ordusundan bir kaynak, “Hava Kuvvetleri, IŞİD’in 160’tan fazla hedefini vurdu. Çok sayıda terörist öldü ve yaralandı, silahlar ve makineli tüfeklerle donatılmış araçlar imha edildi” diye açıkladı.

Haberde, askeri kaynak, hava saldırıları ve askeri operasyonların, As-Sukna ve Palmira kentleri ile Arak ve Al-Halil doğalgaz yatakları çevresinde ve Palmira’ya giden tüm yollar üzerinde yapıldığını belirtti.

Suriye devlet televizyonu ise, hava saldırılarında 50 IŞİD’linin öldürüldüğünü ileri sürdü.

Ne olmuştu?

Suriye’nin iç kesimlerindeki Humus’un doğusunda yer alan, önemli petrol ve gaz sahalarının yakınında bulunan antik Palmira kenti, Rakka ve Deyru’z Zor kentine giden yollar üzerinde bulunuyor.

Suriye’nin doğu ile batı kesimlerini birbirine bağlayan tarihi kent, yoğun çatışmaların ardından 23 Mayıs’ta IŞİD’in eline geçmişti.

IŞİD’in Palmira’yı ele geçirmesinden sonra çoğunluğunu kadın, çocuk ve yaşlıların oluşturduğu en az 400 kişiyi öldürdüğü belirtiliyor.

Antik zamanların önemli dini ve ticari merkezlerinden olan Palmira, 1980 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştı.

Palmira’nın geçmişi neolitik çağa kadar uzanıyor. Çöl ortasında kervanların uğrak yeri olan kent, en görkemli çağını ise Roma döneminde yaşadı.

Palmira’da 1. ve 2. yüzyıldan kalma tapınaklar ve sütunlu yol, o dönemlerin en iyi korunmuş eserleri arasında yer alıyor.

UNESCO Başkanı Irina Bokova, Palmira’daki durumdan derin endişe duyduğunu belirterek, çatışmaların Ortadoğu’nun en kıymetli antik kentlerinden birini ve sivil nüfusu tehdit ettiğini söyledi. Bokova, uluslararası topluma bölgedeki sivil halkın korunması ve eşsiz kültürel mirasın güvenliğinin sağlanması için elinden gelen her türlü çabayı göstermesi çağrısında bulundu.

IŞİD, daha önce de çok sayıda antik eser ve kenti tahrip etti. Irak’taki antik Asur kenti Nemrut, mart ayında IŞİD tarafından buldozerlerle yerle bir edildi. Binlerce yıllık sanat eserlerinin bulunduğu Musul Müzesi’ndeki heykeller balyozlarla parçalandı. Musul Kütüphanesi’nde tarihi kitaplar da yakıldı. IŞİD örgütü, Musul’un güneybatısındaki antik Hatra kentini de tahrip etti.

Güncelleme Tarihi: 26 Mayıs 2015, 16:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER